baby lasagna Lady

Vsak tatu je bil premišljen

mirjam poterbin portret 1 Lady

Z mladostno energijo v petdeseta

rok-snežič Necenzurirano

Zdaj vemo: Janša je lagal, Snežič je financer SDS

natasa pirc musar volodimir zelenski fb Reporter.si

Mini udar Nataše Pirc Musar in ukrajinski posli: ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

rade-šerbedžija Revija Stop

Večer za Mileno - Rade Šerbedžija razkril njeno...

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

nu
nu
0 20.11.2023 11:33:24

Sloveniji bo sodil najboljši sodnik na svetu! Pred tekmo v Stožicah je delil pravico na ...

Luka Vovk
V tem trenutku je morda celo najboljši nogometni sodnik na svetu, navsezadnje je sodil zadnji finale lige prvakov med Manchester Cityjem in Interjem, še pred tem je sodil finale svetovnega prvenstva med Argentino in Francijo. Zakaj so torej Kazahstanci tako zelo zaskrbljeni, da bo ravno Szymon Marciniak delil pravico na tekmi med Slovenijo in Kazahstanom?

Kazahstanska zaskrbljenost, o kateri so nam govorili predstavniki kazahstanskih medijev in o kateri smo lahko prebirali na družbenih omrežjih ter drugih novodobnih platformah za izražanje mnenja, je zasnovana na precej bujni domišljiji. Kazahstanci so namreč razvili teorijo zarote, ki je zasnovana predvsem na dogodkih pred finalom najelitnejšega svetovnega klubskega tekmovanja. Zagotovo se še spomnite kontroverznosti okrog izbora glavnega delivca pravice v finalu med Manchester Cityjem in Interjem. Zgolj nekaj dni po tem, ko je Uefa objavila, da bo veliki finale sodil odlični poljski delivec pravice, ki je sodil tudi finale svetovnega prvenstva, se je Szymon Marciniak znašel na naslovnicah poljskih medijev, potem ko se je udeležil srečanja ekstremnih desničarjev. Organiziral ga je Slawomir Mentzen, vodja stranke Konferederacija, ki je imela svoj čas slogan »Smo proti Judom, gejem, splavu, davkom in Evropski uniji«. Marciniak je bil celo slavnosten govorec na omenjenem srečanju in Uefa se je znašla pod pritiskom, da Poljaka umakne in delegira novega sodnika velikega finala.


Na koncu se je krovna evropska nogometna zveza odločila, da po preiskavi, ki jo je uvedla, Marciniaka potrdi kot delivca pravice. »Po premisleku in dodatni raziskavi je postalo jasno, da sem bil močno zaveden in da se sploh nisem zavedal prave narave in povezanosti dogodka. Nisem vedel, da je bil dogodek povezan s poljskim skrajno desničarskim gibanjem. Če bi se tega zavedal, bi povabilo odločno zavrnil. Pomembno je razumeti, da so vrednote, ki jih promovira to gibanje, v popolnem nasprotju z mojimi osebnimi prepričanji in načeli, ki si jih prizadevam spoštovati v svojem življenju. Globoko se opravičujem za vsako mnenje, da je bilo moje sodelovanje v nasprotju z njimi,« se je takrat za vse skupaj opravičil poljski sodnik, čigar govor na omenjenem dogodku ni bil politično povezan, temveč je Marciniak govoril zgolj o svoji nogometno-sodniški karieri.

Zakaj bi bilo kakorkoli to povezano s tekmo Slovenije in Kazahstana? Hja, Kazahstanci so prepričani, da je Uefa naredila veliko uslugo Marciniaku, ko ga ni zamenjala v finalu lige prvakov. In ker je predsednik Uefe seveda Slovenec, Aleksander Čeferin, se bojijo, da bo Poljak poskušal »vrniti uslugo« prvemu možu Uefe. Precej neverjetna teorija zarote, kajne? Marciniak sicer v svoji karieri Kazahstanu še ni sodil, je pa zato sodil enkrat Sloveniji. Bilo je to že davnega leta 2014, ko se je Slovenija v kvalifikacijah za Euro 2016 v gosteh pomerila z Estonijo. Slovenci, ki jih je takrat s klopi vodil Srečko Katanec, so na Le Coq Areni izgubili z 0:1, edini zadetek na tekmi je v 86. minuti dosegel Ats Purje, sedem minut pred tem je Marciniak zaradi drugega rumenega kartona predčasno pod prho poslal Daliborja Stevanovića.

Značke: slovenija, kazahstan

Članki iz rubrike