polna luna 8 Dobra karma

Popolna navodila za izvajanje obreda ob polni Luni...

italija, koronavirus, smrtne žrtve, Ponte San Pietro Bergamo Svet24.si

Toliko smrti zaradi covida-19 napovedujejo ...

Boris Johnson Reporter.si

Medicinski strokovnjaki: Boris Johnson je izjemno ...

koronavirus, ukc-ljubljana, vstopna-točka, klinični-center Svet24.si

"Ogorčenje ljudi na terenu je strašno. Ne vem, ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ko bo 15. zmanjkalo denarja za plače

Muzej norosti 1 Odkrito.si

»Marsikoga so v norišnico spravili za nekaj dni,...

andrej Njena.si

Delovna akcija: Andrej se še ni vrnil domov

A.S.
A.S.
1 20.02.2020 11:20:32

Saj ni res, pa je! Športni direktor KOPRA je KAZENSKO ovadil Josipo Lisac, to so VSE PODROBNOSTI!

Na naslov okrajnega sodišča v Zagrebu je včeraj iz Opatije prispela kazenska ovadba proti hrvaški pevki Josipi Lisac. Vložil jo je Boško Županović, sicer lastnik enega od hrvaških spletnih portalov. Trdi, da se je pevka s svojevrstnim izvajanjem himne na inavguraciji petega predsednika Zorana Milanovića rogala Republiki Hrvaški.

V pojasnilu Županović navaja, da se je Josipa Lisac kljub svojemu značilnemu glasbenemu opusu in izražanju s svojo interpretacijo himne tokrat rogala Hrvaški. Pravnik je prepričan, da noben državljan, ne glede na to, ali gre za glasbenika ali nekoga drugega, nima pravice, da s tonaliteto ali vokalom poseže v himno. "Kakršnokoli poseganje v glasbeno ali tekstualno strukturo himne je nedopustno. Tovrstne modifikacije lahko toleriramo zgolj pri drugih glasbenih izražanjih, seveda vsakokrat s soglasjem avtorja, no, ne v himni. Način, na katerega je to počela osumljena, je posmehljiv," je izpostavil Županović. 

Tožilstvu je predlagal reprodukcijo posnetka javnega izvajanja himne z inavguracije, preiskavo in vložitev obtožnice proti Josipi Lisac. Izpostavil je, da kot diplomirani pravnik nima osebnih glasbenih znanj, da bi s strokovnega vidika ocenjeval izvedbo. "Gre za moje osebno prepričanje. Izvedba je neokusna. Čisto omalovaževanje. Naša himna je posebno lepa in domoljubna ter pošilja lepo in jasno sporočilo. Nihče ne sme manipulirati s himno. Nič nimam proti Josipi Lisac niti proti Zoranu Milanoviću. Naj bo on predsednik vsem državljanom, kot je najavil, ona pa naj nadaljuje s svojim petjem, ki bo izzvalo različne reakcijo, menim pa, da himne države nihče ne sme tako izvajati. Še posebej, ker je do tega prišlo na inavguraciji predsednika Republike Hrvaške, torej na javnem dogodku, ki so ga spremljali vsi mediji. Pričakoval sem, da bo "zavijala", sigurno pa ne tega. To je bilo najhujše posmehovanje. V torek me je bilo sram, da sem Hrvat". 

"To bi moralo iti na ocenjevanje h glasbenim kritikom, vendar vrana vrani ne izkljuje oči, dvomim, da bi si kdo drznil reči kaj proti njej," je zaključil Županović. 

Članki iz rubrike