Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

il
il
0 22.01.2021 11:39:20

Mogoče tudi Sergio Ramos …

Reuters
Španski selektor bo imel polne roke dela.

Slovensko mlado reprezentanco čez dobra dva meseca čaka prva tekma na domačem evropskem prvenstvu, ki jo bodo varovanci selektorja Milenka Aćimovića v Ljudskem vrtu odigrali s španskimi vrstniki. To bo za Slovence zelo zahtevna preizkušnja, saj jim bodo nasproti stali branilci naslova. Španci imajo že tradicionalno zelo konkurenčno zasedbo, o čemer veliko pove dejstvo, da so se na 22 evropskih prvenstvih že petkrat veselili končne zmage. S tem so na vrhu lestvice uspešnosti izenačeni z Italijani, še enimi slovenskimi tekmeci v skupini B. Španci so v zadnjem finalu, junija 2019, v finalu z 2:1 premagali Nemce, lovorike pa so se veselili prvič po šestih letih.

Tudi tokrat je njihov cilj povezan le z najvišjo stopničko. Selektor Luis de la Fuente, ki je vodenje izbrane vrste prevzel julija 2018, bo zato pod precejšnjim pritiskom, česar je nekdanji nogometaš že vajen. Devetinpetdesetletnik je največji pečat pustil pri Athleticu in Sevilli, na prelomu tisočletja pa se je posvetil trenerskemu poslu. Selektorsko delo je začel leta 2013, ko je sedel na klop reprezentance U-19.

Že dolgo nič

Letošnje evropsko prvenstvo pa za de la Fuenteja ne bo edino veliko tekmovanje, na katerem bo lovil odmeven rezultat. Zgolj mesec in pol po koncu Eura v Sloveniji in na Madžarskem bo furijo vodil še na olimpijskem turnirju v Tokiu. Tokrat bodo pravila nekoliko drugačna, kot smo jih poznali doslej. Zaradi prestavitve iger bodo v reprezentanci lahko igralci do 24. leta starosti (pravico nastopa bodo imeli nogometaši, ki so rojeni 1. januarja 1997 ali pozneje). Ob tem bo lahko vsak selektor med osemnajsterico vključil tri starejše nogometaše. In prav glede tega je bilo v zadnjem času v Španiji precej govora. Med igralci namreč vlada kar nekaj zanimanja za to, da bi zapolnili omenjena tri prosta mesta. Največ se je omenjalo kapetana Reala Sergia Ramosa, ki bi bil zelo rad del olimpijske odprave. O tem je spregovoril tudi športni direktor španske nogometne zveze José Francisco Molina, ki se je zelo spretno izognil konkretnemu odgovoru na vprašanje o Ramosovi udeležbi na igrah. "Navdušeni smo, da si fantje želijo nastopiti na prav vsakem tekmovanju, toda zadnjo besedo imajo selektorji. V tem primeru bo Luis de la Fuente odločil, ali bo Ramos potoval na olimpijske igre. Izbral bo 18 nogometašev, med katerimi so lahko trije starejši od 24 let, in on se bo odločil, koga želi imeti. Potem bomo videli, ali so igre za te fante dovolj velik motiv, da se jih udeležijo," je legendarni španski vratar odgovornost za izbor prepustil de la Fuenteju, ki bo imel v naslednjih mesecih res polne roke dela. Zanimivo je, da Španci na OI že dolgo niso dosegli praktično ničesar. Leta 1992 so osvojili zlato v Barceloni, osem let pozneje pa so bili srebrni v Sydneyju. Leta 1996 v ZDA so izpadli v četrtfinalu, v letih 2004, 2008 in 2016 se sploh niso uvrstili na igre, njihov zadnji nastop leta 2012 v Londonu pa je bil katastrofalen. V skupini z Japonsko, Hondurasom in Marokom niso zabili niti gola in so kot zadnji odšli domov. Kljub igralcem, kot so de Gea, Azpilicueta, Javi Martinez, Jordi Alba, Juan Mata, Koke, isco, Ander Herrera ...

Članki iz rubrike