Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

lp
lp
0 28.01.2021 12:00:44

'Strupena' kombinacija Nemca, Nigerijca in Angleža

Lukas Nmecha je eden glavnih adutov mlade nemške reprezentance.

Uvrstitev nemških mladih nogometašev na evropsko prvenstvo U-21 je sicer povsem pričakovana, toda razplet kvalifikacijske skupine 9 razkriva, da dvakratni prvaki stare celine v tej starostni kategoriji niti približno niso blesteli. Z Belgijo so denimo izgubili obe tekmi, a so vseeno osvojili prvo mesto v skupini in se uvrstili na Euro, saj so Belgijci na drugi strani v zrak pognali 11 točk s slabšimi reprezentancami – ter ostali brez uvrstitve na Euro. Nemcev v nogometu pač ne gre odpisati, tudi v Sloveniji in na Madžarskem, ki bosta letos skupaj organizirali prvenstvo, spadajo med kandidate za najvišja mesta. Eden tistih, ki bodo nosilci nemške igre, je 22-letni Lukas Nmecha.

V Hamburgu rojeni krilni napadalec se je pri devetih s mamo Nemko in očetom Nigerijcem preselil v Anglijo ter se tam razvijal pri Manchester Cityju. Za meščane je debitiral pred dobrimi tremi leti, vendar v ostri konkurenci ni uspel v popolnosti prepričati stratega Pepa Guardiole. Posoja je bila zanj edina izbira in tako je na svoj igralski karton po vrsti vpisal Preston, Wolfsburg, Middlesbrough in Anderlecht. Pri slednjem v tej sezoni igra dobro, pri nekdanjem članu Cityja Vincentu Kompanyju uživa zaupanje. Na polovici sezone je z 11 zadetki najboljši strelec svoje ekipe, tako kot je bil najboljši strelec nemške reprezentance v prej omenjenih kvalifikacijah.

A njegova reprezentančna kariera je vendarle precej več od tega. V vseh mlajših selekcijah (od U-16 do U-21) je nosil angleški dres in predstavljal enega bolj nadarjenih otoških nogometašev. Na evropskem prvenstvu U-19 leta 2017 v Gruziji je Angleže popeljal do naslova prvakov – neposredno z zadetkoma je odločil tako polfinale s Češko kot tudi finale s Portugalsko –, toda manj kot dve leti pozneje je na prigovarjanje mame sprožil proces menjave nogometnega državljanstva in takoj prejel vpoklic v svojo novo izbrano vrsto. »Nemčijo doživljam kot svoj dom. Še vedno imam trdno vez s Hamburgom. Obiskal me je nemški selektor Stefan Kuntz in me prepričal, govoril je tudi z mamo,« je takrat razlagal Nmecha. Usoda je želela, da je debitiral ravno na tekmi z Anglijo v Angliji in svojim novim soigralcem pomagal premagati svoje nekdanje. Hitro je postal eden ključnih igralcev nemške mlade reprezentance. Igral je že na prejšnjem Euru U-21 v Italiji in San Marinu – le tri mesece po prvem nastopu za mladi elf – ter zaigral tudi v finalu, v katerem je Nemčija sicer naslov prepustila španskim vrstnikom.

Ob koncu sezone bo Nmechi potekla pogodba s Cityjem, zato bodo v vodstvu Angležev morali dobro premisliti, kakšne načrte imajo z njim. Kandidatov, ki bi ga sprejeli z odprtimi rokami, je precej. Že pred letošnjo sezono, preden se je preselil v Belgijo, so ga želeli v Španiji in Nemčiji, a se je City odločil, da ga potisne v roke Kompanyja. Fanta pa vleče v Nemčijo, kar je večkrat odkrito priznal. Ko je nosil dres Wolfsburga, se je zelo dobro počutil ...

Članki iz rubrike