1 Odkrito.si

»Čutila sem, da se bo danes tukaj zgodilo nekaj ...

michael schumacher Svet24.si

Novice o zdravstvenem stanju Michaela ...

lev Petisvet.si

Najbolj zanimive lastnosti ljudi, ki so rojeni v ...

joaquin guzman el chapo1 Svet24.si

Igra prestolov: kdo bo na vrhu kartela nasledil el...

ana ivanovic Svet24.si

FOTO: Ana Ivanović pokazala nosečniški trebušček

TRKAJ 7 Njena.si

To je hčerka Roka Trkaja

paulina p Njena.si

Ljubezen na vasi: Fant jo je pustil zaradi ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 26.02.2016 12:55:51

Tretji petelin v kurniku

Drago Wernig - TAKA
Milivoje Novaković je odličen nogometaš, eden najboljših strelcev, kar jih je imela Slovenija. Pred nasprotnim vratarjem je nevaren kot katana, toda ...

… Nova je poseben igralec. Igralec, ki potrebuje dva podajalca, dva igralca, da mu servirata žoge na pladenj, potem pa on ne glede na to, ali na njem visi celotna obrambna linija, zada smrtonosni udarec. Rekli boste, da sem opisal napadalca, ki bi ga imela vsaka ekipa, posebej v slovenski ligi, za katero naj bi bil celo predober. Prav. Mnogi menijo, da si bo Novaković v pol leta nabral vsaj toliko zadetkov, kot jih je Andraž Šporar jeseni. Prav. Temu niti ne bi oporekal, ker sem skoraj prepričan, da bo zabil vsaj deset golov na naslednjih štirinajstih tekmah.

Že dvema petelinoma se ni bilo prav lahko uskladiti med seboj, kdo bo glavni v katerem trenutku, zdaj pa prihaja tekmec – petelin, ki naj bi bil celo večji in boljši od njiju.

Toda, če bi bil jaz trener recimo Olimpije ali pa Maribora, torej najboljših dveh moštev v Sloveniji, v katerih se kljub vsemu ne vrti vse okoli enega igralca, ga ne bi imel v svoji ekipi. Imate prav, na srečo nisem ne trener Maribora in ne Olimpije. Kljub vsemu se mi zdi, da si niti Krunoslav Jurčić niti Marko Nikolić Novakovića nista želela v ekipi. Vsaj ni bil njuna največja želja. Pri Olimpiji si ga je želel predsednik Milan Mandarić, pri Mariboru pa športni direktor Zlatko Zahović. Mandarić je imel v klubu preveč mnenj, ki so bila proti Novakoviću, poleg tega pa se zdi, da je zahteval preveč.


Ali je Nova res zahteval odhod direktorja Ranka Stojića in klubske legende Sebastijana Cimerotiča? Verjetno ne bomo izvedeli nikoli. Ali je res hotel dobiti zagotovilo, da bo v naslednjih dveh letih postal športni direktor zeleno-belega kluba? Morda. Pri Mariboru seveda nihče nima pravice ugovora ali celo veta, če se odloči Zahović. Vsak klub posebej ima pač svoj poseben ustroj. Za zdaj se je mariborski sistem izkazal kot dober in uspešen. Mandarić svojega še razvija, če bo uspešen, pa bo pokazal čas.

Kot sem zapisal, nikoli nisem dvomil o nogometnih kvalitetah Novakovića. Veliko bolj pa dvomim o Milivojevih vplivih na garderobo, na slačilnico. Nova bo v mariborski slačilnici zagotovo porušil utečeno hierarhijo in strukturo. Do zdaj se je vedelo, kdo je glavni oziroma kdo sta tista dva, ki lahko povzdigneta besedo – to sta bila Marcos Tavares in Agim Ibraimi. Že dvema petelinoma se ni bilo prav lahko uskladiti med seboj, kdo bo glavni v katerem trenutku, zdaj pa prihaja tekmec – petelin, ki naj bi bil celo večji in boljši od njiju.

Če sta si prej petelina še lahko razdelila pristojnosti, pa se bosta morala zdaj odpovedati delu svojega "kokošnjaka" in ga dati tretjemu. Nova je namreč človek, ki je rad glavni tam, kjer je. Že res, da povsod pusti svoj pečat, toda ali je to vredno tveganja, da se ti razbije slačilnica? Mislim, da Tavares ne bo prevelika težava, ker se Marcos zaveda, da je kot mariborska legenda že v jeseni svoje nogometne kariere. Bolj napeto pa bi utegnilo biti med Ibraimijem in Novakovićem. Zdi se mi, da lahko pride celo do visoke napetosti. Ibraimi se zaveda, da bodo zdaj v Novakovićev klub prestopili Šuler, Viler, Mertelj, Vršič, Filipović. Logično in nič nenavadnega. Ali se lahko res vname kakšna vojna v mariborski slačilnici? No, to pa bo moral preprečiti tisti, ki je vse skupaj zakuhal. Samozavestni Zahović, ki je Novakovića v Maribor v veliki meri pripeljal samo zato, da bi Olimpiji pokazal, kdo je šerif na vasi, zagotovo meni, da bo kos novemu razmerju moči v slačilnici. In verjetno je res edini, ki lahko prepreči kakšno "Kosovo polje". In trener? Kdo pa njega sploh kaj vpraša.

Članki iz rubrike