stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

lp
lp
0 19.01.2021 10:37:51

Zvezda je rojena: Pedro Gonzales Lopez - Pedri

Reuters
Mu bo Luis Enrique preprečil nastop v Sloveniji?

Ko je uveljavljena spletna stran Transfermarkt mlade nogometaše, ki so zaigrali v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo U-21, ki ga bosta letos gostili Slovenija in Madžarska, razvrstila po trenutni tržni vrednosti, je na prvo mesto postavila španskega dragulja Pedra Gonzaleza Lopeza oziroma Pedrija. Komaj polnoletni napadalno usmerjeni vezist, ki močno prehiteva v nogometnem razvoju, je vreden okroglih 50 milijonov evrov, a ta številka bo v prihodnjih letih šla v nebo.

V zaključku jeseni končanih kvalifikacij je odigral štiri tekme. V resnici bi lahko prav zdaj igral za špansko reprezentanco U-19, nemara pa bo v tem letu debitiral kar pod vodstvom Luisa Enriqueja v članski izbrani vrsti. Ali bo vseeno 24. marca – na otvoritveni tekmi EP U-21 med Slovenijo in Španijo – pritekel na zelenico Ljudskega vrta, je v tem trenutku še veliko vprašanje, odgovor nanj pa bosta pravi čas poiskala Enrique in selektor mlajših članov Luis de la Fuente. A dejstvo je, da ga prvi že zdaj obožuje in ne skriva namere po njegovi čimprejšnji vključitvi v svoj sistem: »Do zdaj je igral za mlado ekipo, a nimam nobenih zadržkov. EP U-21 tu ni pomemben. Vpoklical bom tiste, ki so bodo to zaslužili, in Pedri je visoko na tem seznamu.«

Nogometaš s Kanarskih otokov se je v katalonsko prestolnico preselil na začetku te sezone. Pogodbo je sicer podpisal že poleti 2019, a v prejšnji sezoni kot posojen nogometaš uspešno nosil dres Las Palmasa v drugi španski ligi. V katalonski prestolnici je takoj izkoristil svojo priložnost, tako da danes pri komaj dopolnjenih 18 letih skupaj z vrstnikom Ansujem Fatijem in Lionelom Messijem tvori nepogrešljiv trio v napadalni formaciji velikana in obenem simbolno predstavlja novo, prenovljeno Barcelono. Igra redno in igra vse bolje, s svojo brezskrbnostjo in samozavestjo ter s kreativnim in inteligentnim pristopom navdušuje vse – od navijačev Barce, ki sicer v zadnjem obdobju zaradi vseh nevšečnosti v klubu niso imeli veliko priložnosti za veselje, prek nevtralnih ljubiteljev nogometa, ki v fantu vidijo velikega nogometnega zvezdnika prihodnosti, do selektorja Enriqueja, ki v njem vidi nosilca španske igre v naslednjih 15 letih. Jasno je, da ga bo kmalu »zagrabila« še medijska industrija, ki danes o njem govori še kot o skromnem mladeniču, ki se je denimo na tekmo lige prvakov pripeljal v taksiju in se v klubske prostore tako rekoč po ulici sprehodil z običajno vrečko v roki. Kako nepredstavljivo, ko gre za zvezdnike najvišje ravni oziroma milijonarje z dragimi jeklenimi igračkami. A za Pedrija se stvari dogajajo prehitro, odrasti je moral »v petih minutah«.

Pedrijev nogometni vzpon je bil celo prehiter za trg, saj se je v Barcelono preselil za pičlih pet milijonov evrov. Ta znesek se lahko, roko na srce, z nekaj dodatnimi določbami v pogodbi še poveča, a vseeno. Katalonski velikan je kupil poceni in kupil je zelo dobro. Nekateri pravijo, da je bil to nakup desetletja. Le kaj si ob tem mislijo v Madridu, v taboru velikega tekmeca, saj so imeli fanta že v rokah. Pri petnajstih je bil namreč na preizkušnji v Realu, a so ga po enem tednu odslovili. Domov se ni vrnil skrušeno, navsezadnje mu je bil Barcelonin grb položen v zibko. Njegov ded je namreč v domačem kraju Tegueste, na severovzhodu Tenerifeja, ustanovil podružnični navijaški klub. Če še kdo z največjega od sedmih Kanarskih otokov do zdaj ni navijal za Barcelono, si bo zdaj premislil. Pedri je nova zvezda.

Članki iz rubrike