državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

psno
psno
0 27.03.2023 12:10:40

Številne aktivnosti v malem nogometu na travi pod okriljem SMZ

psno
Slovenija se kot športna velesila lahko pohvali tudi v malem nogometu na travi. Z uvrstitvijo na preteklem svetovnem prvenstvu je na lestvici držav na 13. mestu, v nizkem startu pa so priprave na prihajajoče svetovno prvenstvo v Nemčiji.

Malonogometna zveza (SMZ) ima za sabo številne uspešne projekte, med njimi tudi turnir za naslov pokalnih prvakov, ki je odskočna deska za iskanje reprezentantov in tekmovanje v ligi prvakov ISF. Po nekaj nestabilnih letih zveza ponovno vrača državno malonogometno ligo ENA in ne skriva ambicij za povezovanje z Nogometno zvezo Slovenije.

Preteklo svetovno prvenstvo: čustveno nabiti Ukrajinci v osmini finala Slovence poslali domov

Malonogometna reprezentanca, ki jo sestavljajo rekreativci, se je septembra v želji po čim boljši uvrstitvi udeležila svetovnega prvenstva na Madžarskem. Prvenstvo, ki bi moralo najprej potekati v Mehiki, je bilo v Budimpešto prestavljeno zaradi politično-varnostnih razlogov.


Triinštirideset držav se je dober teden na prvenstvu pod okriljem mednarodne ISF (International Socca Federation) borilo za naslov prvaka. Slovenci so v skupinskem delu zasedli drugo mesto in se prebili v osmino finala, kjer pa je njihove sanje o napredovanju razbila čustveno nabita Ukrajina.

Četudi si je zveza obetala boljšo uvrstitev, pa je na koncu na jakostni lestvici najboljših držav pristala na 13. mestu. Predsednik Peter Pust je nastop na prvenstvu ocenil kot uspešen. Na terenu so se izkazali številni nadarjeni rekreativni igralci, na katerih zveza gradi za prihajajoče svetovno prvenstvo junija letos v Nemčiji.


Reprezentanca Slovenije se svetovnega prvenstva na Madžarskem ne bi udeležila brez zvestih sponzorjev in podpornikov. Med številnimi podjetji in samostojnimi podjetniki še posebej izstopajo DBS Ingenering, Ekosen in MenardRA.



V lov na boljšo uvrstitev na svetovnem prvenstvu junija v Nemčiji
Za 40 najboljših malonogometnih držav bo od 2. do 11. junija v nemškem Essnu potekalo svetovno prvenstvo.


Medtem ko si bodo morale številne države mesto na prvenstvu zagotoviti na kvalifikacijskih turnirjih, so si Slovenci vstopnico že priigrali z uspešnimi uvrstitvami na preteklih svetovnih prvenstvih.


Predsednik Peter Pust ob tem dodaja: "Sestavljanje kakovostne reprezentance, ki bo ciljala na najvišja mesta, je v teku. Prav tako smo že globoko v organizacijskih vodah, saj je prvenstvo pred vrati. Ključno pa bo razumevanje sponzorjev, ki nam lahko omogočijo potovanje na prvenstvo."

Pred samim potovanjem v Nemčijo pa zvezo letos čaka še skupščina.

Volitve novega vodstva zveze
V marcu bodo delegati Slovenske malonogometne zveze na skupščini volili novo vodstvo za naslednji mandat.


"Naši cilji so ambiciozni in uresničljivi in verjamem, da jih bomo z novim vodstvom s skupnimi močmi dosegali in presegali. Želimo si uspešno in prepoznavno Slovensko malonogometno zvezo in sodelavce, s katerimi bomo rinili projekte naprej," je o prihajajoči skupščini povedal Pust, ki bo ponovno kandidiral za predsednika zveze.


Kljub volitvam pa so številni projekti za prihodnost že zastavljeni; eden izmed njih je oživitev 1. slovenske malonogometne lige.

Ponovno v državno ligo ENA
Koronavirus je zatrl številne aktivnosti na področju rekreativnega športa, kar so občutili tudi v malem nogometu. Uspešna državna malonogometna liga ENA je bila odpovedana.
Po izboljšanih razmerah v športnem udejstvovanju je zdaj čas za oživitev 1. slovenske malonogometne lige nasploh – Lige ENA.


Vodja lige Simon Detellbach je pojasnil: "V kakšnem formatu bo liga organizirana, še ni jasno. Razmišljamo tudi o regijskih turnirjih, iz katerih bi najboljše ekipe napredovale na zaključni turnir. Najboljše ekipe s prvakom na čelu pa bodo dobile pravico nastopa v ligi prvakov, ki jo mednarodna zveza ISF zadnja leta organizira v Mariboru."


V času odsotnosti državne lige je zveza aktivnosti ohranjala skupaj s podjetjem Ekosen v organizaciji številnih pokalnih turnirjev.

Pokalni prvak Slovenije 2022 KMN Maribor z vstopnico v Ligo prvakov ISF
Decembra je v Športnem centru Galič v Mariboru pod okriljem SMZ in podjetja Ekosen potekal turnir za naslov pokalnega prvaka Slovenije.


Med devetimi ekipami je slavila ekipa KMN Maribor, pred ekipo Grajske kavarne in ekipo ŠD Borejci. Zmagovalci so od podjetja Ekosen prejeli nagradni bon v vrednosti 1500 EUR za prijavo na ligo prvakov 2023.


Za najboljšega igralca je bil razglašen Nikola Vuksanović (Grajska kavarna), za najboljšega strelca Patrik Kolar Robnik (KMN Maribor), za najboljšega vratarja pa Miha Zagoršak (KMN Maribor).

Prizadevanja za sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije
Nogomet je eden, kljub številnim oblikam igranja. Malonogometna zveza si že več let prizadeva za vzpostavitev plodnega sodelovanja z Nogometno zvezo Slovenije.


"Poleg široke baze rekreativnih igralcev nogometa ima naša zveza z NZS več skupnih ciljev, kot sta razvoj in popularizacija nogometa na primarni ravni ter s tem možnost za napredovanje igralcev v članske ekipe in lige, ki delujejo pod okriljem NZS," je izpostavil generalni sekretar Simon Detellbach.


"Mali nogomet je atraktivna in hitra igra z veliko zadetki, zato naša tekmovanja spremlja veliko gledalcev. Številni sodniki na naših tekmovanjih so imeli aktivno kariero pod okriljem NZS, organizacija pa je na visoki ravni," je poudaril Detellbach, ki delček sodelovanja vidi tudi v enotnem imidžu tekmovalne opreme.



Članki iz rubrike