asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

litijska-stavba Necenzurirano

Naš denar gre za njihove nagrade in jahte. Zato, ...

peter gregorcic ss Reporter.si

Prihaja »nekaj velikega«: Janša bo z ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

Izbira obleke, ki najbrž ni naključna - tudi zaradi barv, ki so ustvarile neko celoto in sporočilo Odkrito.si

Foto zgodba: To najbrž ni bilo naključje

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

nu
nu
0 19.06.2024 13:24:09

Vsa čast, Slovenci! Nogometaši pred tekmo s Srbijo s prav posebno družbo, to bodo naredili za male junake!

Profimedia
Pediatrična klinika Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bo v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) otrokom na kliniki virtualno približala vzdušje in evforijo evropskega prvenstva v Nemčiji. Otroci bodo s pomočjo posebnega robota na daljavo pospremili slovenske nogometaše na igrišče pred tekmo s Srbijo.

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, se bodo lahko mali junaki s pomočjo posebnega vodenega robota podjetja Awabot, namenjenega povezavi na daljavo, sprehodili po prizorišču, kjer bo igrala slovenska izbrana vrsta, jo nato pričakali pred stadionom, šli z njimi v garderobo, nato pa na igralno zelenico.
Virtualni sprehod po prizorišču se bo pričel ob 12.30 in bo trajal do sodnikovega začetnega žvižga ob 15. uri. Robota bo po računalniku v živo upravljal eden od najstnikov, ki se zdravi na ljubljanski pediatrični kliniki. Dogajanje pa bodo na posebej za ta namen nameščenem velikem zaslonu bolniške sobe, ki bo za tisti čas spremenjena v majhno prizorišče, spremljali tudi drugi otroci in mladostniki. Tako bodo lahko začutili vzdušje pred tekmo, nato pa skupaj navijali za slovenske nogometne junake.
Na pediatrični kliniki so veseli, da jih je NZS izbrala kot eno od zdravstvenih ustanov po Evropi, kjer si bodo otroci s pomočjo posebnega robota čisto od blizu ogledali prihod in zadnje priprave pred pričetkom nogometne tekme svoje reprezentance. "To, da otrokom pričaramo nasmehe na obraz in jih razveselimo, da vsaj za nekaj trenutkov pozabijo na svoje težave in skrbi, je za nas veliko veselje. Ves čas se z različnimi dogodki trudimo, da je takih posebnih, sproščenih in zabavnih trenutkov med bivanjem otrok pri nas kar nekaj," je pred četrtkovim dogodkom po navedbah UKC Ljubljana povedal strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn.


Generalni sekretar NZS Martin Koželj pa je poudaril, da ima nogomet izjemno moč povezovanja in navdihovanja, še posebej za najmlajše. "Verjamem, da bo ta dogodek vsem nam ostal v lepem spominu in da bo otrokom vlil dodatno moč in pogum za njihovo vsakodnevno borbo. Nogomet je več kot le igra - je upanje, je moč, je življenje," je dejal.

Awabot Beam je interaktivni robot, ki uporabniku s pomočjo kamere in zaslona omogoča prisotnost na daljavo in je med drugim namenjen tudi sodelovanju bolnih otrok v procesu šolanja v matični izobraževalni ustanovi. Omenjeni projekt pa je namenjen otrokom, ki so v času evropskega prvenstva v bolnišnici ali na rehabilitaciji, so pojasnili v ljubljanskem UKC.

Projekt poteka v okviru fundacije za otroke Evropske nogometne zveze (Uefa). Na tekmi bo poleg slovenskega tudi srbski robot, s pomočjo katerega bodo srbski otroci na tekmo pospremili svoje nogometne junake, so še sporočili z UKC.

Članki iz rubrike