vesolje ženska Dobra karma

Astrologinja opozarja: bodite pozorni na znake, ...

Ang Rita Svet24.si

Prvi desetkrat na Mount Everestu, zdaj je dočakal...

darko kozelj fb Reporter.si

To je Janšev neznani gasilski tajkun, ki bi rad ...

Potni list Svet24.si

Koliko stane slovensko državljanstvo? Mogoče ...

20200508-01003789 Necenzurirano

Je Igor Zorčič rešitev za konec janšizma?

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

savina-atai Njena.si

Dragocen poročni prstan Savine Atai

Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
0 08.11.2015 03:08:22

Koliko sekund do poka?

Profimedia
Razprl sem oči in pogledal ostreje. Tudi ko se je nenehno vrtel počasni posnetek, nisem mogel verjeti, da je Rossi storil, kar je pač storil.

Ne preseneča me, da je Marquez s svojim (nekdanjim) dirkaškim idolom že zdavnaj ohladil odnos. Tista fotografija mladega navdušenega španskega fantiča ob veliki italijanski legendi je zbledela, padla na tla in se razbila na prafaktorje, ki jih bo v nadaljevanju karier obeh dirkačev nemogoče sestaviti.

Odrasel sem z vzponom modernega motociklizma in dirke so zame postale ritual. Zato so primeri, kot je tisti Biaggijev nešportni komolec Rossiju pri visoki hitrosti izpred 15 let na dirki za veliko nagrado Japonske, obsojanja vredni. Tudi Rossi je znal narediti kakšno nesramnost, da se je dokopal do boljše uvrstitve. A to, kar si je privoščil v Sepangu, je zame preseglo vse meje športnega dirkanja in obnašanja. Rossi je, verjetno ne le v mojih očeh, precej omadeževal svojo podobo, čeprav je v karieri znal ostro nastopati proti svojim tekmecem.

Sete Gibernau se tega še kako dobro spominja. Tudi Biaggijeva modrica po famozni dirki v Suzuki leta 2000, za katero je trdil, da jo je povzročil komar, je dokaz, da se z Rossijem ni igrati. Marquez je letos v pravem boju za naslov občutil, kako čvrst je lahko Italijan, a kot je tudi sam dejal, si ni mislil, da bo Italijan kdaj posegel po tako ekstremnih prijemih, kot se je to zgodilo v Maleziji.


Ves medijski cirkus po koncu predzadnje dirke v sezoni je bil seveda povsem pričakovan. A prav tu vidim še eno veliko težavo celotnega vrveža. Rossijeva vloga je tako ali tako znana, je pa krovna organizacija motoGP (Dorna) v tem tednu napravila ogromno napako. Četrtkova odpovedana tiskovna konferenca je veliko zatiskanje oči pred incidentom in kaže na to, da je motociklistični šport pred veliko prelomnico.

Že res, da je zaradi afere v Sepangu razred motoGP dobil ogromno novih privržencev, ki v športu želijo več ostrih bojev in karakterjev, a vodstvo tekmovanja se ni izkazalo. Še več. Zasluži si črno piko, kot si jo Rossi in Marquez.

Tisti, ki ne deluje transparentno, po navadi ne vliva velikega zaupanja. Odnosi z javnostmi bi morali delovati po principu čim večje odprtosti. Povedati vse in tako na široko, da nikomur ne ostane preveč povedati po tem, ko se novinarji zgrnejo nad vpletene dirkače. Tako pa je Dorna na sestanku verjetno naročila dirkačem, kaj morajo povedati v nekakšnem »zaslišanju«. Namesto da bi se izognili težavam, obstaja možnost, da so jih povzročili še več. Potrebna je bila iskrenost, in ne skrivanje. Treba bi bilo soočiti dirkače, da razčistijo nesoglasja, če je to mogoče, ne pa da jih Dorna oblači v milne mehurčke, v katere nihče nima vpogleda. Če so pravi moški, se bodo prej ali slej nehali obnašati kot otroci, na čelu z najstarejšim in najizkušenejšim med njimi.

Če se to ne bo zgodilo, nam bog pomagaj. Bojim se incidenta, morda ne na zadnji dirki, ampak v prihodnji sezoni, bojim se za neoporečnost športa, ki mi je tako prirasel k srcu. Bojim se tudi, da se bodo skrhani odnosi med glavnimi pretendenti nadaljevali in da so tempirana bomba, ki bo počila še bolj, kot je v Sepangu.

Članki iz rubrike