stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

lp
lp
0 18.01.2021 10:08:59

Konec švicarskih upov, igral bo za Kosovo

Reuters
Andi Zeqiri je bil eden najvidnejših igralcev kvalifikacij za evropsko prvenstvo U-21.

Andi Zeqiri je Švici do uvrstitve na prvenstvo, ki ga bosta letos gostili Slovenija in Madžarska, pomagal z devetimi zadetki. Večkrat od njega so pot do nasprotne mreže našli le trije – Anglež Eddie Nketiah (13-krat), Francoz Odsonne Edouard (11) in Nizozemec Dani de Wit (10). Švicarji, ki so pred leti povsem prenovili sistem vzgoje mladih nogometašev in veliko pozornosti posvetili izjemno nadarjenim fantom številnih priseljencev, posebej z območja nekdanje Jugoslavije, so od Zeqirija veliko pričakovali. Še pred 16. rojstnim dnevom je v drugi ligi debitiral za domači Lausanne, pred 17. rojstnim dnevom je dosegel prvi zadetek v članskem nogometu. Takrat so ga opazili Juventusovi ogledniki in ga zvabili v svojo mladinsko ekipo, a Italijani so si ga le izposodili. Poleti 2017 se je tako vrnil v Švico, v tamkajšnjo drugo ligo. V prejšnji sezoni je bil eden najboljših igralcev tekmovanja in Lausanne popeljal med elito, a je med najboljšimi v svoji državi zbral le štiri minute in sodnikov podaljšek na tekmi s Servettom, potem pa odšel – na Otok. Za odškodnino v višini štirih milijonov evrov, kar je rekord za Lausanne, je okrepil Brighton in tako na papirju postal soigralec Jana Mlakarja in obenem njegov konkurent v napadu, a 22-letni slovenski napadalec bo še do konca sezone na posodi v Mariboru. Njuno prvo klubsko srečanje je tako preloženo na čas poletnih priprav.

Zeqiri se je v Anglijo preselil oktobra lani, tako da veliko priložnosti v premier ligi še ni dočakal. Obdobja prilagoditve na novo okolje ne bo preskočil, navsezadnje pa se je v svojem novem klubu srečal s precej močnejšo konkurenco, kot jo je poznal prej. Toda klubska sprememba v preteklem letu zanj ni bila najpomembnejša, predvsem Švicarje precej bolj zadeva njegova sprememba nogometnega državljanstva. Njegov oče (starša prihajata iz Ferizaja oziroma po srbsko Uroševca na jugovzhodu Kosova) je sredi junija potrdil, da je nadarjeni mladenič pridobil potni list Kosova in da je v procesu pridobivanja dokumentov, ki mu bodo dovolili prestop v izbrano vrsto te države. Na Kosovu so ga pričakovali že jeseni, za tekme lige narodov (potemtakem bi zaigral tudi na tekmah s Slovenijo), a je predsednik zveze tik pred začetkom pojasnil, da zaradi težav s papirji to ne bo mogoče. Dogovorjeno je bilo, da bo v švicarskem dresu opravil še kvalifikacije U-21, potem pa bo na voljo selektorju članske izbrane vrste Kosova, zanimivo, švicarskemu strokovnjaku Bernardu Challandesu.
Švicarjem je veliki talent očitno spolzel med prsti, od super nadarjenega fanta, ki ga primerjajo z zvezdnikom Xherdanom Shaqirijem, so se očitno morali posloviti. Tako ga ne bomo videli niti v Sloveniji na evropskem prvenstvu U-21 – švicarska reprezentanca bo z Angleži in Hrvati igrala v Kopru, s Portugalci pa v Ljubljani. Je pa jasno, da bodo Švicarji brez svojega do zdaj najboljšega posameznika šibkejši in v zahtevni skupini bržčas brez resnejših možnosti za napredovanje.

Članki iz rubrike