profimedia-0346742799 Svet24.si

Kitajske migrante v lepih oblekah in luksuznih ...

kristali Svet24.si

4 čudežne lastnosti kristalov

Andreja Katič Necenzurirano

Afera sodna stavba: kaj je ministrica Katič ...

kucan krsinar Reporter.si

Kučan v novem Reporter Magazinu: Čeferina bi si ...

andraz sporar slovenija anglija Ekipa24.si

Presrečni Šporar je razkril, s katerim ...

Izbira obleke, ki najbrž ni naključna - tudi zaradi barv, ki so ustvarile neko celoto in sporočilo Odkrito.si

Foto zgodba: To najbrž ni bilo naključje

slovenija euro 2024 veselje Ekipa24.si

Zdaj je jasno, s kom in kdaj bodo Slovenci napadli...

sta
sta
0 14.06.2024 23:04:28

Domačini za uvod EP povsem zasenčili Škote

Profimedia
Nemška nogometna reprezentanca je uspešno začela domače evropsko prvenstvo, ki bo potekalo do 14. julija. Na uvodni tekmi prvenstva stare celine je v Münchnu zanesljivo s 5:1 (3:0) premagala Škotsko.

* Allianz Arena, gledalcev 66.000, sodniki: Turpin, Danos, Pages (vsi Francija).
* Strelci: 1:0 Wirtz (10.), 2:0 Musiala (19.), 3:0 Havertz (45+1./11-m), 4:0 Füllkrug (68.), 4:1 Rüdiger (88./avtogol), 5:1 Can (90+3.).
* Nemčija: Neuer, Mittelstädt, Tah, Rüdiger, Kimmich, Kroos (od 80. Can), Andrich (od 46. Gross), Wirtz (od 63. Sane), Gündogan, Musiala (od 74. Müller), Havertz (od 63. Füllkrug).
* Škotska: Gunn, Robertson, Tierney (od 78. McKenna), Porteous, Hendry, Ralston, McTominay, McGregor (od 67. Gilmour), Christie (od 82. Shankland), Adams (od 46. Hanley), McGinn (od 67. McLean).
* Rumeni kartoni: Andrich, Tah; Ralston.
* Rdeči karton: Ryan Porteous (44.).

Za zmago so zadeli mlada zvezdnika Florian Wirtz in Jamal Musiala ter Kai Havertz in rezervist Niclas Füllkrug. Avtogol je ob koncu dvoboja za 4:1 nesrečno zabil Antonio Rüdiger, piko na i nemški zmagi pa je postavil Emre Can v sodnikovem dodatku.

Nemci so v dvoboj krenili odločno in si prek Wirtza takoj priigrali lepo priložnost. A če bi nogometaš Bayerja zadel, bi soba za Var po vsej verjetnosti gol razveljavila zaradi nedovoljenega položaja.

Je pa Wirtz kronal dober začetek domačih in ob koncu desete minute z roba kazenskega prostora zadel za vodstvo ob navdušenju na münchenskih tribunah. Bolje bi lahko bržčas posredoval tudi vratar Angus Gunn.

Na 2:0 je devet minut kasneje povišal Musiala, ki je na malem prostoru dobro sprejel žogo, se otresel svojega čuvaja in nato neubranljivo zadel pod prečko.

Škoti so še naprej trpeli, v 25. minuti pa je francoski sodnik Clement Turpin najprej dosodil enajstmetrovko, a je soba za Var posredovala. Prekršek nad Musialo so Škoti storili malenkost zunaj kazenskega prostora. Iz prostega strela je slabo streljal Havertz.

Je pa Nemčija do najstrožje kazni prišla ob koncu prvega polčasa, ko je znova posredoval Var. Po lepi priložnosti Ilkaya Gündogana z glavo je v nadaljevanju Ryan Porteous z grobim posredovanjem zrušil prav Gündogana ter za nameček prejel še rdeči karton. Enajstmetrovko je nato uspešno izvedel zvezdnik Arsenala Havertz.

Drugi polčas je pričakovano minil ob prevladi Nemcev, ki so imeli nogometaša več na zelenici in so še naprej stiskali Škote v svojo tretjino igrišča. V prve četrt ure nadaljevanja so si priigrali nekaj priložnosti, a so večinoma slabo streljali. Še najbolj nevarno je bilo ob poskusu Musiale, ki ga je v 59. minuti ustavil Gunn.

Je pa v 68. minuti po vsega petih minutah na igrišču na račun prišel rezervist Füllkrug, ki je z "bombo" z roba kazenskega prostora razparal škotsko mrežo. Napadalec Borussie Dortmunda je v 76. minuti zadel še enkrat, a so zaradi prepovedanega položaja gol razveljavili.

Domači so tudi v nadaljevanju poskušali priti do petega zadetka, a so si na drugi strani po nesrečnem posredovanju z glavo Antonia Rüdigerja zabili avtogol za 4:1. Je pa piko na i ob izteku sodnikovega dodatka drugega dela z lepim strelom od daleč postavil Emre Can.

Z visoko zmago države gostiteljice se je tako uradno začelo 17. evropsko prvenstvo, na katerem bo sodelovala tudi slovenska reprezentanca. V skupini C bo igrala z Dansko v nedeljo ter nato še proti Srbiji (20. junij) in Angliji (25.). Prvič je bila Slovenija del prvenstva stare celine leta 2000 na Nizozemskem in v Belgiji.

Evropska nogometna zveza, na tribunah je bil tudi njen predsednik Aleksander Čeferin, je sicer pred današnjim uvodnim dvobojem počastila nemško legendo in kapetana zmagovite nemške zasedbe iz leta 1972 Franza Beckenbauerja, ki je umrl na začetku leta.

Pokal Henryja Delaunayja, ki ga bo na koncu 14. julija dvignil zmagovalec, so po uradni slovesnosti na igrišče prinesli vdova slovitega Kaiserja Heidi ter Bernard Dietz in Jürgen Klinsmann, kapetana nemških ekip iz let 1980 in 1996, ko je Nemčija osvojila zadnja evropska naslova.

nemcija pm
Profimedia

skupina A:
- 1. krog:
- petek, 14. junij:
München: Nemčija - Škotska              5:1 (3:0)
- sobota, 15. junij:
15.00 Köln: Madžarska - Švica

odprtje euro
Profimedia

Članki iz rubrike