favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 15.03.2023 13:11:50

Ali aktualne sankcije niso dovolj? Poziv Čeferinu, ki močno odmeva, podpisani tudi trije Slovenci ...

Profimedia
Več kot 100 evropskih poslancev je v pismu predsednika Evropske nogometne zveze Uefe, Slovenca Aleksandra Čeferina pozvalo, naj iz kvalifikacij za prihajajoče evropsko prvenstvo v Nemčiji prihodnje leto izključi belorusko reprezentanco.

Med več kot 100 podpisanimi evropskimi poslanci, ki Čeferina in Uefo pozivajo, naj vztrajata pri svoji zavezi spoštovanja človekovih pravic, so tudi trije Slovenci, Romana Tomc, Milan Zver in Irena Joveva.

Želijo si, da Uefa ponovno razmisli o svojem stališču glede Beloruske nogometne zveze. Prepričani so, da so trenutni ukrepi neustrezni in ne odražajo prave slike, ki jo v svet pošiljajo beloruske oblasti v zvezi s človekovimi pravicami in drugimi vrednotami Uefe, so zapisali v pismu, ki nosi današnji datum.

V nadaljevanju so navedli primere zatiranja posameznikov, ki so bili spoznani kot politični zaporniki in so prejeli ali pa jim grozijo zaporne kazni.

"Ti nedolžni priporniki so izpostavljeni mučenju in poniževanju, kar očitno krši njihove pravice in svoboščine. Velik del beloruske družbe zdaj živi v strahu, prestrašeni in terorizirani, ker bi lahko že majhen znak nepodpore režimu predsednika Aleksandra Lukašenka povzročil konec njihove kariere ali izgubo svobode," so zapisali.


"To vključuje beloruske atlete in športnike. Za nas je torej jasno, da nogometaši, ki so še vedno v beloruski reprezentanci, podpirajo Lukašenkov režim," so zapisali.

Prepričani so še, da bo "Lukašenko s svojo propagandno ekipo igranje reprezentance v tekmovanjih pod okriljem Uefe izkoristil za dokaz, da je država dobro sprejeta v mednarodni skupnosti".

To bi bila po njihovem prepričanju žalitev za žrtve ruske agresije v Ukrajini in za vse Beloruse, ki so bili prisiljeni zbežati iz svoje domovine, pa tudi za tiste, ki so ostali v Belorusiji in morajo zdaj živeti v strahu in grozi.

Beloruska reprezentanca bo sicer igrala v skupini I skupaj s Švico, Izraelom, Romunijo, Kosovom in Andoro. Najprej se bo 25. marca v Srbiji pomerila s Švico.

Zaradi vpletenosti v ruski vojni na Ukrajino mora Belorusija po odloku Uefe namreč domače tekme igrati na nevtralnem terenu in brez prisotnosti gledalcev.

Značke: nogomet, eu, poslanec

Članki iz rubrike