princ filip, princ harry Svet24.si

Se je princ Harry spravil na pokojnega Filipa?

darja Svet24.si

Darja Gajšek ima ob rojstnem dnevu le eno željo

UV-jelincic family M24 Reporter.si

Jelinčiču se mudi še pred poletjem končati ...

Anthony Fauci Svet24.si

Cepiva so »verjetno učinkovita« tudi proti ...

20210301-01049413 Necenzurirano

Parlamenta ni sesula opozicija, ampak vlada ...

ana-soklič Odkrito.si

Evrovizija: Ana Soklič je svoj nastop opravila ...

Ljubezen po domace3 Njena.si

Takšna je bila mala Tanja Koren kot Pika ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
43 03.03.2020 08:16:34

Oj, kapetan, (ne)profesionalni kapetan …

Grega Wernig
"S tabo se ne pogovarjam!" je zabrusil na vprašanje, ki sem mu ga postavil. Nič kaj profesionalno, nič kaj kapetansko, nič kaj gosposko.

Kadar se Mariboru tekma ne izide po načrtih, potem je po navadi na voljo za izjave Marcos Tavares. Stalna praksa. Že več let. Ljudje, odgovorni za piar v Ljudskem vrtu, pač menijo, da bo, če na novinarsko konferenco pride Brazilec, storjene najmanj škode. Da bo pač izustil nekaj tistih krilatic v slovenščini, ki se jih je naučil hitro po prihodu v deželico na sončni strani Alp – in ki jih ni »apdejtal« vse od takrat – in da bo to to. Saj veste. »Mi smo Maribor, mi smo največji. Nismo srečni, ker nismo zmagali.« Bla bla … Tako nekako se vrtijo »hiti« mariborskega kapetana, ki v odgovore vsakič vključi tudi boga, Jezusa … V skladu s svojim življenjskim prepričanjem.

Sobotni izbruh Brazilca je presenetil prisotne novinarje, še najbolj pa piarovca vijoličastih. Slednji se je sicer po koncu novinarske konference poskušal izvleči z nekakšnim sramežljivim odgovorom, da ima vsak človek pravico odgovarjati ali ne odgovarjati na vprašanja, toda še enkrat smo se lahko prepričali, da mariborska piar služba ob kakršnikoli zadregi, v katero se po navadi spravijo kar sami, zmrzne. Priznam, mene Tavaresov izbruh ni presenetil. Je sicer povsem v neskladju s tem, o čemer mariborski kapetan pridiga v svojem prostem času, ko deluje kot pastor, a pustimo to. Ni me presenetil, ker je izkušeni napadalec na pisca teh vrstic jezen že več mesecev. Vse od tiste famozne tekme v Celju, ko je Maribor slavil naslov državnega prvaka, Tavares pa mi je očital marsikaj, ker smo ravno v tistih dneh objavili tudi drugo plat medalje v zgodbi, v kateri se je znašel njegov sin, ki naj bi ga tekmec rasistično užalil. Omenjeni tekmec je razkril, da je bil kapetanov sin tisti, ki je prvi začel zadevo. Kakorkoli že, Tavares starejši očitno meni, da druga plat ne bi smela biti nikdar razkrita, zato jezo kuha vse od takrat.

In priznam, noro me je zanimalo, kako se bo najboljši strelec v zgodovini slovenske lige odzval na prvo vprašanje, ki mu ga bom postavil po kar nekaj pretečenih mesecih. Do sobotne tekme ni bilo priložnosti. Brazilca so pri vijoličastih malce umaknili iz javnega pojavljanja. Podobno, kot ga je umaknil Darko Milanič z zelenice. Bo ostal profesionalec? Ali bo kot razvajen otročaj kuhal mulo še naprej. Stavil sem na slednje. In nisem se zmotil. Pridigati je eno, resnično živeti to, kar pridigaš, nekaj povsem drugega. Odklonitev odgovora je njegova legitimna pravica. In kot takšno jo sprejemam. Nisem jezen, res ne. Ni ne prvi ne zadnji, ki je odklonil odgovor na novinarsko vprašanje. Hej, celo njegov trener je svojčas rekel, da od njega ne dobim nobene izjave več. Pa njegov nekdanji šef, zdajšnji trener Mure prav tako. A ena stvar je zanimiva. Kako se v današnjem svetu prepletata profesionalnost in neprofesionalnost. Ni bilo tako dolgo nazaj, ko se je mariborski kapetan pogovarjal z mano. Še več, sam me je klical! Na mobilni telefon. Ravno sem bil na dopustu … Treba je bilo narediti promocijo za njegovo nogometno šolo in prosil je za pomoč, ki smo mu jo kajpak na Ekipi tudi ponudili. Takrat je bilo vse super, takrat je bil mariborski kapetan prijazen, profesionalen. Zdaj pa … Hja, zdaj je stanje drugačno. Kako že pravijo temu v Tavaresovi najljubši knjigi, svetem pismu?

Članki iz rubrike