dlake v grlu Svet24.si

Avstrijcu so v grlu rasle 5-centimetrske dlake

tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar ima raka dojke. »Če je to cena za ...

darko-horvat Necenzurirano

Vrnitev največjega slovenskega tajkuna: v Izraelu...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

slovenija anglija pm Ekipa24.si

Nam zavidajo? Hrvati že na dopustu, tako pa ...

Nekateri trdijo, da Harry ne uživa v Kaliforniji ... Ravno nasprotno Odkrito.si

Skrivni načrt za vrnitev Harryja

slovenija navijača Ekipa24.si

Uf, s kakšnim napevom so slovenski navijači med ...

STA
STA
0 18.06.2024 23:09:00

Portugalci so se rešili v sodnikovem dodatku

Profimedia
Nogometna reprezentanca Portugalske je v tekmi 1. kroga na evropskem prvenstvu v Nemčiji v skupini F v Leipzigu premagala Češko z 2:1 (0:0).

* Stadion Red Bull Arena, sodniki: Guida, Meli, Peretti (vsi Italija).
* Strelci: 0:1 Provod (62.), 1:1 Hranač (69., avtogol); 2:1 Francisco Conceiscao (90.+2).
* Portugal: Costa, Dalot (od 63. Goncalo Inacio), Pepe, Dias, Cancelo (od 90. Semedo), B. Silva, Fernandes, Vitinha (od 90. Francisco Conceicao), Mendes (od 90. Neto), Ronaldo, Leao (od 63. Jota).
* Češka: Stanek, Holeš (od 90. Chory), Hranač, Krejči, Coufal, Šulc (od 79. Ševčik), Souček, Provod (od 79. Barak), Doudera, Kuchta (od 60. Lingr), Schick (od 60. Chytil).
* Rumeni kartoni: Leao, Francisco Conceicao; Schick.
* Rdeč karton: /.

Portugalska, eden od favoritov za najvišja mesta na EP, je prvenstvo začela z zmago. V uvodni tekmi so Portugalci imeli premoč, a so morali loviti zaostanek za borbenimi Čehi.

Že začetek tekme je prestavil dva mejnika, saj je Pepe, ki je začel v prvi postavi, postal najstarejši nogometaš z nastopom na prvenstvu stare celine. Pepe je star 41 let in 113 dni in je za več kot leto dni izboljšal prejšnji starostni rekord madžarskega vratarja Gaborja Kiralyja iz leta 2016. Za nov mejnik v karieri pa je poskrbel tudi prvi portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo, ki je kot prvi nastopil na šestem EP.

Portugalska je imela tudi izrazito premoč, med drugim večji del tekme izrazito prednost pri posesti žoge (okrog 70%) in na koncu razmerje v kotih 13-0. Toda vse to Ronaldu, Pepeju in soigralcem ni pomagalo. Na zelo razmočenem igrišču, med tekmo je tudi močno deževalo, so se obrambno naravnani Čehi dobro znašli.


Ronaldo je imel prvo priložnost v osmi minuti, a je z glavo meril mimo vrat Jindricha Staneka. V 24. je bil nevaren Bruno Fernandes, a so Čehi z blokom žogo odbili v kot.

V 32. minuti je Ronaldo vtekel v kazenski prostor, pri tem je bil sicer na meji prepovedanega položaja, a je bil Stanek hitrejši.

V nadaljevanju je bilo vreme vse slabše, igrišče vse bolj mokro, Portugalci pa vse bolj nervozni.

V 62. minuti je sledil šok za Portugalsko. Češka je praktično prvo nevarno akcijo na tekmi končala z zadetkom; po dolgi akciji in podaji na desno stran je Vladimir Coufal podaljšal na sredino do roba kazenskega prostora, kjer je po žogi silovito udaril Lukaš Provod in jo tik ob vratnici gola Dioga Coste poslal v mrežo.

Vendar se Čehi niso dolgo veselili nepričakovane prednosti. Sedem minut pozneje so imeli smolo, ko je po strelu Vitinhe z glavo vratarju Staneku žoga ušla in jo je odbil natančno v nogo Robina Hranača, od tam pa se je odbila v gol.

V 87. so bili Portugalci blizu popolnega preobrata. Ronaldo je najprej z glavo iz bližine zadel vratnico, odbitek pa je v mrežo pospravil Diogo Jota. A zadetek ni obveljal, po posredovanju Vara je sodnik zadetek razveljavil zaradi Ronaldovega prepovedanega položaja.

Obveljal pa je zadetek v sodnikovem dodatku. Francisco Conceicao, ki je v igro vstopil tik pred tem, je po podaji Neta z desne strani in slabem posredovanju Hranača, ki je ustavil žogo na dveh metrih, prišel do lepe priložnosti in jo spremenil v zmagoviti gol.

Značke: nogomet, euro 2024

Članki iz rubrike