Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 11.07.2021 09:56:44

Italijani drugič ali Angleži prvič prvaki stare celine?

Slavje Italijanov po uvrstitivi v finale Eura 2020
Reuters
Italijanska in angleška nogometna reprezentanca se bosta drevi pomerili za naslov prvaka na evropskem prvenstvu. Slednje je potekalo v 11 mestih po stari celini, finale pa bo na Wembleyju pred okoli 65.000 gledalci. Angleži bodo igrali v sploh prvem finalu na EP, Italijani pa bodo lovili drugo lovoriko.

Italijani so se po zmagoslavju nad Španci v polfinalu po streljanju enajstmetrovk četrtič prebili v veliki finale. Na domačem turnirju 1968 so se povzpeli na sam vrh, v Belgiji in na Nizozemskem 2000 so v finalu priznali premoč Francozom, pred devetimi leti pa so bili na Poljskem in v Ukrajini na najbolj pomembni tekmi nemočni proti Španiji.

Na tem prvenstvu so se varovanci Roberta Mancinija iz skupine A prebili brez izgubljene točke, potem ko so premagali Turčijo (3:0), Švico (3:0) in Wales (1:0). V osmini finala so po podaljšku izločili Avstrijo (2:1), v četrtfinalu pa so bili boljši še od Belgije (2:1).

Angleži so na drugi strani skupino D prav tako zaključili brez prejetega zadetka. Premagali so Hrvaško (1:0) in Češko (1:0) in se brez zadetkov razšli s Škotsko. V osmini finala so prvič po 55 letih na velikih tekmovanjih premagali Nemčijo (2:0), v četrtfinalu je s 4:0 padla Ukrajina, v polfinalu pa so bili varovanci Garetha Southgata po podaljšku boljši od Danske (2:1).

anglija navijaci re
Reuters

Doslej so Angleži na velikih tekmovanjih v finalu igrali le leta 1966, ko so na domačih tleh slavili naslov svetovnih prvakov. Poleg letošnjega prvenstva so med štirimi najboljšimi izbranimi vrstami stare celine igrali še leta 1996 na domačem EP ter na prvenstvu v Italiji leta 1968.

Finale se bo pričel ob 21. uri, glavni sodnik pa bo Nizozemec Björn Kuipers.

Značke: nogomet, ep, finale

Članki iz rubrike