stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 26.11.2021 12:46:14

Nogometni bonton na polno: o navijaških spopadih, povezanosti in stereotipih na tribunah

OBREZ: Z menoj sta: Vijolica, Mojca Pepelnik, navijačica NK Maribor. In Tilen Zupanc iz Celja, ki tudi navija za Nogometni klub Celje.

 Naj povem, da to nista klasična predstavnika navijaške skupine. Sama pravita, da ne spremljata tekem svoje ljubljene ekipe med Violami oziroma med Grofi. Navijača, ki imata hkrati kritično distanco do dogajanja na navijaški tribuni.

MOJCA: Jaz mislim, da ni važno, kje na tribuni sedite. Če imate neko … mi imamo vijolično kri, ni važno, kje na tribuni boste sedeli, in jo boste imeli. Če boste Viola, Vijolica. Lahko pa ste tudi iz kateregakoli kraja v Sloveniji. Ni važno, od kod ste.

OBREZ: Kaj je razlog, da se počutite kot Vijolica, pa niste na tribuni, kjer so doma Viole? Kjer vedno domujejo, tam je najglasnejše navijanje. Tam se prižge kakšna bakla.

MOJCA: Ne vem, ali bom kdaj v življenju v roke sploh prijela baklo, kaj šele, da bi jo prižgala.

Kot 20 ali 21 let stara punca, sem se enkrat odločila, da se bom usedla na tribuno, ker sem se tam počutila domače. Potem sem se preselila na drugo tribuno in tam sem 12 let. Vsak gre na tisto tribuno, ki mu jo veleva srce.

navijači, union

OBREZ: Mojca, drugače poznate veliko Viol? Če govorimo o tej ortodoksni frakciji, tisti pravi, navijaški. Nekateri izmed njih bi s ponosom dejali ­­– huliganski.

MOJCA: Poznam različne tipe Viol. Ne poznam definicije Viole. Veste, ni prav, da nas na nek način ljudje delijo. Vsi smo navijači Maribora, ampak vsak z drugačnim načinom razmišljanja. Zato ker oni tako razmišljajo, jaz pa tako, niso oni nič slabši, niti jaz nisem nič slabša. Ostali smo prijatelji in tudi bomo, ker vsi delamo za en cilj in en klub.

OBREZ: Tilen, vi ste iz Celja in ste navijač NK Celje, kar v navijaškem smislu avtomatično pomeni, da ste Grof.

TILEN: Deloma je res, da pravijo, da smo Grofi, a treba je ločit med navijaško skupino in med skupino ljudi, ki hodimo na tekme uživat, gledat nogomet, spodbujat svojo ekipo. Ne pravim, da Celjski Grofi ne spodbujajo, daleč od tega. Imajo nek ton v navijanju, ki potegne tudi nas, ostale navijače. A oni imajo svoje koreografije, mi drugače gledamo, uživamo na tekmi. Skušamo se približat igralcem in tako tudi uživamo, ko gledamo tekme.

OBREZ: Mojca je prej dala eno izmed iztočnic. Rekla je, da nihče tistega, ki je vrgel baklo, nikoli ne vpraša, zakaj jo je vrgel. Je vam jasno, zakaj jo vrže. Sam si ne znam predstavljat nekega razloga, ki bi to upravičil.

TILEN: Tekma ima svoj ton. Mogoče druga navijaška skupina spodbudi Celjske Grofe, ali Celjski Grofje druge spodbudijo. Mogoče napačna sodniška odločitev, ki jo domači gledalci vidijo tako. To je stvar vsakega posameznika, zakaj to naredi. Meni se ne zdi, da je kaj narobe, če so včasih bakle. Daje neko vzdušje, nek ton igri, mogoče igralci to vidijo in so še bolj naperjeni v napad ali v obrambo, da se bolj borijo za svojo ekipo, za svoj klub. In tu ne vidim nič napačnega. A naj bo v mejah normale. In da ne mečejo na igrišče, da bi poškodovali nasprotnega vratarja. To pa obsojam.

navijači, union

OBREZ: Sta bila kdaj priči navijaškim spopadom? Kako sta na to gledala, če sta bila. Kako sta se počutila? Se človek počuti ogroženega, tudi če ni v epicentru? 

MOJCA: Jaz sem imela srečo, da sem se jim vedno izognila. Vedno sem prišla, ko je bilo vsega že konec. Ne vem, kje se oni med seboj zmenijo Ne vem, zakaj to ljudje počnejo. Mogoče bi morali začeti pri otrocih. Da jih poučimo, kako se morajo obnašati, če gredo na neko tribuno.

OBREZ: Kaj vam pravijo Vijole, zakaj ne podpirajo več reprezentance pod imenom: Združeni slovenski navijači. Niti ni pomembno, kakšno ime si nadenejo, a danes je ta situacija drugačna, kot je bila v času zlate Zahovićeve generacije. Na nek način se mi zdi, da je to korak nazaj. Navijaško gledano. Kaj vam rečejo? Zakaj ne?

MOJCA: Kolikor jaz vem, je že nekaj let spor. In ne le med njimi, ampak tudi z drugimi institucijami. Vem, da je težko združiti nekatere navijače, priznati moram, da sem slabo vpeta v slovenski nogomet, kar se tiče reprezentance.

OBREZ: Verjamem in vem, ker sem iz Celja, da navijači iz Celja nimajo težav, če oblečejo dres in gredo navijat za slovensko reprezentanco. In tam presežejo lokalne navijaške zgodbe. Kako se vam zdi, ko gledate na ene in na druge? Kaj narediti, da bodo v svojih glavah popustili, da bodo ostali navijači takšni kot so zdaj, še bolj zagrizeni. In da se bodo hkrati zavedali, da je nogomet še vedno igra in da je treba navijati za svoje. Zato pa ni treba žaliti drugih, kaj šele se pretepati. Vemo, da prihaja do marsičesa.

TILEN: To je vprašanje za milijon dolarjev. Nihče ne ve, zakaj je tako negativno vzdušje iz ene in druge strani. Enostavno se ne marajo in to bo trajalo. Nikoli se ne bo prenehalo.

OBREZ: Mojca je omenila še eno stvar. S tem se ukvarja tudi UEFA. "Equal game", "No to racism" in številne druge akcije. Mojca pa je izpostavila še težko življenje dekleta v navijaškem svetu. V bistvu ji verjamem. Navijaška subkultura je še vedno zelo moška zadeva. Kako vi kot navijač gledate na to? Kaj boste storili, da tudi tu premagamo razliko med spoloma. Jo vi sploh občutite?

TILEN: Absolutno se občuti. To se ne dogaja le pri navijačih. Ponekod se uveljavljajo nogometne sodnice. Uveljavlja se ženski nogomet

OBREZ: Si v Sloveniji lahko teoretično privoščimo nogometno tekmo z ultrasi brez prisotnosti policije, varnostnikov ... Mislita, da je to utopija, ali lahko dosežemo tudi to? 

TILEN: Mislim, da je to čista utopija.

OBREZ: Vidva sta navijača, čeprav nista člana ultrasov. Kako se bo odvijala in razvijala slovenska navijaška scena v naslednjih 10 ali 20 letih? Po vajinem mnenju. Kaj se bo spremenilo in v katero smer bo šlo vse skupaj? Bomo boljši prijatelji, ali še bolj razdvojeni? 

MOJCA: Mislim, da smo navijači povezani, a ekstrem so mariborski in ljubljanski navijači in dodajmo še Mursko Soboto ... Želim si več navijačev, kot jih je. Želim si bolj polne stadione, želim si, da bi ljudje prepoznali, da par posameznikov ne definira navijaškega sveta oziroma navijaštva v Sloveniji. V katerem koli športu. Kar se tiče navijaške folklore, je vse na posameznikih, kaj bodo naredili v prihodnosti.

Čemu večne napetosti med navijači Olimpije in Maribora? Česa si navijači na tribunah želijo v prihodnje? Bi slovenski stadioni lahko gostili tekmo brez varnostnikov in policije?Bodo navijači slovenskih klubov v prihodnosti bolj povezani?

Celoten intervju si oglej na Union.si

Značke: nogomet, navijači, union

Članki iz rubrike