900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 31.07.2015 12:13:00

Spregledano postaja vse bolj jasno

Nikola Miljković
Do tekme s Švico je še dober mesec, toda (logični) obrisi reprezentance postajajo vse bolj prepoznavni.

Srečko Katanec je selektor, ki zelo nerad menja moštvo. Ko si pridobiš njegovo zaupanje, imaš mesto v reprezentanci (skoraj) zagotovljeno. Kar vprašajte Andraža Kirma ali Aleša Mertlja. Slovenski selektor da ogromno na izkušnje, stalnost in uigranost. Ponujanje priložnosti novim, mladim nogometašem je v naši izbrani vrsti bolj izjema kot pravilo.

Tako ne čudi, da je jedro slovenske reprezentance že več let povsem enako, da se nosilci ne spreminjajo in da dobi nov nogometaš priložnost le v sili razmer. No, resda je Katanec v ogenj vrgel Kevina Kampla in mu zaupal eno glavnih vlog v moštvu, a zanj bi lahko rekli, da je izjema, ki potrjuje pravilo. Drugi mladi nogometaši v reprezentanci prave priložnosti niso dobili.

Čeprav je bilo to v nekaterih obdobjih skorajda kriminalno dejanje, je slovenski selektor ostal zvest samemu sebi, kljub temu da je logiko izbire moštva včasih razumel samo on. Na primer na zadnji domači tekmi, ko se je Slovenija pomerila z Anglijo in je prednost pred Robertom Berićem, ki je v avstrijskem prvenstvu zabil 27 golov, dobil Milivoje Novaković, ki v japonski ligi ni pokazal kaj prida. Sicer je res, da je Nova zadel in svoje delo opravil dobro, a vendar. Na klopi pustiti vso tekmo nogometaša, ki je dosegel največ zadetkov v sezoni v tujini (govorimo seveda o prvi ligi), je skorajda škandalozno.

Ni jih bilo malo, ki so kot potencialnega jokerja na obračunu z Otočani videli tudi Benjamina Verbiča, takrat najbolj vročega nogometaša slovenske prve lige, a tudi on je ostal popolnoma spregledan in je vso tekmo preživel na klopi. Namesto njega je na primer v igro vstopil Dejan Lazarević, ki je v Italiji pobiral drobtinice. Čeprav se je nova sezona šele začela in je do tekme s Švico še mesec dni, se zgodba ponavlja.

Tako Berić kot Verbič sta znova (ali še vedno, kakor vam je ljubše) v fantastični formi in edino logično bi bilo, da bi Katanec nanju na naslednji tekmi resno računal in jima ponudil priložnost. Ne s klopi, temveč v začetni enajsterici. Ne kot stranskima igralcema, temveč kot vodilnima.

V formi, v kateri sta trenutno, bi si to zagotovo zaslužila in ne nazadnje bi od tega, o tem sem prepričan, veliko imela tudi slovenska reprezentanca.

Namesto koga pa bi lahko zaigrala? V tem trenutku se zdi, da namesto kogarkoli. Je pa res, da se dve imeni (ob predpostavki, da Katanec ne zamenja postavitve) ponujata sami od sebe. Čas je, da selektor svojega ljubljenca posadi na klop in da se začne sicer najboljši strelec slovenske reprezentance v teh kvalifikacijah uporabljati kot joker ter da mesto v začetni enajsterici prepusti mlajšemu Beriću.

Članki iz rubrike