nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

Ker SD ni plačala 400 tisoč evrov, ji rubijo ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

nu
nu
1 12.03.2021 09:54:29

Za varnejše poletje in boljši status

Reuters
Angleški selektor bo imel na voljo številna znana imena.

Manj kot dva tedna nas ločita od začetka največjega nogometnega dogodka na slovenskih tleh in seznami reprezentanc počasi dobivajo svojo končno podobo. Ker skupinski del evropskega prvenstva do 21 let sovpada z uvodom novega kvalifikacijskega ciklusa članskih izbranih vrst, so se selektorji znašli pred nehvaležno nalogo dogovarjanja in iskanja kompromisov – kdo bo zaigral med mladimi in kdo je že zdaj prepomemben člen A-reprezentanc. Ampak dejstvo je, da to prekrivanje nekaterim reprezentancam povzroča precej več težav kot drugim. Sladke skrbi imajo predvsem strategi največjih nogometnih nacij, pri katerih je kader talentov tako širok, da si lahko privoščijo več kombiniranja. Takšen luksuz ima tudi angleški selektor Aidy Boothroyd.

Na Otoku sicer za zdaj še ne želijo govoriti o zlati generaciji, tudi zaradi tega, ker tista zlata pred dvema desetletjema na velikih tekmovanjih nikakor ni dosegala visokih pričakovanj. Zdaj so Angleži previdnejši, a imajo po dolgem času med mladimi kar nekaj potencialnih superzvezdnikov. Imena, kot so Trent Alexander-Arnold, Jadon Sancho, Mason Mount in Phil Foden, že danes v Evropi pomenijo ogromno, a je z vsako vrhunsko predstavo bolj verjetno, da bo na njih v članski reprezentanci računal Gareth Southgate. Pa znanih premierligaških priimkov v Sloveniji vseeno ne bo manjkalo; skoraj zagotovo prihajajo čudežni deček Arsenala Bukayo Saka ter Chelseajeva Callum Hudson-Odoi in Reece James, ob Harryju Kanu pa mesta v A-reprezentanci najbrž ne bo našel tudi napadalec Manchester Uniteda Mason Greenwood.
Devetnajstletnik je v prejšnji sezoni za rdeče vrage prispeval deset prvenstvenih zadetkov, petkrat je mrežo stresel tudi v evropski ligi. Njegovi neizprosnost in hladnokrvnost v zaključkih sta mnoge spominjali ravno na mladega Harryja Kana. V letošnji sezoni je ob podobni minutaži sicer precej manj učinkovit, glavno besedo v Unitedovem napadu pa sta prevzela Marcus Rashford in Anthony Martial. Ob tem se pojavljajo še vse glasnejše govorice, da bi lahko konkurenco na desnem krilu močno okrepil še Jadon Sancho, ki za zdaj blesti v dresu Borussie iz Dortmunda. Greenwoodova motivacija je jasna – poletje in status na Old Traffordu bosta zelo odvisna od tega, kaj bo Anglež pokazal v zaključku sezone, zagotovo pa tudi od tega, kaj mu bo uspelo na zelenicah koprske Bonifike in ljubljanskih Stožic, kjer se bo mlada zasedba treh levov v neugodni skupini D udarila s Švicarji, Portugalci in Hrvati. Četa Aidyja Boothroyda je jasen favorit za prvo mesto in najboljše izhodišče v majsko-junijskih izločilnih bojih.

Članki iz rubrike