Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 28.05.2015 21:07:44

Prirejanje v 3. SNL? Govorice, ki jih je nemogoče preslišati

Nikola Miljković
Najbrž ste bili prepričani, da je nogometno tekmovanje na tretjeligaški ravni na sončni strani Alp namenjeno zlasti zabavi akterjev na igrišču in ob njem.

Sproščanju, med katerim je kakopak občutiti tudi silno željo po dobrem rezultatu, toda zdi se, da vse bolj postaja tudi posel. Ne zaradi bogatih mecenov, ki so se odločili, da bodo svoj denar vložili v nižjeligaške klube, ampak so vmes menda posegle stave. Slišati je namigovanja, da so bili v preteklem obdobju izidi posameznih tekem v 3. SNL - vzhod prirejeni.

So vpletena "močna" imena?

Tisti, ki so prepričani, da se prirejanje izidov v 3. SNL - vzhod zares dogaja, so hkrati prepričani tudi o tem, da nikakor ne gre le za "zabavo" akterjev tekem in njihovih prijateljev. Z utemeljitvijo, da vse poteka pod nadzorom skupine ljudi, ki vse skupaj spreminjajo v velik posel. Šušlja se o tem, da naj bi bila med njimi močna imena, ki so prepoznavna tako na ravnici kot širše po Sloveniji.

Pred dnevi so se v Italiji zgodile aretacije, povezane s stavami. Ni bilo prvič in – če kakopak izvzamemo zahodne sosede – tudi ni bilo pretirano odmevno, čeprav je za zapahi končalo kar 50 ljudi. Medijski prah se zagotovo ni dvigoval zato, ker tarča preiskave nista bili serie A ali serie B, ampak nižje lige. Lega Pro in serie D. Kot zanimivost omenimo, da sta bila med aretiranimi tudi slovenska državljana, in sicer Aleksandar Brđanin in Uroš Milosavljević. Gre za nekdanja nogometaša, ki pa nikoli nista igrala v kakšnem od klubov s sončne strani Alp.

Da so stave vpete v tako rekoč vse pore najpomembnejše postranske stvari na svetu in športa nasploh, je jasno že zelo dolgo. Slovenija, žal, ni izjema. V preteklosti je bilo že kar nekaj takšnih in drugačnih afer, ki so povzročile ogromno pompa, razpleti pa so bili precej manj spektakularni. Vse dozdajšnje preiskave so bile usmerjene na prvoligaško prizorišče in bržčas so bili mnogi prepričani, da se kje drugje nečedni posli niti ne dogajajo, toda vse bolj se zdi, da je takšno razmišljanje zmotno. Ali če hočete, naivno!

931-10-ponudba


V zadnjem obdobju je senca dvoma padla zlasti na tekmovanje v 3. SNL - vzhod, ki ga je angleška stavnica bet365.com začela uvrščati v svojo ponudbo. V našem časniku smo prvi opozorili, da prvenstvo morda ni tako čisto, kot se marsikomu zdi. Oziroma da nepravilnosti nikakor niso izključene. Da ne gre zgolj za rekreacijo. "Oprijemljiv namig o prirejenem izidu," smo med drugim zapisali 4. maja, žal je bilo v naslednjih dneh informacij o domnevno nečednih poslih na tretjeligaškem prizorišču še kar nekaj. Pravzaprav so se le stopnjevale.

PRIČA: DA, IZIDI SO PRIREJENI

931-12-denar stave ts


"Imam veliko informacij in tudi oprijemljive dokaze o dogovarjanju oziroma prirejanju izidov. Dogajajo se smešne stvari, ki s športom nimajo nobene zveze. Osebno se ne mislim izpostavljati, a me boli, ker se igrajo z mojim imenom. Jaz sem še mlad, delam pošteno in ne morem verjeti, kam vse to pelje." To je povzetek misli nekoga, ki se nam je pred časom oglasil z SMS-sporočili oziroma se je odzval na prvo opozorilo v Ekipi o domnevnih nepravilnostih na tretjeligaškem vzhodu. Tako kot je vztrajal pri tem, da bo ostal neimenovan, smo mi vztrajali, naj se razkrije in predvsem razkrinka nepridiprave. Ni nam uspelo, toda zagotovil nam je, da je zadeve predal organom, ki se s temi stvarmi ukvarjajo. 

POLICIJA MENDA NE MIRUJE
Policijski preiskovalci sicer molčijo, a po naših informacijah ne mirujejo, temveč zbirajo koristne podatke, da bi tudi uradno lahko sprožili preiskavo in si prizadevali nepridipravom stopiti prste. A trčili so na znano težavo, o tem pač nihče noče govoriti, kar kakopak predstavlja veliko težavo. Prirejanje tekem je namreč bolj kot ne mogoče dokazovati le s pričami, ki bi bile pripravljene spregovoriti. 

Tudi zgolj površni spremljevalci tretjeligaškega dogajanja vam bodo našteli najmanj dve tekmi, katerih razpleta najbolj bodeta v oči. Prva je Nafta –Čarda, ki se je senzacionalno končala z zmago gostov iz Martjancev. Nekateri vedo povedati, da naj bi posamezni igralci obeh ekip še po prihodu z ogrevanja, torej tik pred začetkom dvoboja, iz slačilnice znancem in prijateljem pošiljali SMS-sporočila z navodili, naj na prej omenjeni stavnici naložijo nekaj denarja na gostujočo zmago, še bolje obveščeni pa so menda vedeli, da bo zasedba iz Martjancev ves izkupiček osvojila po zaostanku v prvem polčasu. Če uporabimo stavniški jezik, iz enke v dvojko. Kvota – 41. In glej ga, zlomka, po prvem polčasu je bilo 1:0 za gostitelje, končni izid je bil 1:2. Močno ožigosana je tudi tekma Grad – Serdica. Da, bila je v stavniški ponudbi, razpletla se je s senzacijo. Gostje so slavili z 1:4 (0:2), oba gola v nadaljevanju so dosegli z igralcem manj. To je v dozdajšnjih 24 prvenstvenih krogih njihova edina zmaga.
Seveda nikakor ne moremo in ne smemo izključiti možnosti, da je šlo v obeh primerih morda za naključje, ampak govorice o nasprotnem so tako glasne, da jih je preprosto nemogoče preslišati. Dejstvo je tudi, da je nepričakovanih izidov vse več. Marsikdo s ciničnim nasmehom denimo pospremi tudi podatek, da se je učinkovitost v zadnjih krogih povečala. V povprečju so bili na tekmo doseženi štirje goli.

Kaj pravijo v klubih? "Informacija, če je resnična, je žalostna, obsojanja vredna in skrb zbujajoča. Prav tako menimo, da je uvrščanje tekem 3. SNL - vzhod na stavnice nezakonito, in če se bo nadaljevalo, pomeni konec nogometa na tej rekreativni ravni. Klubi v trenutnem položaju praktično nimamo vzvoda, da bi preprečevali zlorabe," je za pomurski Vestnik povedal sekretar Čarde Goran Pintarič, predsednik Ljutomera Ciril Podgorelec pa je pristavil: "Če drži podatek, da so se tekme prirejale, to zagotovo ni pozitivna stvar za nogomet. Treba je poiskati krivce in jih sankcionirati. Nekateri izidi povedo, da imajo morda nekatere tekme res takšno ozadje. Izgovori ob visokem porazu, da je imel nekdo slab dan, me ne prepričajo. Ostro obsojam prirejanje, če je seveda do njega res prišlo."

931-10-stave ts


Tokrat smo se omejili le na 3. SNL - vzhod, ker je v zadnjem času pač najbolj izpostavljena, toda vse glasneje se šušlja tudi o domnevnih anomalijah v severni skupini tretjeligašev, ki se je prav tako začela pojavljati v ponudbi že večkrat omenjene angleške stavnice. Včeraj ste denimo lahko stavili na preloženo tekmo 24. kroga AjDAS Lenart – AHA Emmi Bistrica, v bližnji preteklosti tudi na kakšno preizkušnjo v 1. mladinski ligi ...


KACIJAN: NEMORALNO, NEDOPUSTNO
"Absolutno se to v športu ne sme dogajati. Če pa se, je z njim konec. Kot vodja tekmovanja bom naredil vse, da tisti, ki se s tem ukvarjajo in delajo proti športu, ne bodo imeli mesta na igralni površini. To je v bistvu začetek konca nogometa. Ne znam si predstavljati, kako se počutijo funkcionarji v klubih, ki delajo volontersko in prostovoljno in še poleg prostega časa vlagajo finančna sredstva, če izvedo, da posamezni igralci njihovih klubov na stavnicah igrajo proti samemu sebi in svojemu klubu, kar je nevzdržno, nemoralno in nedopustno. Gre tudi za prekršek, ne samo po zakonodaji Republike Slovenije, ampak tudi po pravilnikih Nogometne zveze Slovenije. Vsi igralci, funkcionarji in ljudje, ki so neposredno povezani z nogometom, so odgovorni za prekrške, storjene na igrišču, ob igrišču ali kje drugje, če so povezani z nogometom. Prizadeval si bom, da morebitne storilce odkrijemo in jih najostreje sankcioniramo ter tako omogočimo, da se bo nogomet igral še naprej za tiste, ki ga potrebujejo in imajo radi," se je v izjavi za Vestnik na govorice in vse pogostejša namigovanja o nepravilnostih odzval predsednik MNZ Murska Sobota, ki vodi tekmovanje na tretjeligaškem vzhodu, Danilo Kacijan.

Članki iz rubrike