stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

nu
nu
0 30.11.2022 11:04:43

Šokantni prizori med tekmami Argentine! A to ni Buenos Aires, ampak mesto na drugem koncu sveta (foto + video)

Argentinci so nori na nogomet, na svojo reprezentanco, na Lionela Messija. Vendar takšne evforije okoli gavčev, ki jo zganjajo 17 tisoč kilometrov ali devet časovnih pasov daleč stran, še niste videli.

Ti evforični navijači Argentine prihajajo iz - Bangladeša. Azijska država s skoraj 170 milijoni prebivalcev ne premore reprezentance, ki bi prišla vsaj blizu uvrstitve na veliko tekmovanje. V kvalifikacijah za letošnji mundial je, denimo, obstala v drugem delu. V prvem je še uspela izločiti Laos, v drugem pa je v svoji skupini pristala povsem na dnu. In to se skoraj gotovo ne bo kmalu spremenilo.

A to ne pomeni, da v Bangladešu ni nogometnih navdušencev. Pravzaprav jih je zelo veliko in navijajo za Argentino. Vsakokrat, ko ta igra, je na ulicah skoraj devetmilijonskega glavnega mesta Dake prava norišnica. Tudi med letošnjim svetovnim prvenstvom ni nič drugače. Solze ob uvodnem porazu s Savdsko Arabijo in navdušenje ob zmagi nad Mehiko. Predvsem pa evforija ob zadetku 'nogometnega boga' Lionela Messija. Vse to je Bangladeš. In še več: celo voditeljica osrednje informativne oddaje na televiziji si je na dan tekme oblekla argentinski dres.

banglades argentina


Verjetno se sprašujete, zakaj Argentina? Bangladeš, nekdanja britanska kolonija, še vedno čuti vpliv Otočanov. Ko je na svetovnem prvenstvu pred 36 leti, na legendarni Azteci v Mexico Cityju, Diego Maradona z dvema zgodovinskima zadetkoma premagal Anglijo, so v Bangladešu slavili, kot bi zmagali oni sami. Takrat se je rodila nogometna ljubezen, ki še vedno traja. Kar je takrat v Bangladešu pomenil Maradona, to danes tam pomeni Messi.

Lahko si predstavljate, kakšne bodo videti ulice Dake to noč. Ko se bo v Dohi začela odločilna tekma med Argentino in Poljsko, bo tam ura ena zjutraj. A to norim nogometnim navdušencem ne bo preprečilo zabave.

Članki iz rubrike