pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 05.04.2024 20:06:48

Slovenke s pričakovano zmago začele kvalifikacije za nogometno EP

Martin Metelko
Slovenska ženska nogometna reprezentanca je začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Izbranke Saše Kolmana so v Šiški premagale Moldavijo. V torek bodo Slovenke ob 15. uri v Skopju igrale proti Severni Makedoniji.

Slovenija - Moldavija 2:0 (1:0)

Ljubljana - Športni park, sodnice: Ciofliki, Ciklitari, Caganu (vse Grčija).
Strelki: 1:0 Prašnikar (45+2.), 2:0 Kuštrin (56.).
Slovenija: Meršnik, Agrež, Gradišek (od 79. Križaj), Golob, Eržen, Zver (od 86. Čonč), Korošec, Janež (od 63. Kastelec), Kuštrin (od 86. Kajzba), Kolbl (od 63. Poje Mihelič), Prašnikar.
Moldavija: Munteanu, Virlan (od 41. Mardari), Gutu, Colesnicenco, Sivolobova, Topal, Cojuhari (od 72. Chirica), Cerescu (od 88. Coceanovschi), Chiper (od 73. Doiban), Tabur (od 87. Vlas), Colnic.
Rumeni kartoni: Kastelec; Mardari, Gutu, Topal.
Rdeči karton: /.

Čeprav Slovenke moldavske vrste niso podrobno poznale, saj proti njej še niso igrale, pa so se zavedale, da je kakovost na njihovi strani. Kolmanove igralke so to tudi upravičile, v strelih je bilo 28:1, in vpisale prvo zmago v kvalifikacijah za EP. Na drugi tekmi skupine C2 v ligi C je Severna Makedonija zmagala v Latviji s 4:3.

Slovenke so pričakovano prevladovale v polju, a posebej nevarne niso bile, čeprav je Zala Kuštrin v tretji in peti minuti prišla do strelov iz bližine, a bila neuspešna, tako kot Špela Kolbl v 30. minuti. Slovenke so si želele hiter zadetek, a ga dočakale šele ob koncu prvega polčasa, ko je Lara Prašnikar lepo prišla do strela in zadela za 1:0 s svojim 35. reprezentančnim golom.

V uvodu drugega polčasa se razmerje na zelenici ni bistveno spremenilo, Slovenke, 41. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, so imele pobudo proti 120. vrsti s svetovne lestvice, v 56. minuti pa unovčile premoč, ko je z 20 metrov žogo pod prečko poslala Kuštrin. V 69. minuti so domače igralke spet le za malo zgrešile cilj, v 83. se je izkazala vratarka gostij, ki je v sodniškem dodatku ubranila še en poskus Lare Prašnikar.

Kvalifikacije so sestavljene iz ligaškega in finalnega dela, play-offa. Ligaška faza je v enaki obliki kot liga narodov: z ekipami, razdeljenimi v tri lige. Liga A in liga B imata po 16, liga C pa 19. Začetni položaj vsake ekipe v ligi je določen na podlagi rezultatov prejšnje lige narodov za ženske.

Kvalifikacije imajo dva cilja: uvrstitev na EP in biti čim višje uvrščen za prihajajočo ligo narodov, ki bo na sporedu v sezoni 2025/26.

Značke: kvalifikacije, ženske, ep

Članki iz rubrike