vesolje 5 Svet24.si

Najpomembnejši astrološki datumi v mesecu juliju...

struge, hiše, posledice poplav Svet24.si

Prizadeti v poplavah razočarani zaradi "žaljivo"...

901177_veznaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: policija sumi, da je bil posel...

stane dolanc Reporter.si

Ukradeni otroci: je varnostnik Staneta Dolanca za ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

sanjski rodos Njena.si

Nepričakovana lokacija snemanja šova Sanjski ...

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

nu
nu
1 26.06.2024 06:10:51

Matjaž Kek je po uvrstitvi v osmino finala poslal jasno in glasno sporočilo vsem kritikom

Profimedia
Zgolj pet dni prej je v slabih 600 kilometrov oddaljenem Münchnu zrl v prazno, kot da ni povsem dojel, kaj se je zgodilo v zadnjih sekundah obračuna s Srbijo. Matjaž Kek včeraj ni potreboval niti trenutka, da je dojel, kaj je uspelo njegovim varovancem proti enemu glavnih favoritov evropskega prvenstva. 'Slovenija gre naprej,' pravi selektor. Prvič v zgodovini!

Da je dojel, je bilo jasno ob nekaj ostrih besedah, ki jih nismo slišali, jih je pa Matjaž Kek izustil dovolj nazorno, da se jih je dalo prebrati z ustnic. Zagotovo se je v tistih trenutkih spraševal, ali je možno, da bo zaradi novega zadetka v izdihljajih tekme znova ostal brez zgodovinske slovenske uvrstitve v izločilne boje velikega tekmovanja. Pa je bil najbrž kmalu zatem prepričan, da se letošnja zgodba lahko konča drugače od tiste pred 14 leti v Južni Afriki.

»To je šport. Pred nekaj dnevi smo bili poklapani, s prstom se je spet kazalo levo, desno, gor in dol. Mislim, da smo v teh treh tekmah – v skupini, ki nikakor ni bila lahka – dokazali, da spadamo sem. Da spadamo na neki svoj način, ampak mislim, da nismo nikomur od nasprotnikov dovolili prav veliko. Jasno je, da smo tudi danes v drugem polčasu trpeli in da v določenih trenutkih, ko nekoliko pade fizika, pade koncentracija in postanemo preveč pasivni. Ampak tudi ta tekma je pokazala, sploh prvi polčas, da smo neke stvari sposobni izpeljati na resnično visoki ravni. Igrali smo seveda proti ekipi, ki je vredna precej več, pa ne želim o tem govoriti v finančnih okvirih. Želim govoriti o motivu, o izzivu. Vsi skupaj s kapetanom na čelu smo govorili, da tukaj ne želimo biti turisti. Da nas je še bolj gnalo tisto, da so nas nekateri enostavno prekrižali. Morda se bo kdo spomnil, kar sem rekel po žrebu – samo naj se smejijo. Čestitke fantom, celotnemu taboru. Tudi mediji ste vedno dodali svoje, da smo lahko bili še bolj motivirani, še bolj jezni in v jezi smo vedno kakovostni,« je v prvi izjavi za nacionalno televizijo razlagal Kek.

Po koncu obračuna je sijal od ponosa – zaradi svojih varovancev, a tudi zaradi navijačev. »To je posebna zgodba; tri tekme, 12 tisoč ali 15 tisoč gledalcev, prek 20 tisoč, danes spet 12 tisoč. Ob vseh uspehih odbojkarjev, košarkarjev zdaj pride Tour ... Zelo sem ponosen, da smo tudi nogometaši dodali kamenček v mozaiku fantastičnih uspehov majhne državice. Ponosen sem na te fante, rekel sem jim, da zanje ni meje. Kot sem rekel, vse skupaj so pokazali na svoj način, ampak na način, v katerega lahko verjameš. Smo trpeli, ampak takšne tekme na evropskem prvenstvu moraš včasih tudi odtrpeti,« pravi selektor.
Ni zanikal, da je Anglija nevarno stiskala obroč okrog vratu Jana Oblaka, a so kljub pomanjkanju izkušenj slovenski reprezentanti v ključnih trenutkih znova pokazali izjemno zrelost. »Njihova mentalna moč je zgodba, o kateri bi se dalo razpravljati, o kateri bi se dalo pisati in študirati. Morda bomo kdaj drugič kaj več povedali glede tega, za enkrat pa – sijajno, fantastično. Bravo, fantje,« je za RTV odgovarjal selektor. Slovenija bo svojega nasprotnika v osmini finala dočakala danes, a se po predstavah v skupinskem delu Kek in njegovi varovanci – upravičeno – ne bojijo nikogar.

»Na začetku drugega polčasa smo bili nekoliko preveč pasivni. Padla je tudi fizika, jasno, za nami so tri tekme. Ampak verjamem, da smo zdaj dokazali, da si zaslužimo biti tukaj. Moramo se dobro spočiti. Hvala vsem navijačem in upam, da nismo nikogar razočarali, čeprav so bili mnogi skeptični. Bodimo pozitivni, hvala vsem, Slovenija gre naprej!« je zaključil Kek.

Članki iz rubrike