rebeka 3 Odkrito.si

FOTO: S kom je zajtrkovala mama Luke Dončića?

madonna eurosong Svet24.si

Madonna sramotno priredila evrovizijsko polomijo

pomladna metulja Petisvet.si

Opozorilo za ta teden: izogibajte se govorjenju ...

nosečka Svet24.si

Bi svojemu otroku nadeli tako zelo nenavadno ime?

meghan markle Svet24.si

Nov šok za mlado mamico Meghan

lora klinc8 Njena.si

Rogličeva Lora pred porodom pokazala trebušček

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 19.04.2019 07:29:03

EKSKLUZIVNO! Mladi nogometaš, ki je RASISTIČNO žalil TAVARESA: To je moja RESNICA in želel bi si, da z Marcosom ...

Grega Wernig
Pogovarjali smo se z mladim vratarjem MB Tabor Luko Duvnjakom, ožigosanim najstnikom, ki je bil na tekmi proti vijoličastim izključen, ker je rasistično užalil Marcosa Tavaresa, sina mariborskega kapetana.

Vidno skesan in precej nervozen je Luka Duvnjak stopil pred naš diktafon. Jasno, medijskih nastopov ni vajen, še manj tako stresnih situacij, v kakršni je bil tokrat. Kriv je sam, priznava. Kar je rekel Marcosu Tavaresu mlajšemu, mu ne bi smel reči. Ne da mu ne bi smel reči, takšne besede ne bi smele biti niti v mislih kogarkoli v 21. stoletju. kaj šele mladega športnika. Ne po tem, ko Uefa, Fifa, navsezadnje tudi NZS in številne organizacije dajejo milijone, da bi rasizem izkoreninile ne samo iz športa, pač pa iz moderne družbe.

»Sploh ne vem, od kod so prišle te besede. Doma sem bil drugače vzgojen, v družbi sem strpen. Ne vem, kako mi je vse skupaj sploh padlo na pamet. Morda zato, ker je prva asociacija na banano pač opica,« je svojo izpoved začel mladi vratar. Asociacija na banano? Že včeraj smo zapisali, da številni očividci trdijo, da je bil povod za popolnoma neprimerne, praktično prepovedane Duvnjakove besede obnašanje Marcosa Tavaresa mlajšega, ki naj bi, jezen, frustriran, ker je njegova ekipa izgubljala, prvi užalil svojega tekmeca.

luka duvnjak

Številne priče pravijo, da naj bi kapetan Maribora svojemu tekmecu rekel »bela banana«. V kontekstu slovenščine besedna zveza, ki nima nikakršne negativne konotacije. A v brazilski portugalščini – ki jo Marcos mlajši seveda govori enakovredno s slovenščino – z banano označiš človeka, če ga želiš užaliti in se dvigniti nadenj. Če pri tem uporabiš še barvni pridevnik, pa gre po vseh kriterijih in pravilih za enakovredno rasistično žaljivko. »Kar so rekli očividci, je res. Marcos je bil prvi, ki me je užalil. Zanimivo, sodnik ni slišal ne njegove ne moje opazke, meni je rdeči karton pokazal šele, ko se je popolnoma razburil trener Maribora Sandro Bloudek. Seveda je bila moja izključitev upravičena, vem, da si zaslužim ostro kazen, ki sem jo tudi dobil, toda rad bi, da javnost izve vso resnico. S tem ne želim opravičiti svojega dejanja, ki je vsekakor nedopustno in za katerega lahko zagotovim vsem, da se ne bo nikdar več ponovilo, vendar zgodba vseeno ni tako enoznačna, kot je zapisal disciplinski sodnik NZS.«

CELOTEN POGOVOR SI LAHKO PREBERETE V PETKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN IN NA TRAFIKA24.SI. 

Članki iz rubrike