asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

trump biden soočenje Necenzurirano

Ko politično areno zasuješ z blatom, v njej ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

Lorella Flego Njena.si

Skrivnostna Lorella Flego se je poročila

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

STA
STA
0 24.06.2024 21:49:51

Šok za Hrvate! Južni sosedi doživeli udarec v zadnji minuti! Kaj to pomeni za Slovence?

profimedia
Hrvaška in italijanska nogometna reprezentanca sta se v tretjem, zadnjem krogu predtekmovanja v skupini B na evropskem prvenstvu v Leipzigu razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0). Točka Italijanov, ki so si jo priigrali v zadnjih sekundah tekme, je dovolj, da so azzurri osvojili drugo mesto v skupini in si zagotovili osmino finala.

Hrvati so EP odprli s porazom proti Španiji (0:3) in remijem proti Albaniji (1:1), Italijani pa so za uvod premagali Albance (2:1) in minimalno klonili proti Špancem. Italijani so si s prvim remijem na turnirju zagotovili drugo mesto in izločilne boje.

Te si je iz skupine zagotovila tudi Španija, ki je v Düsseldorfu za konec ugnala Albanijo z 1:0 in z devetimi točkami končala na vrhu. Italijani so zbrali štiri točke, Hrvati pa dve in so na tretjem mestu zaradi slabe razlike v prejetih in danih zadetkih najverjetneje ostali brez osmine finala.

Hrvaško je v vodstvo v 55. minuti popeljal kapetan Luka Modrić, ki se je tako po nekaj sekundah oddolžil za zgrešeno enajstmetrovko. Odločilno točko je Italijanom globoko v osmi minuti sodnikovega dodatka zagotovil Mattia Zaccagni.

Hrvati so hitro nevarno zapretili, ob strelu Luke Sučića iz 27 metrov je moral resneje posredovati italijanski vratar Gianluigi Donnarumma. A kot se je izkazalo kasneje, je to bila edina prava priložnost naših južnih sosedov v prvem polčasu.

Z izjemo te priložnosti je bilo uvodnih 20 minuti z strani obeh ekip precej previdnih in zadržanih. Večjih priložnosti ni bilo, so bili pa več pri žogi Hrvati. Ti so nadzorovali posest, iskali luknje v italijanski obrambi, slednji pa so čakali na izgubljene žoge in pretili prek protinapadov.

Prvič so nevarno poskušali ob predložku Riccarda Calafiorija, ko je z glavo meril Mateo Retegui, od hrvaške obrambe se je žoga odbila v kot. Zahodni sosedje so zatem le stopili bolj na žogo, sijajno priložnost pa so imeli v 27. minuti. Nicolo Barella je z lepim predložkom našel povsem osamljenega Alessandra Bastonija, njegov poskus z glavo pa je zaustavil Dominik Livaković.

Hrvaški vratar je v nadaljevanju ujel še strel Lorenza Pellegrinija z roba kazenskega prostora. Še naprej so bili Hrvati nekoliko več pri žogi, za odtenek več pa so poskušali Italijani, vseeno pa zadržan in taktičen prvi polčas ni ponudil zadetkov in pravih priložnosti.

Je bil pa zato drugi precej bolj energičen in napolnjen s priložnostmi. Hrvati so znova pritisnili, kar se jim je izplačalo, saj je po strelu Anreja Kramarića žoga rezervista Davideja Frattesija zadela v roko. A ostalo je pri 0:0, saj je Donnarumma ubranil 11-metrovko Modriću. Toda veselje Italijanov ni trajalo dolgo.

Že ob naslednjem predložku je Donnarumma zaustavil strel Anteja Budimirja, a se je žoga odbila do Modrića, ki je akcijo dobro spremljal in se le po nekaj sekundah oddolžil hrvaškim navijačem.

Po prejetem golu so azzurri v naslednjih minutah bolj pritisnili in Hrvate držali pred lastnim golom. Kljub temu, da je to trajalo zajetnih nekaj minut, je imel edino resnejšo priložnost Bastoni, ki je po kotu z glavo meril malo čez prečko.

Hrvati so pred koncem nekoliko ponovno vzpostavili ravnotežje, v zadnjih minutah pa so Italijani še zadnjič krenili po izenačenje. Kazalo je že na hrvaško zmago, nato pa je v zadnjih sekundah Calafiori odpeljal akcijo Italije, zaposlil rezervista Zaccagnija, ta pa je s strelom v daljši kot ugnal Livakovića.

Spodrsljaj Hrvatov pa je dobra novica za možnosti Slovencev, saj jim omogoča nekaj možnosti za napredovanje iz skupine, tudi v primeru, da bi proti Angliji ostali praznih rok. Hrvaška je kot tretjeuvrščena v svoji skupini trenutno namreč za Slovenijo, saj ima slabšo gol razliko.

Članki iz rubrike