stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

sta
sta
1 09.11.2022 06:51:52

Besede, ki so zatresle svet! Ambasador SP-ja v Katarju gejem poslal sporočilo, ki šokira: Homoseksualnost je ...

Novi zapleti v pričakovanju turnirja najboljših reprezentanc.

Nekdanji katarski reprezentant in ambasador prihajajočega SP Halid Salman je v intervjuju, ki ga bodo predvajali na nemški televiziji ZDF, homoseksualnost označil kot "poškodbo uma", poroča francoska tiskovna agencija AFP. S tem je v organizacijah za človekove pravice sprožil nove kritike na račun Katarja kot gostitelja SP. Katar bo sicer sprejel vse obiskovalce, a "morajo ti sprejeti naša pravila", je dejal Salman v intervjuju za nemško televizijsko postajo, ki ga je ta posnela pred začetkom mundiala.

Salman je med intervjujem vztrajal, da je homoseksualnost nekaj, kar je v islamu prepovedano. Po številnih komentarjih je televizijska postaja intervju prekinila, je zapisal AFP. Na besede Salmana so se že odzvali pri organizaciji Human Rights Watch in jih označili za nesprejemljive. "Gre za nevarne in popolnoma nesprejemljive izjave ... ki prispevajo k diskriminaciji in nasilju nad LGBT skupnostjo v Katarju," besede vodje programov za pravice LGBT pri Human Rights Watch Rashe Younes povzema britanski časnik The Guardian.

Katar, kjer bo svetovno prvenstvo med 20. novembrom in 18. decembrom, je deležen nenehnih kritik zaradi nespoštovanja človekovih pravic pred SP, vključno z ravnanjem s tujimi delavci in stališčem do pravic žensk in skupnosti LGBTQIA+. Homoseksualnost je v zalivski državi nezakonita, kapetani številnih evropskih reprezentanc, vključno z Anglijo, Francijo in Nemčijo, bodo zato v kampanji proti diskriminaciji nosili trakove v mavričnih barvah s sporočilom "ena ljubezen".

Navijači na stadionih po vsej Nemčiji so tudi v soboto pozvali k bojkotu turnirja. Tamkajšnja notranja ministrica Nancy Faeser je prejšnji teden na obisku v Katarju dejala, da se bo udeležila mundiala, potem ko ji je katarski premier dal "jamstvo za varnost" pripadnikov LGBTQIA+. Faeserjevi so se na obisku pridružili nemški poslanci, komisarka nemške vlade za človekove pravice Luise Amtsberg pa se je umaknila. Nemška notranja ministrica je pred tem dejala, da je gostiteljstvo svetovnega prvenstva v Katarju "zelo težavno" z vidika Berlina, zaradi česar je Doha na zagovor poklicala nemškega veleposlanika, še piše AFP.

Članki iz rubrike