Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ro
ro
08.08.2016 12:21:22
Deli članek:

Vinko odgovarja na očitke: Nafti pomagam, da bi pomagal tudi sebi

Drago Wernig - TAKA

Pred dnevi smo pisali o tem, da prekmurski nogometni navdušenci hlastajo po prvoligaških predstavah, namesto njih se morajo zadovoljiti s tretjim kakovostnim razredom tekmovanja. Z lokalnimi vojnami. Razlogov, da so trenutne razmere na ravnici vse prej kot obetavne, je vsekakor več, vse več pa je tudi nekdanjih upov, ki se vračajo na domače ognjišče. Ob marsikaterem očitku, da so premalo ambiciozni. So res?

Vzhodno tretjeligaško prizorišče bo v prihajajoči sezoni bogatejše za tri nekdanje velike upe prekmurskega nogometa. Vedran Vinko in Mitja Novinić sta se vrnila v Nafto, Tadej Apatič je znova oblekel dres Beltincev. To je kakopak lepa reklama za ligo, prvenstvo bo nadvse zanimivo, obiski na tekmah bodo pogosto večji kot v prvoligaški druščini, toda kakorkoli obrnemo, se bo vse to še vedno dogajalo v tretjem kakovostnem razredu tekmovanja. Nogometni fanatiki na ravnici bi si zaslužili več in boljše, toda v Murski Soboti, Lendavi in Beltincih vsaj za zdaj ni zaznati pravšnjih smernic za poskus začetka vrnitve na nekdanja pota.
In tudi zaradi nastalih razmer je precejšnje presenečenje, da se igralci, ki so nekoč obetali veliko, a se njihove kariere niso razvile, kot je bilo pričakovati, hitro odločajo za vrnitev domov. Po mnenju marsikoga to bržčas razkriva (tudi) pomanjkanje ambicioznosti, ki jo prav tako lahko pripišemo vodilnim možem klubov. Iz preprostega razloga, ker so jim dovolj prestižne zmage v lokalnem okolju.

S TEM SE NE STRINJAM
"Nisem neambiciozen. S tem se nikakor ne strinjam," poudarja in hkrati odgovarja Vedran Vinko, ki se je po treh sezonah v avstrijski tretji ligi vrnil v Lendavo. "Menim, da sem se odločil za zelo ambiciozno potezo. Zakaj? Ker vem, kakšna so pričakovanja. Vem, da so zelo velika in da v Lendavi vsi pričakujejo moje gole, s katerimi bi Nafta dosegala želene rezultate. In to odgovornost sem pripravljen sprejeti, se z njo soočiti," je nadaljeval 26-letni napadalec, ki je prepričan, da se je Nafta sposobna uvrstiti med drugoligaše: "Po dolgih letih je okolje spet zdravo. Ljudje v klubu so resni, zadeve so urejene, vsi po vrsti se res nadvse trudijo, imamo zelo dobro ekipo. To so potrdile tudi dozdajšnje prijateljske preizkušnje in res niti najmanj ne dvomim, da bomo krojili vrh lestvice ter da bomo ena od dveh ekip, ki bosta napredovali."


PRIPRAVLJEN SEM OSTATI
Lendave ne dojema kot vmesne postaje. "Če se bomo uvrstili v 2. SNL, bom skoraj gotovo ostal tudi v prihodnji sezoni, ker je veliki cilj Nafte, da bi v bližnji prihodnosti znova zaigrala med prvoligaši. To si tukajšnji ljubitelji nogometa zaslužijo in močno verjamem, da imajo tako ambiciozne cilje tudi v Fazaneriji. Ampak v tem trenutku ostajam osredotočen zgolj na to, kar nas čaka v novem prvenstvu, in prav gotovo se bom trudil po najboljših močeh, da bi prispeval kar se da pomemben delež k dobrim rezultatom," pravi Vedran Vinko.

VERJAMEM, DA BO OBOJESTRANSKA
V prejšnjih treh sezonah je igral v tretji ligi pri severnih sosedih. "Dobro mi je šlo, dosegel sem okrog 30 golov in imel vsaj toliko asistenc. Toda v Avstriji kluba nisem mogel zamenjati brez odškodnine, zato sem se odločil za vrnitev v Slovenijo, poleg tega je tamkajšnji nogomet specifičen, poseben. Način igranja je takšen, da sem vmes izgubil samega sebe, svojo identiteto. V dresu Nafte se želim vrniti na raven, na kateri sem nekoč že bil, in se vrniti v formo, ki me je odlikovala. Prišel sem pomagat Nafti, da bi pomagal tudi sebi, in močno verjamem, da bo korist obojestranska." 

Vedran Vinko je v sezoni 2011/12 iz Nafte prestopil v Metz, kar je bila napoved odlične kariere, vendar se v Franciji ni najbolje znašel. "Ne, nisem se znašel. Ne na igrišču, kjer mi je trener namenjal vlogo, ki je nisem bil navajen, prav tako ne v tamkajšnjem okolju. Preprosto mi ni ustrezalo. Ni bilo pravega napredka, zato sem se odločil za odhod, nakar so me izigrali še menedžerji. Obljubljali so marsikaj, naposled iz vsega skupaj ni bilo nič. Pol leta sem bil prisiljen počivati in začel sam skrbeti za svojo kariero. Odšel sem v Muro, kjer nisem igral pretirano dobro, česar se zelo dobro zavedam, sledil je odhod v Avstrijo in zdaj vrnitev v Lendavo." Začel je novo zgodbo ...