Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
04.08.2015 19:04:12
Deli članek:

Igral z Ljajićem, debitiral proti Rangersu, zdaj je spet v Kranju

Arsen Perić

Nova sezona v 2. SNL je pred vrati, v dresu kranjskega Triglava pa bo spet igral nogometaš znanega obraza.

Usoda zna biti včasih tudi neizprosna in kar se na prvi pogled zdi enako uresničitvi sanj, je v bistvu vse prej kot to. To je na lastni koži občutil tudi Danijel Marčeta. Ko se je v dresu Triglava prvič uspel prebiti na glavno slovensko nogometno sceno, so ga hitro številni označili za enega večjih talentov na Gorenjskem. Pa se je začela vojna zanj; govorilo se je, da ga hoče Olimpija, omenjalo se je tudi nekaj drugih klubov, na koncu je Marčeta sklenil odločitev, da se bo preselil v Srbijo in tam podpisal za Partizan.

Na prvi pogled je bilo res sanjsko. Prišel je v zvezdniško zasedbo črno-belih, ki je sezono 2009/10 tudi sklenilo z naslovom državnega prvaka. Črno-beli dres so tedaj nosili številni znani obrazi – prvi strelec je bil Brazilec Cleo, navduševali so tudi Saša Ilić, Mladen Krstajić, Adem Ljajić in še kdo bi se našel. Toda Marčeta se v Beogradu ni znašel. V tisti sezoni je odigral vsega dve tekmi, nakar so ga "grobarji" poslali na posodo na Škotsko h Falkirku, v dresu katerega je debitiral kar na obračunu s kultnim Rangersom iz Glasgowa.

A je bil kmalu doma. Leta 2010 je podpisal za Koper, tam je ostal dve leti, nato pa spet sklenil, da gre na tuje. Toda spet ni imel sreče, italijanska zgodba se je končala podobno kot srbska. Za Virtus Lanciano je odigral zgolj štiri tekme, da bi bilo vse še huje, se je težje poškodoval in več mesecev preživel na stranskem tiru.

Danes je 26-letni napadalni vezist spet tam, kjer se je vse začelo – v Kranju. Marčeta bo v prihodnje igral v 2. SNL, nosil bo dres Triglava. "Ko se odpraviš v tujino, hitro pridobiš izkušnje in prevzameš mentaliteto, ki je doma ne moreš. Izven naših meja občutiš večji profesionalizem, več je denarja, srečaš pa se z nogometaši, ki imajo za seboj blesteče kariere. Sam sem sprva kot zelo mlad odšel in se srečal z velikim pritiskom ter željo po dokazovanju. Z leti in izkušnjami pa se tega izziva lotiš drugače. Treba je biti previden, enako hitro kot zrasteš, lahko tudi padeš," danes pravi Marčeta in glede koraka nazaj v obliki vrnitve domov dodaja: "Moj prvotni cilj je, da se dokončno pozdravim in nato vrnem v igralni ritem. Vsekakor bom soigralcem poskušal pomagati kolikor bom le lahko, imamo še zelo mlado ekipo. Na koncu koncev pa bo čas pokazal kako se bo vse skupaj odvijalo. Imel sem sicer nekaj možnosti ostati v tujini, a težko se tam dokažeš, če nisi stoodstotno pripravljen."