Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
09.03.2016 10:24:58
Deli članek:

"Ne pijte alkohola ali pa pustite avto doma"

Se odpravljate v Planico? Agencija za varnost prometa opozarja "ne pijte alkohola ali pa pustite avto doma".

Slovenci zelo radi najdemo razloge za proslavljanje in letošnji uspehi naših skakalcev z najboljšim med svetovno elito na čelu so zagotovo dober razlog, da proslavimo skupaj.

Ali ste že KLIKNILI za vašo varnost?
V mesecu marcu poteka tudi nacionalna akcija Varnostni pas, s katero želimo spodbuditi pripetost vseh voznikov in vseh potnikov med vožnjo, na vseh sedežih (spredaj in zadaj) ter v vseh vozilih. Otroci morajo biti med vožnjo pripeti v otroških varnostnih sedežih. Zato lahko KLIK varnostnega pasu vam in vašim najbližjim reši življenje.

Vendar se žal prevečkrat proslavljanje spreobrne v popivanje in pijančevanje, kar pa je lahko v prometu usodno. Od alkoholiziranih udeležencev pa ne moremo pričakovati treznega odločanja in ravnanja. Alkohol v Sloveniji še vedno ostaja eden izmed ključnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče, predvsem pri nesrečah z najhujšimi posledicami.

Javna agencija RS za varnost prometa ugotavlja, da se v zadnjem obdobju zopet povečuje alkoholiziranost med vozniki, posebej so izpostavljeni mladi v starosti 18 – 25 let. Zaradi alkohola v prometu je v letu 2015 umrlo 36 udeležencev, 132 pa je bilo hudo telesno poškodovanih. Po podatkih prometnih nesreč je skoraj tretjina prometnih nesreč s smrtnim izidom v povezavi z alkoholom.

Zavedati se moramo, da alkohol pomembno vpliva in poslabša naše sposobnosti zaznavanja, dojemanja in odločanja, ter na koncu tudi izvedbo vedenja. Zelo težko ocenimo kakšen je vpliv, in raziskave kažejo, da ljudje podcenjujemo našo alkoholiziranost. Pod vplivom alkohola se zmanjša tudi nadzor nad lastnim vedenjem in postanemo manj kritični.

Agencija svetuje, da ko se odpravljamo na zabavo in prostočasne aktivnosti je zelo pomembno, da vnaprej načrtujemo priložnosti, ko bomo uživali alkohol, ter poskrbimo, da bomo varno prišli tudi domov. Da se bomo lahko še naprej skupaj veselili, saj le trezen voznik in posameznik lahko ustrezno in varno ukrepa v prometu. 


Več informacij na spletnih straneh AVP: www.avp-rs.si .