stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

rb
rb
1 06.10.2022 11:10:02

Kaj se zares dogaja? So njihovi milijoni v slovenskem nogometu preteklost? Razkrivamo ...

Reuters
Vse od takrat, ko je po zaslugi madžarske vlade v lendavski nogomet (prav tako kot na mnoga druga področja na dvojezičnem območju) vstopil kapital vzhodnih sosedov, v Nafti niso poznali besedne zveze 'primanjkuje nam denarja'. Tovrstne težave so bile nekaj zelo oddaljenega, toda vmes so se razmere očitno spremenile in že nekaj časa je slišati namigovanja, da naj bi se drugoligaš z bogato tradicijo na presenečenje vseh znašel v finančni zagati. Po teh navedbah naj ne bi bil povsem povsem izključen niti popoln mrk, vendar v klubu to zanikajo …

Nogometaši Nafte so po desetih odigranih krogih na drugoligaškem prizorišču na četrtem mestu na lestvici. Gabor Boer in njegovi varovanci so šestkrat zmagali, dvakrat igrali neodločeno in dvakrat ostali praznih rok, toda obetavno je, da ima Krka na vrhu lestvice le tri točke več.

Če so prvoligaške ambicije res žive, je to v boju za elito prav gotovo odlično izhodišče, toda v zadnjem času so tekmovalni dosežki Mitje Novinića in soigralcev kljub temu malce potisnjeni v ozadje. Oziroma kar precej, zasenčila pa so jih namigovanja, da naj bi se klub čez noč znašel v velikih finančnih težavah. Najprej so bile govorice zgolj sramežljive in le redki so jim pripisovali večji pomen, ampak v zadnjih dneh so postale tako glasne, da jih je nemogoče preslišati. Iz vse več virov so začeli prihajati vse bolj konkretni namigi o vse večjih težavah v raju. Slišati je marsikaj, dokaj pogosto se omenja celo črn scenarij, po katerem bi se bilo vsekakor zelo težko pobrati, češ da Nafta diha 'na škrge' in da je le vprašanje časa, kdaj bo mrknila …
Seveda nam ni preostalo drugega, kot da vse skupaj preverimo. Pod vznožjem živopisnih vinogradov res ne skrivajo, da so zategnili pas in se v malce večjem obsegu lotili varčevanja, vendar hkrati poudarjajo, da je vse pod nadzorom, da ni nikakršne drame ter da razmere še zdaleč niso tako alarmantne, kot bi jih nekateri radi predstavili. "Kot skrbni gospodarji si moramo prizadevati za smotrno porabo finančnih sredstev. Dolžni smo to početi. Gre zgolj za racionalizacijo poslovanja, ni nobene panike. Da, opravili smo določene reze z enim samim namenom: da se v prihodnosti ne bi znašli v nerešljivih škripcih. Saj vidimo, kaj se dogaja, kakšno je stanje po vsem svetu. Nihče pravzaprav natančno ne ve, kaj bo jutri, ampak vse smo naredili tako, da delovanje članske ekipe in nogometne šole z ničimer ni ogroženo," je pojasnil pomočnik direktorja Franc Pozsgai.
O podrobnostih ni želel razpredati, izvedeli pa smo, da je Nafta v teh dneh prekinila sodelovanje z nekaj trenerji v mlajših selekcijah in še nekaterimi posamezniki, ki so tako ali drugače sodelovali s klubom. Vsega skupaj naj bi šlo za osem ljudi, poleg tega so odgovorni sprejeli ukrepe, ki bi pocenili organizacijski ustroj kluba.

Seveda se samo po sebi zastavlja vprašanje, kaj je razlog, da so se naftaši znašli v takšnem položaju. Ni malo namigov v smeri, da je glavni 'krivec' Evropska komisija, ki je svetu EU predlagala finančne sankcije proti Madžarski z zamrznitvijo evropskih sredstev v višini 7,5 milijarde evrov, toda bržčas je najbližje resnici, da je to povzročilo padanje vrednosti forinta. Nafta naj bi namreč vsakoletne prilive dobivala v omenjeni valuti, in če ga je denimo dobila v začetku leta, je vmes kakopak izpuhtelo kar nekaj denarja ...
Naslednjo finančno injekcijo v Lendavi menda pričakujejo sredi januarja, medtem pa se počasi končuje tudi gradna nogometne akademije, ki bo ponujala izvrstne pogoje. Spomnimo, že aprila 2018 sta takratni župan Anton Balažek in predsednik Nafte Gabor Vegh podpisala pogodbo o njeni gradnji. Lendavska občina je za pet hektarjev veliko zemljišče klubu podelila brezplačno stavbno pravico za obdobje 20 let. Čeprav je bil predvideni rok za gradnjo leto 2019, so temeljni kamen položili šele junija 2021. Madžarski davkoplačevalci so doslej za akademijo namenili najmanj sedem milijonov evrov, zdaj pa naj njeno odprtje ne bi bilo več tako daleč.
Vadbeni center bo sicer imel tri igrišča: dve z naravno travo (eno bo ogrevano), ki je že položena, in eno z umetno travo, vsa tri pa bodo imela razsvetljavo. Zraven bo tudi dijaški dom, kjer bodo bivali mladi nogometaši, in nasploh vse potrebno za vrhunske priprave.

lendava stadion ac
Aleš Cipot

Članki iz rubrike