Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 05.06.2015 17:00:22

Komu na čast?

Spogledovanje košarkarske zveze s tem, da bi kupili igralca, ki bi igral v dresu s slovenskim grbom, se mi zdi milo rečeno neokusno, poniževalno, predvsem pa pošiljajo napačno sporočilo mladim.

Na začetku leta je bilo rokometno svetovno prvenstvo v Katarju in tri četrtine Slovenije se je zgražalo nad tem, da je bila reprezentanca Katarja sestavljena iz samih tujcev, ki so jim podelili državljanstvo. Večina jih je trdila, da je svetovna rokometna zveza "banana" zveza, ker ima taka pravila. Kaj pa potem rečemo za svetovno košarkarsko zvezo? Da je "brokoli" zveza? Na zvezah verjetno dobijo spisek igralcev, po večini iz ZDA, ki so pripravljeni za dober denar odigrati kakšno tekmo za reprezentanco Slovenije, Gruzije, Latvije, Makedonije ... Ah da, seveda! Kako sem neumen. To je samo mednarodna pomoč, ki jo košarkarska zveza ZDA ponuja nerazvitim državam. Sem slišal, da naj bi skušal kralj Lesota Letsie III. za svoj dvor sestaviti košarkarsko ekipo, ki naj bi igrala tudi afriške kvalifikacije. Menda sta vabljena tudi dva slovenska igralca, ki sta letos igrala v Lastovki. Letsie III. ju je izbral, ker ve, da lastovke prezimujejo v Afriki ...

Kakšne neumnosti. Ne morem verjeti, da ima lahko kakšna resna mednarodna športna organizacija taka pravila, da lahko država kar kupi igralca pri najboljšem ponudniku. Tako kot žoge in drese.

SEZNAM POTENCIALNIH KANDIDATOV ZA SLOVENSKO REPREZENTANCO 

1. Kyle Lowry (Toronto Raptors) – v tej sezoni povprečje 17,8 točke in
6,8 asistence

2. Jimmy Butler (Chicago Bulls) – v tej sezoni povprečje 20 točk in 5,8 skoka

3. La Marcus Aldridge (Portland Trail Blazers) – v tej sezoni povprečje 23,4
točke in 10,2 skoka

4. Damian Lillard (Portland Trail Blazers) – v tej sezoni povprečje 21 točk in
6,2 asistence

5. Kawhi Leonard (San Antonio Spurs) – v tej sezoni povprečje 16,5 točke
in 7,2 skoka

Še bolj poniževalno do slovenske košarke pa se mi zdi, da se lahko slovenski selektor in tudi zveza spogledujeta s tem, da kupimo igralca, ki v življenju ni stopil na slovenska tla. Ali smo res tako ubogi? Ali res nimamo igralcev, ki bi lahko povsem dostojno igrali namesto tega Bryanta Dunstona? Morda res v Sloveniji nimamo tako visokega kakovostnega obrambnega igralca, pa kaj.

Všeč mi je bila izjava srbskega igralca Milana Teodosića, ki je dejal, da ne bi več nastopal za reprezentanco, če bi Srbi kupili kakšnega Američana. In da tudi ne bi mogel več navijati za Srbijo. Da se ve, kaj je reprezentanca in kaj klub, ter da je raje deseti na evropskem prvenstvu, kot pa da ima v repki kupljenega igralca. In zelo prav ima.

Da ne bo pomote. Ničesar nimam proti tujcem, ki igrajo za Slovenijo, ampak vedeti se mora, pod kakšnimi pogoji. Športnik iz druge države, pa naj bo to iz Afrike, Azije, ZDA ali Balkana, naj najprej nekaj da slovenskemu športu, naj igra dve ali tri leta za slovenski klub, potem pa bomo razmišljali o tem.

Če pa že moramo na vsak način kupiti kakšnega tujca, pa mi je kolega izbrskal igralce, Američane, ki še niso nikoli igrali za reprezentanco ZDA in so dovolj kakovostni, da pa bi morda za slovensko reprezentanco res pomenili dodano vrednost. Prosim, če se na košarkarski zvezi usedejo, preberejo spisek in moje predloge. Potem naj se posvetujejo, in če bodo še vedno menili, da je kljub temu Dunston najboljša izbira, no, potem naj odštejejo tistih 50.000 evrov, da bo igral za Slovenijo.

Članki iz rubrike