Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

rb
rb
0 04.11.2021 13:41:14

Po več kot 10 LETIH! Slovenski derbi SPOMINOV in OPOMINOV. Treba se je ZAMISLITI in DENARNI KAZNI

Manuela Kompara/ND Primorje
ND PRIMORJE
Severno-primorsko rivalstvo se je znova obudilo.

Bilo je 11. maja 2011, ko sta se Primorje in Gorica ob gostujoči zmagi s 3:2 zadnjič udarila med elito na sončni strani Alp, in bilo je 30. oktobra 2021, ko sta si severnoprimorska rivala končno spet stala na nasprotnih straneh. Vmes je minilo skoraj 10 let in pol. Veliko. Veliko preveč, znova je slavila zasedba iz slovenskega Las Vegasa. Tokrat v drugoligaški druščini, za trenutek odločitve pa je s strelom z bele pike poskrbel izkušeni Etien Velikonja. Pred kuliso, po kakršni hlastajo številni prvoligaši, si je vroči obračun, ki je bil 62. po vrsti, ogledalo malce več kot 1100 gledalcev.


Seveda so misli uhajale v preteklost

"Ozračje je bilo čudovito. Včasih se je resda zbiralo tudi več kot tri tisoč ljudi, a tokratna številka je v nastalih razmerah vsekakor zavidanja vredna. Zelo prijeten občutek je bil spet doživeti vzdušje z obema navijaškima skupinama, baklami, napetostjo ... Seveda so ob tem misli uhajale tudi v preteklost, temu se je bilo nemogoče izogniti, predvsem pa je znova prišlo do izraza to, da severnoprimorski konec potrebuje ta spopad. Z veliko gledalci. Nogomet brez navijačev je kot hrana, ki je sicer videti lepo, a nima pravega okusa. Da, lepo je bilo po dolgem času spet biti akter takšne tekme," je povedal trener sinov burje Borivoje Lučić.

Ni veliko denarja, a je pošteno

Po izpadu iz 1. SNL je Ajdovščina za nekaj časa doživela popoln nogometni mrk, zdaj pa se rdeče-črni počasi le postavljajo na noge. "V prejšnji sezoni smo imeli velike težave, da smo ostali v ligi, v aktualni je osnovni namen utrditi temelje. Menim, da smo na dobri poti, fantje so ambiciozni, klub je stabilen. Na voljo ni veliko denarja, toda vse skupaj je pošteno, korektno. Okolje je zdravo, rezultatski cilj je uvrstitev v prvi polovici lestvice. Za kaj več ali celo razmislek o morebitnem napredovanju bi potrebovali generalnega pokrovitelja, ki bi zagotovil prepotrebna finančna sredstva. Za zdaj ga ni, bomo videli, kaj se bo dogajalo v prihodnje. Upajmo, da se bo nekoč zgodilo tudi to," je še povedal Borivoje Lučić in o razmerju moči v dozdajšnjem delu prvenstva dodal, da sta "Gorica in Triglav za odtenek boljša od ostalih in zasluženo krojita vrh lestvice".

primorje gorice
ND PRIMORJE

Slika je širša

Miran Srebrnič je igralec, ki je odigral največ severnoprimorskih dvobojev in je s sedmimi goli tudi najboljši strelec. V soboto se je film spet zavrtel nazaj. "Več kot deset let od zadnje medsebojne tekme je zelo veliko, hkrati to pomeni, da smo na severnem Primorskem izgubili prvo ligo. Oba kluba sta bila nekoč med boljšimi med elito, imela sta pomembno vlogo, tokratni derbi pa se je zgodil v drugi ligi. Navijaško ozračje je bilo podobno, kot smo ga bili navajeni v nekdanjih časih, ampak v prvi vrsti se moramo zamisliti, zakaj je prišlo do tega, da sta se ekipi srečali v drugem kakovostnem razredu. Zakaj smo izgubili, kar smo imeli? To mora biti opomin; v kakovosti smo nazadovali, izgubili smo tudi nekdanji ugled," je kritičen pogled legendarnega kapetana štirikratnih prvakov. "Trenutno na voljo ni dovolj denarja, da bi bila organizacijski ustroj in kvaliteta dela lahko na ravni, potrebni za kaj več. In v mislih nimam le članskih ekip, temveč tudi ali predvsem mlajše selekcije. Nogometne šole, ki bi jim bilo treba zagotoviti boljše razmere. V večji meri bi se bilo treba vnovič posvetiti vzgoji igralcev in potem poskušati preprečiti, da bi najboljši odhajali drugam. Od nekdaj smo znali delati in kot na dlani je, da obetavnih fantov ne manjka, toda kot sem že poudaril, bi bilo treba zagotoviti ustrezne razmere. Slika je širša, kot jo morda kdo želi videti, potrebnega bi bilo tudi več sodelovanja, bolj aktivno bi se morala vključiti tudi MNZ. Problem je pereč in potreben temeljite razprave za iskanje primernih rešitev," je nadaljeval Miran Srebrnič.

Ljudje še vedno čutijo nogomet

Ampak v zgodnjem sončnem sobotnem popoldnevu so bili vendarle tudi trenutki za uživanje. "Bilo je top. Po res dolgem času je bilo spet zaznati rivalstvo, nekaj več napetosti. Dober obisk potrjuje, da ljudje v teh koncih še vedno čutijo nogomet. Dejansko se moramo vsi skupaj potruditi, da bi najboljše mlajše igralce zadržali v domačem okolju ter z njimi delali korake naprej. Rivalstvo, o katerem govorimo, mora obstajati, o tem ni nikakršnega dvoma, toda prav tako je pomembno, da bi se klubi med seboj bolj povezovali in da bi bila ustvarjena neka hierarhija oziroma piramida, na vrhu katere bi bil en klub. Menim, da bi to morala biti Gorica. Če tega ne bomo naredili, bodo problemi čez štiri ali pet let še precej večji, mnogi bodo imeli težave s sestavljanjem ekip. To ne velja samo za severno Primorsko; če se ne bo kaj spremenilo, bo tako tudi drugod," je sklenil trener Gorice, ki kajpada ne skriva, da je edini cilj njegove zasedbe vrnitev med prvoligaše.

A kljub čudoviti kulisi so se dogajale tudi stvari, ki se ne bi smele, disciplinski sodnik NZS ni poznal usmiljenja. Ajdovce je zaradi nešportnega vedenja navijačev (večkratno žaljivo skandiranje) kaznoval s 500 evri, prav tako zaradi neprimernega vedenja navijačev (večkratno prižiganje bakel, bakle odvržene na igrišče, povzročitev prekinitve tekme, večkratno žaljivo skandiranje) bodo Goričani odšteli 1600 evrov.

primorje gorica
ND PRIMORJE

Članki iz rubrike