stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

žl
žl
1 18.05.2021 12:22:46

Nadoknaditi utrip, ki smo ga zamudili

M24
V finalnem delu evropskega prvenstva U-21, ki ga skupaj gostita Slovenija in Madžarska, bo dovoljena do 50-odstotna zasedenost stadionov.

Če bi preskočili vse tisto najosnovnejše, če bi odmislili osnovne potrebe in razmišljali le o tistih za odtenek bolj luksuznih rečeh, bi bil obisk športnih prireditev za marsikoga izmed nas in vas na vrhu lestvice dejavnosti, ki smo jih zaradi korone najbolj pogrešali. Pravzaprav se moramo popraviti: kdo smo mi, da bi določali katere potrebe so za vas osnovne in katere luksuzne; lahko so prazne tribune športnih objektov tisto, kar vas je najbolj bolelo, zakaj pa ne. Še toliko bolj je bolelo vse športne navdušence, ko je Slovenija na svojih tleh gostila prvi del največjega nogometnega tekmovanja, ki si ga s svojo infrastrukturo in majhnostjo sploh lahko privošči.


Ulice Celja, Kopra, Ljubljane in Maribor niso zaživele v evforiji, slovenskih nogometnih hramov niso napolnili navijaški napevi in naša mlada izbrana vrsta ni občutila podpore domačega terena, ki bi jo lahko v težki skupini porinila korak dlje, bližje morebitnim presenečenjem. A bilo je, kar je bilo in v tem trenutku se lahko tolažimo s tem, da bo drugi del evropskega prvenstva za nogometaše do 21 let dva meseca pozneje. S tem, da bo konec maja očitno marsikaj drugače.

Vlada je namreč ob novem pregledu epidemiološke slike epidemijo sicer podaljšala še za mesec dni, hkrati pa sprejela odloke, ki bodo v naslednjih dneh in tednih razrahljali trenutno veljavne ukrepe. Na mizi je bilo tudi odpiranje športa. In šport se odpira. Ne le da bodo treningi končno dovoljeni vsem športnikom po zakonu o športu in da se sprošča tudi rekreacija, vračajo se tudi gledalci. Tribune se bodo lahko zaradi zahtevane razdalje napolnile do polovice celotne kapacitete, gledalci pa bodo morali izpolnjevati vsaj enega izmed treh, zdaj že dobro poznanih pogojev: negativen test, potrdilo o prebolevnosti covida-19 ali potrdilo o cepljenju. Odlok stopi v veljavo z začetkom prihodnjega tedna, nato pa ga bo vlada glede na priporočila zdravstvene stroke in epidemiološko sliko prilagajala. Vse skupaj torej pomeni, da bodo v predstavah najperspektivnejšnih evropskih nogometašev na zelenici Ljudskega vrta in Stožic v živo uživali tudi gledalci, da bosta vsaj Ljubljana in Maribor tokrat občutila utrip EP.

Za zdaj sicer ostaja še nekaj neznank. Nogometna zveza Slovenije v dogovorih z vlado, NIJZ in Uefo čaka na dokončna priporočila, v upanju na polnih 50 odstotkov. Vse je nared za prodajo vstopnic, ki naj bi stekla v naslednjem tednu. Na zadnji majski dan špansko-hrvaški četrtfinalni obračun na Štajerskem, portugalsko-italijanski v Ljubljani. Nato pa čez tri dni še polfinale v Mariboru in 6. junija veliki finale v Ljubljani. Vračamo se v čase, ki se zdijo tako zelo oddaljeni, da se nam zdijo nenavadno novi. Ali pa vsaj nekam tja v njihovo bližino. In komaj čakamo.

Značke: u-21, euro

Članki iz rubrike