Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ro
ro
20.02.2022 11:40:03
Deli članek:

Slovenski nogomet del POLITIČNEGA OBRAČUNAVANJA? Poslanec naslovil vprašanja na MINISTRICO: Je to za vas SPREJEMLJIVO? (video)

Aleš Cipot

Kakšno je ozadje, kaj se zares dogaja?

Da v Lendavi nastaja nogometna akademija, ki ji na sončni strani Alp ne bo para, je znano že zelo dolgo, prav tako ni nikakršna skrivnost, da gradnjo financira madžarska vlada. Ob tem se mnogi že dalj časa sprašujejo, kaj je v ozadju oziroma kakšni so pravzaprav interesi vzhodnih sosedov, o tem se zdaj sprašuje tudi poslanec Dejan Židan. In sprašuje se javno, s poslanskim vprašanjem, ministrici za izobraževanje, znanost in šport dr. Simoni Kustec.

"V skladu z 240. in 248. členom Poslovnika Državnega zbora posredujem pisno poslansko vprašanje v zvezi z nogometno šolo v Lendavi, ki ga naslavljam na ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec. Znana je zgodba o izgradnji nogometne šole – akademije v Lendavi, ki nastaja ob financiranju madžarske države. Ves čas so v javnosti prisotna vprašanja, ali gre res samo za investicijo v šport, ki bo omogočala boljše pogoje za športno udejstvovanje, ali pa gre v ozadju za drugačne, geopolitične interese, ki jih aktualno madžarsko vodstvo pogosto pokaže tudi s slikanjem ob zemljevidu t. i. 'Velike Madžarske," je Dejan Židan zapisal v pisnem poslanskem vprašanju in pojasnil, »da ga občanke in občani Lendave obveščajo, da so neobičajna dogajanja povezana tudi s trenerskim kadrom, ki v vedno večji meri prihaja iz Madžarske in ne obvlada slovenskega jezika.«

Dejan Židan je na ministrico za izobraževanje, znanost in šport naslovil naslednja vprašanja:

1. Kako vi ocenjujete velike finančne vložke v športno infrastrukturo na slovenskem dvojezičnem področju s strani države, kjer politično vodstvo nima zadržka promovirati ideje t. i. 'Velike Madžarske'?

2. Ste preverjali znanje slovenskega jezika pri nogometnih trenerjih v Lendavi? Kakšne so pravne določbe in kakšne so ugotovitve dejanskega stanja?

3. Vam je sprejemljivo, da se morajo otroci, katerih materni jezik je slovenščina, učiti športnih veščin ob pogoju znanja madžarščine? Ali je treniranje slovenskih otrok v madžarskem jeziku sprejemljiva praksa, oziroma ali po vašem mnenju ne gre za poskus kulturne prevlade na jezikovno mešanem področju, saj je znano, da se posameznikova osebnost pomembno formira tudi skozi okvir športnega udejstvovanja v zgodnjem otroštvu?

Če se vam posnetek spodaj ne prikaže, potem si ga lahko ogledate tudi na TEJ POVEZAVI.