Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
08.06.2016 16:00:17
Deli članek:

Rudi Zavrl: Čeferinova kandidatura je prvovrstno priznanje zanj, za zvezo in državo

Nikola Miljković
Rudi Zavrl

Rudi Zavrl je bil prvi predsednik Nogometne zveze Slovenije. Pod njegovim vodstvom je NZS postala članica tako Evropske (Uefa) kot Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Za predsednika prve se zdaj poteguje zadnji predsednik NZS Aleksander Čeferin, kar je po Zavrlovem mnenju prvovrstno priznanje zanj, zvezo in državo.

"Najprej je to prvovrstno priznanje za predsednika Čeferina, da so ga prepoznali kot osebo, ki bo lahko vodila Evropsko nogometno zvezo. Predsednik Uefe je po mojem mnenju ena izmed treh najpomembnejših funkcij v športu, poleg Mednarodnega olimpijskega komiteja in Fife. Posredno je to priznanje tudi za nogometno zvezo, njeno delo in za vse, kar se z zvezo dogaja od osamosvojitve naprej," je uvodoma dejal Zavrl.

Mož, ki je NZS vodil od leta 1989 in na tem stolčku vztrajal 20 let, pravi, da ima Čeferin lepe možnosti za izvolitev. "Mislim, da so trenutno razmere take, da bolj ugodnega trenutka za to, da bi postal predsednik kdo drugi kot nekdo iz velikih držav, ni. Namreč Fifa in Uefa ter evropski in svetovni nogomet res potrebujeta katarzo, očiščenje, in ljudje, ki so neobremenjeni, novi, kjer ni nujni pogoj, da si, ne vem koliko časa že v športu, so lahko pozitivna plat tega. Posredno pa tudi za slovenski nogomet in državo to res pomeni veliko priznanje. Želim mu vso srečo," pravi nekdanji prvi mož NZS.

Ta je poudaril tudi Čeferinove lastnosti, ki naj bi mu dajale prednost pred morebitnimi tekmeci. "Gotovo ima osebne preference take, ki jih mora imeti nekdo za vodenje take zveze. Od izobrazbe, bistrosti, znanja jezikov, kooperativnosti, vodenja ... To ni sporno, tako da zagotovo ima možnost," je še povedal Zavrl, letošnji dobitnik Bloudkove nagrade za življenjsko delo.

Zavrl se je sicer športu zapisal leta 1962, ko je aktivno nogometno pot začel v mlajših selekcijah NK Ljubljana. Pot je nadaljeval pri ljubljanski Olimpiji, s katero je nastopal tudi v prvi jugoslovanski ligi, in viški Svobodi, prebil pa se je tudi v mlado in mladinsko reprezentanco Jugoslavije.

Po končani igralski karieri se je posvetil organizacijskemu delu v različnih organih Nogometne zveze Slovenije. Leta 1985 je prevzel mesto generalnega sekretarja izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije, leta 1989 je bil prvič izvoljen za njenega predsednika, nato pa še štirikrat. Za njegovo življenjsko delo v nogometu mu je skupščina NZS leta 2009 podelila naziv častni predsednik NZS.

Zavrl je bil dejaven tudi zunaj nogometa. Bil je član Strokovnega sveta za šport pri Vladi RS, član Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj in član Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije.