Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Jure Bohorič/EkipaSN
Jure Bohorič/EkipaSN
1 26.11.2021 11:39:24

Matjaž Kek: Kar zadeva mene, je VSE JASNO! Ko mi bo POGODBA POTEKLA, se bo zgodba...

alesfevzer.com
Matjaž Kek ponovil, da dvomov glede njegove prihodnosti ni in jih tudi ne bi smelo biti.

Do naslednjega svetovnega prvenstva je manj kot leto dni, žal bo turnir v Katarju minil brez Slovenije. Ta je kvalifikacije začela z odmevno zmago nad Hrvaško, a nato preveč popustila in na koncu v svoji skupini zasedla (šele) četrto mesto. Toda to ni bil edini razlog, zakaj so se mnogi začeli spraševati, ali bo Matjaž Kek dejansko sploh še slovenski selektor. Svoje so dodali še mediji na Hrvaškem, ki so Mariborčana še 'stotič' začeli povezovati s klopjo Dinama iz Zagreba. In kakšen bo epilog vsega skupaj? Dvomov očitno ni več, če so sploh kdaj obstajali …

"Ponavljam pa, da ne mislim iz dneva v dan pojasnjevati, kaj, zakaj, kako. Nekdo bo napisal to, spet drugi bo napisal tisto, na Hrvaškem bo nekdo dodal spet nekaj svojega. In ob tem se vsekakor pojavlja vprašanje, zakaj nekdo nekaj spravi v javnost. Kot je nekdo 'plasiral', da Slovenija nima več selektorja, ker naj bi meni že potekla pogodba. To ni res."

Vsakič, ko se kvalifikacije zaključijo neuspešno, se začne debata, ki je in logična in razumljiva. Pa to ne velja le za Slovenijo; v Sloveniji so takšne vrste debat bržčas še na precej nižji ravni kot drugod. Če se – recimo – na svetovno prvenstvo ne bi uvrstila Hrvaška, nočemo niti pomisliti na to, kakšen medijski pekel bi preživljal selektor Zlatko Dalić. Da bi ob tem marsikdo že povsem pozabil na uspeh iz Rusije, kjer je bila Hrvaška druga na svetu, ni daleč od resnice. Zato ni presenetljivo, da je bil tudi Kek na tnalu, čeravno kritike niso bile tako glasne, kot bi bile bržčas marsikje drugje. V prvi vrsti zato, ker ima Kek več kot očitno še naprej podporo Nogometne zveze Slovenije. Ta mu nudi dovolj dober oklep, da mu tisti, ki odkrito namigujejo, kako bi ga bilo treba zamenjati, ne pridejo povsem do živega. Čeravno niti izkušeni Kek ni povsem imun za dogajanje v slovenski nogometni javnosti. To je bilo moč začutiti tudi včeraj, ko smo ga nekaj dni pred uradnim iztekom pogodbe z NZS pocukali za rokav in mu zastavili v nogometu vedno še kako aktualno vprašanje. "Je kaj novega?" smo pobarali Matjaža Keka, ki je izstrelil kot iz topa: "Nič novega!" Pogovora kljub temu ni bilo konec, še preden bi se dobro začel. Po stari navadi arhitekt največjega uspeha v zgodovini hrvaškega kluba Rijeka ni povedal malo, čeravno o temi, ki je, kot je poudaril, zanj že zaključena zgodba. Toda zaključena tako, da je ne bo konec, marveč se bo dejansko nadaljevala.

ZAKAJ NEKDO NEKAJ SPRAVI V JAVNOST
"Zadnje dni se res malo čudim vsemu skupaj, v prvi vrsti zato, ker se je v javnosti pojavilo zelo veliko dezinformacij. Ob tem pa preprosto nisem v stanju, in niti nočem biti, da bi se oglašal iz dneva v dan in vsak dan znova vse skupaj komentiral, pojasnjeval. Mislim, da sem bil že na uradni tiskovni konferenci po zadnji tekmi dovolj konkreten in dovolj korekten, ko sem opisal, kakšen je trenuten položaj," je poudaril Kek in nadaljeval: "Ta hip je dejstvo takšno, da se mi pogodba z Nogometno zvezo Slovenije še ni iztekla, ampak se mi bo šele konec meseca. Tudi za vse ostalo velja enako, kot je veljalo tedaj, ko sem javno govoril o tem. Ni prišlo do nobene spremembe, ni se zgodilo nič novega. Moje razmišljanje ni popolnima nič drugačno, kot je bilo takrat. Ponavljam pa, da ne mislim iz dneva v dan pojasnjevati, kaj, zakaj, kako. Nekdo bo napisal to, spet drugi bo napisal tisto, na Hrvaškem bo nekdo dodal spet nekaj svojega. In ob tem se vsekakor pojavlja vprašanje, zakaj nekdo nekaj spravi v javnost. Kot je nekdo 'plasiral', da Slovenija nima več selektorja, ker naj bi meni že potekla pogodba. To ni res. In če se nekomu ne zdi pošteno vsaj preveriti dejstva, kaj in komu bom potem jaz pojasnjeval?" Kek je torej ponudil misel, da mu vse to, kako se ga "vlači po medijih", tudi hrvaških, ni ravno najbolj po godu. Čeravno se zaveda, da neuspeh v kvalifikacijah s sabo prinaša tako nezadovoljstvo javnosti kakor tudi kritike medijev ter navsezadnje raznorazne poskuse takšnih in drugačnih ljudi, ki bi najraje videli, če bi prišlo do korenitih sprememb.

"No, pa da zaključim z vsem skupaj: jaz sem svoje že povedal in zares se ne mislim ponavljati iz dneva v dan. Dobro se ve, kdaj mi pogodba poteče. In takrat se bo podpisala nova pogodba. In takrat se bo zgodba nadaljevala. Kar zadeva mene … Če bo kdorkoli drug karkoli spremenil, jaz na to ne morem vplivati. To pa je že vprašanje za nekoga drugega."

NI TAKO NOR, DA NE BI VEDEL
"Če ste me že poklicali, lahko povem naslednje: danes ne morem negirati tistega, kar sem tedaj rekel na tiskovni konferenci. Dejstvo je takšno, da sem se z ljudmi, ki so odgovorni, dogovarjal in tudi dogovoril. Pravzaprav gre morda le še za kakšne malenkosti, ki sploh niso povezane z – recimo – financami. Ali čem podobnim. Kar zadeva mene, je vse še vedno tako, kot je bilo. Zato bom še enkrat povedal, kar sem že dejal: neumno se mi zdi, in niti nisem tak tip človeka, da bi se oglasil vsakič, ko nekdo nekaj reče, nekaj napiše. Svoje sem povedal že 10 minut po zadnji tekmi! In govoril sem natanko to, kar so nekateri potem razlagali in 'pametovali' še nekaj dni po tekmi. Pa saj nisem nor! Nisem tako nor, da ne bi vedel, kaj je uspeh in kaj je neuspeh. Objektivnost pa je že neka povsem druga zadeva. Kakor tudi cilji … Od prvega dne dalje govorim in poudarjam, da morajo biti naši cilji najvišji! Če niso, si 'luzer'. S tem se povsem strinjam. Ob tem mi je seveda jasno, da vsak lahko na glas pove, kaj bi naredil, kako bi se odzval, kako bi to, kako bi tisto. Saj živimo v demokraciji, vsak ima pravico do svojega mnenja. Kdor le-tega nima, je zame nekaj mlačnega, nekaj 'nikakvega'. No, pa da zaključim z vsem skupaj: jaz sem svoje že povedal in zares se ne mislim ponavljati iz dneva v dan. Dobro se ve, kdaj mi pogodba poteče. In takrat se bo podpisala nova pogodba. In takrat se bo zgodba nadaljevala. Kar zadeva mene … Če bo kdorkoli drug karkoli spremenil, jaz na to ne morem vplivati. To pa je že vprašanje za nekoga drugega," je zaključil Matjaž Kek. In poslal jasno sporočilo. Vsem. In tistim, ki so na njegovi strani. In tistim, ki niso.

matjaz kek
Martin Metelko

Članki iz rubrike