klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

lp
lp
0 06.01.2021 12:00:39

Čarobno leto 2017 ga je izstrelilo med zvezde

Reuters
Anglež Phil Foden je eden najboljših mladih nogometašev na svetu.

Trener Pep Gaurdiola je celo večkrat izjavil, da bolj nadarjenega nogometaša od Phila Fodna še ni videl. In to si je drznil izreči ob živem Lionelu Messiju, s katerim se je podpisal pod super uspešno obdobje v Barceloni. A na Otoku vselej pripomnijo, da je katalonski strateg prav zagledan v danes 20-letnega vezista.

Ali bo član Manchester Cityja zaigral na letošnjem evropskem prvenstvu U-21, ki ga bosta marca in konec maja ter začetek junija gostili Slovenija in Madžarska, je vprašanje. Glede na starost seveda ima pravico nastopa, a ker je že prestopil prag članske izbrane vrste Anglije in ker je to storil nadvse uspešno, bo nemara spomladi poslušal navodila selektorja Garetha Southgata in ne njegovega kolega Aidyja Boothroyda. Slednjega je Foden razveseljeval na skupaj 15 tekmah, v kvalifikacijah za Euro je denimo dosegel tri zadetke. Vendar, roko na srce, svoje misli iz meseca v mesec vse bolj usmerjal k tekmam Cityja in članske angleške vrste.

Foden je član prve ekipe 'meščanov' od sezone 2016/17 dalje. Ljubezen do tega kluba mu je bila položena v zibko, saj sta ga starša v akademijo tega kluba vpisala pri štirih letih. Hitro je napredoval in za člane debitiral že leta 2017, ki tudi sicer zanj pomeni pomembno prelomnico. Istega leta je na svetovnem prvenstvu U-17 v Indiji Anglijo popeljal do naslova in sam postal najboljši igralec turnirja, leto pa zaključil z zmago v BBC-jevem izboru za mlado športno osebnost – kot komaj tretji nogometaš na tronu po Waynu Rooneyju in Theu Walcottu. Seznam dosežkov nogometaša, ki stalno prehiteva čas, se neprestano dopolnjuje. Tako je postal najmlajši strelec v ligi prvakov, pa najmlajši Anglež, ki je začel tekmo in dosegel gol v končnici lige prvakov, tudi prvi igralec, rojen v tem tisočletju, ki je začel tekmo v ligi prvakov, in navsezadnje najmlajši nogometaš z naslovom angleškega prvaka. Že dva ima v žepu.

V primerjavi z večino Zemljanov je Foden pod preteklo leto potegnil črto z nasmehom na ustih. Trije nastopi za tri leve in dva zadetka na tekmi lige narodov z Islandijo – boljšega vstopa v članski reprezentančni nogomet si ne bi mogel želeti.

Foden je pred časom tudi drugače. Pri 18 letih je postal oče, s sinom in dekletom so se preselili v 2 milijona funtov vredno hišo na južnih obronkih širšega področja Manchestra. Ostal je blizu svojemu Stockportu, kamor se rad vrača in na ulici odigra partijo nogometa z lokalno mularijo. Kot pravi, na ta način ne pozabi, od kod prihaja. Neobičajno za vzhajajočo zvezdo? Foden je v resnici preprost fant, ki prosti čas preživlja z ribiško palico v roki. Še bolj neobičajno? Ah, ne. Predvsem je izjemno dober nogometaš, ki ima pred seboj prav vse.

Članki iz rubrike