oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

nu
nu
0 08.10.2022 15:39:46

Odštevamo ure in nestrpno čakamo na žreb. Kdaj? Nedelja opoldne. Kje? V Frankfurtu.

Slovenska nogometna reprezentanca bo jutri dobila tekmece v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki ga bo čez dve leti gostila Nemčija.

V šestih jakostnih bobnih bodo kroglice z imeni 53 reprezentanc, tudi slovenske. Ta je pred žrebom glede na uspešnost v ligi narodov uvrščena v tretji boben - skupaj z Ukrajino, Islandijo, Norveško, Irsko, Albanijo, Črno goro, Romunijo, Švedsko in Armenijo. S temi reprezentancami Slovenija gotovo ne bo v isti skupini.

bobni zreb euro 2024


Žreb se bo začel opoldne, gala dogodek bo gostila dvorana Festhalle exhibition centre v starem delu Frankfurta. Med žrebom bo s svojo glasbeno točko (novo skladbo Looking for Love) nastopila Lena, zmagovalka eurosonga iz leta 2010. Pri žrebanju kroglic bodo pomagali oziroma delili srečo ali nesrečo štirje nogometni velikani: Jürgen Klinsmann, Karl-Heinz Riedle, Gianluca Zambrotta in Demetrio Albertini.

Slovenska reprezentanca se je nazadnje uvrstila na veliko tekmovanje (torej uspešno oddelala kvalifikacije) pred 13 leti. Takrat je v skupini 3 za Slovaško in pred Češko, Severno Irsko, Poljsko in San Marinom osvojila drugo mesto, v dodatnih kvalifikacijah pa je bila boljša od Rusije in se uvrstila na mundial, ki ga je leta 2010 gostila Južna Afrika. Pred tem so Slovenci zaigrali na evropskem prvenstvu 2000 in svetovnem prvenstvu 2002. Trenutno so v dolgem obdobju brez uvrstitve, najdaljšem od osamosvojitve dalje. Slovenije ni bilo na zaporednih evropskih prvenstvih 2012, 2016 in 2020 ter na zaporednih svetovnih prvenstvih 2014 in 2018, ne bo je niti na letošnjem mundialu v Katarju.

euro 2024


Žreb bo 53 reprezentanc razdelil v 10 skupin - sedem s po petimi in tri s po šestimi ekipami. Na Euro se bosta uvrstili po najboljši dve reprezentanci iz vsake skupine, torej skupaj 20. Domačinka Nemčija je že uvrščena, zadnja tri mesta pa bodo zapolnili zmagovalci treh turnirjev dodatnih kvalifikacij.

Kvalifikacije bodo v celoti odigrane prihodnje leto, začele se bodo marca, zaključile pa novembra. Trije turnirji dodatnih kvalifikacij bodo na sporedu marca 2024. Svetovno prvenstvo bo med 14. junijem in 14. julijem potekalo v desetih nemških mestih. Finale bo gostil Berlin.

liga narodov


V dodatnih kvalifikacijah za zadnja tri mesta bo zaigralo 12 reprezentanc, po štiri na treh turnirjih - lige A, lige B in lige C. Nastop so si zagotovile najboljše štiri ekipe teh lig, vendar se bo v primeru, če se bodo te na Euro uvrstile že preko kvalifikacij (prvo in drugo mesto v skupini), ta pravica prenašala na naslednje ekipe na skupni lestvici lige narodov. Izjema je Estonija, ki bo vskočila, ko bo zmanjkalo ekip brez kvalifikacije v določeni ligi, torej preden se bodo prazna mesta začela polniti z ekipami iz nižje lige.

Slovenska izbrana vrsta, ki je z dobrimi igrami v zaključku lige narodov vzpostavila zametke nove nogometne pravljice, ima dobre možnosti, da bo v primeru, če bo neuspešna v kvalifikacijah, uvrščena vsaj v dodatne kvalifikacije.

Članki iz rubrike