Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
am
am
14.10.2023 12:50:42
Deli članek:

Slovenija - Finska ali tekma let(a)! Tule je dokaz, zakaj je zmaga Slovenije nad Finsko praktično nujna!

Luka Vovk

Slovenija ima pred zadnjimi štirimi krogi v svojih rokah škarje in platno, lastno usodo ter svoje, vaše in naše sanje.

Ni še to tekma, ki kot prva po novembru 2015 na veliko tekmovanje lahko odpelje neposredno – hkrati pa je najboljši približek česa takega v vsem tem dolgem obdobju. Ob tem sta na mestu dve opombi, dva zadržka, dve opozorili, ki vsekakor ne dovolita, da bi kogarkoli odneslo predaleč. Prvo morda ni najbolj pomembno, a je toliko bolj zanimivo, ker se ga verjetno ne zavedate. Oziroma se ga zavedate le redki laboratorijsko natančni in matematično superpodkovani spremljevalci dogajanja, ki ste znali izračunati, da je med pridobivanjem možnosti v svoji kvalifikacijski skupini Slovenija v veliki meri izgubila nekaj, na kar smo po tiho resno računali.

Nekako je veljalo, da je Slovenija po razpletu lanske lige narodov kar blizu temu, da bi se v primeru neuspeha v rednih kvalifikacijah znašla tam, od koder se je uvrstila na vsa svoja velika tekmovanja – torej v dodatnih kvalifikacijah. A stvari so se obrnile tako, da to ne drži več niti približno. Ne bomo vam naštevali, kaj vse in kje vse se je zgodilo, da je slovenska izbrana vrsta od takega zasilnega izhoda zdaj nenadoma precej oddaljena – malce za popestritev vam lahko le omenimo, da sta nam jo nazadnje v tem pogledu zagodli Albanija s svojo uspešnostjo in naša ljuba soseda Hrvaška s svojo neuspešnostjo oziroma s četrtkovim porazom proti Turčiji.

Kakorkoli, na dodatne kvalifikacije se resnično ne gre zanašati, še bolj kot kadarkoli je treba živeti tukaj in zdaj, še bolj kot kadarkoli je treba stremeti k zgodovinskemu prvemu slovenskemu neposrednemu preboju na veliko tekmovanje. Eno od prvih dveh mest je torej postalo tako rekoč nujno, če želimo videti Nemčijo, druga opomba pa pri tem seveda prihaja z naslova malce varljivega slovenskega vodstva, na katerega so v našem taboru že večkrat opozarjali in se ga torej zelo, zelo dobro zavedajo. Le kako se ga ne bi?

Stvar je preprosta: prednost Slovenije vključuje dve srečanji s San Marinom, zaostanek Finske zgolj en obračun z reprezentanco, proti kateri si je kot edini mogoče točke vpisati tako rekoč vnaprej oziroma se je na tisti tekmi zanje treba zgolj pojaviti. Finci torej te tri točke vsekakor še imajo, vse skupaj pa je seveda posledica njihove zmage nad Slovenci junija v Helsinkih. Iz česar izhaja samo eno – Slovenija danes mora zmagati!

Četudi bi z remijem seveda ohranila prednost pred Finsko, pa to ne glede na vse preostale rezultate že v razmerju z današnjimi nasprotniki ne pomeni popolnoma nič. Remi bi bil za Fince zmaga, tega se je treba zavedati. Predvsem mi in vi, slovenska reprezentanca tako ali tako se. Fantje to dobro vedo, vsa njihova čustva so usmerjena zgolj v eno: pametno napasti, pritiskati, zadeti vsaj enkrat in nujno zmagati.