slika Svet24.si

V Pomurju izsledili eno najbolj iskanih slovenskih...

solsticij Svet24.si

Ognjeni zublji in zeli ter magične moči kresnih ...

struge, luče, poplave Necenzurirano

Sanacija poplav je zlata jama za izbrance: dobili ...

asta vrecko rtv protest bobo Reporter.si

Takšnega kaosa, kot je danes na RTV Slovenija, ni...

televizija navijac Ekipa24.si

Jezni slovenski navijač se je po prejetem zadetku...

PodZvezdami_MajaKeuc_15_06_24_FotoAnaRojcPhoto-42 Odkrito.si

Kakšno presenečenje! Znani so jo podprli, pa ...

Celje Ekipa24.si

Razkrivamo: Naslednja okrepitev Celjanov je tukaj!...

am
am
0 15.06.2024 19:19:42

Matjaž Kek pred Dansko s sporočilom slovenskim navijačem in celi Sloveniji, ki ne sme ostati preslišano

Martin Metelko
Naša izbrana vrsta pred prvim nastopom na Euru po 24 letih.

Do uvodne tekme slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu v Nemčiji smo začeli odštevati ure. Matjaž Kek in njegovi izbranci so v soboto popoldne zapustili svojo bazo v Wuppertalu in se preselili v Stuttgart, kjer jih v nedeljo ob 18. uri čaka spopad z Dansko.

"Naj se končno že enkrat začne dogajati, naj se končno že enkrat zakotali žoga," poudarja selektor in ta njegov "končno" je bil precej bolj ljubezen do nogometa in tistega njegovega najbolj neposrednega dogajanja kot pa kakšne nestrpnosti ali nervoze. "Sploh v strokovnem štabu smo zelo mirni, tudi igralci delujejo povsem v mejah normalnega in pričakovanega. Nekdo je malce bolj v napetem pričakovanju, nekdo malce manj, a v celoti je vse tako, kot pred prvo tekmo mora biti," je pojasnil in dodal: "Seveda pa nihče od nas točno ne ve, kaj pričakovati, ko bo šlo čisto, čisto zares. Z izjemo enega ekonoma in enega fizioterapevta je čisto za vse nas to nekaj novega," se Matjaž Kek seveda ni zmotil, kajti želel je narediti jasno razliko med evropskim in svetovnim prvenstvom. "Evropsko prvenstvo je nekaj drugega, v tem pogledu je tudi zame to nova izkušnja, za moje sodelavce prav tako, za igralce tako ali tako. In z vsem velikim spoštovanjem do svetovnega prvenstva resnično razumem argumente tistih, ki pravijo, da je Euro še kakovostnejši turnir in da so njegove zakonitosti drugačne. Sploh če imaš tako skupino, kot jo imamo mi," pravi Kek, ki tudi zato ne vleče vzporednic med svojim prvim Eurom in svojim svetovnim prvenstvom v Južni Afriki, po tej logiki pa se mu v pričakovanju Stuttgarta in Danske v glavi ne vrti film Polokwaneja in Alžirije pred štirinajstimi leti. "V razmišljanju nisem niti blizu čemu takemu. Enostavno je to povsem nova zgodba, to je povsem nova skupina fantov, pa še nekaj je zelo pomembno. Svetovno prvenstvo leta 2010 je vendarle prišlo na precej svežo podlago dveh uvrstitev na veliko tekmovanje. Luknja je zdaj precej večja in daljša, brez Slovenije na takem turnirju smo bili tako rekoč desetletje in pol. Dolgo smo čakali in sedanjost je tako močna, da se s preteklostjo ni mogoče ukvarjati," je pojasnil.

kek elsnik mm
Martin Metelko

In se simpatično odzval na opazko novinarskega kolega, da je danski vratar zagotovo boljši od tedanjega alžirskega. "Kar pa ne pomeni, da ne morem upati, da bi se mu pripetilo nekaj podobnega kot Alžircu ob bombi Roberta Korena," smo se vendarle spomnili zgodovinske zmage v afriški stepi, pri čemer je selektor 'bombo' naglasil tako, da je bil sarkazem v vsej njegovi spoštljivosti zelo jasen. Tako kot želja, da bi kljub težki nalogi Slovenija tudi tokrat že na prvi tekmi iztržila kaj pomembnega. Pri čemer je vložek še večji, saj si je že na prvem obračunu v tem sistemu mogoče odpreti vrata marsičesa. "Pozor, na trenutke morda pozabljamo, da je na papirju in za mnoge Slovenija po vseh kriterijih avtsajder, ki igra proti top 10. reprezentanci. Vsaka točka v taki skupini bi bila velik uspeh, seveda pa se nikakor ne strinjam s tezo, da na tekmi proti tej zelo močni ekipi s pravim gospodom in velikim strokovnjakom v vlogi selektorja nimamo kaj izgubiti. Nikoli ne gledam tako. Vsekakor pa drži, da karkoli bomo na tej tekmi dobili, bo top rezultat Slovenije," je zelo nedvoumen in je to – četudi brez omenjanja imen –tudi pri razmišljanju o začetni enajsterici, kar zanj ni ravno običajno in kar očitno ni vprašanje kakšne odločitve v zadnjem trenutku. "Ve se, kako so stvari pri nas postavljene. Kar nekaj časa smo zlagali in iskali, in če so vsi zdravi, so te stvari precej jasne. Izoblikovali so se tako, oni so sami sebe poiskali in se našli ter nikoli zaspali v prepričanju, da je lahko tudi 80 odstotkov dovolj. Ker ni – niti na treningu. Bo pa to tekma izjemno visokega ritma, prava uporaba petih menjav bo nadvse pomembna. Tudi zato, ker se poskušamo pripraviti na dansko raznovrstnost – imajo reprezentanco, ki že dolgo igra skupaj in ki v tej svoji povezanosti lahko igra na precej različne načine," je predstavil svoje razmišljanje, izven okvirov pa je šel tudi, ko smo ga poprosili za sporočilo navijačem, ki prihajajo v Stuttgart. "Ne samo tistim, ki so šli ali ki še gredo na pot. Absolutno spoštovanje do tega, kajti navsezadnje to tudi kar nekaj stane in v teh časih to ni kar tako. Ampak sporočilo gre vsem njim, vsem navijačem doma, predvsem pa celi Sloveniji. Mi smo na evropskem prvenstvu, mi smo del nečesa, o čemer govori ves svet. Srečen sem, da smo v tej izbrani družbi in imejmo vsi čim več od tega."


Članki iz rubrike