testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 27.03.2020 21:10:06

OBLETNICA: Mineva 25 let od prve slovenske kvalifikacijske zmage

Profimedia
Slovenska nogometna reprezentanca je zaradi pandemije novega koronavirusa resda ostala brez načrtovanih prijateljskih tekem proti Turčiji in Albaniji, ki bi morali biti te dni, a bo v nedeljo praznovala 25 let prve kvalifikacijske zmage. V Ljudskem vrtu je 29. marca 1995 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 1996 premagala Estonijo s 3:0.

To je bila 15. uradna tekma za Slovenijo po 11 prijateljskih in treh kvalifikacijskih (1:1 z Italijo, 0:0 z Ukrajino in 1:2 z Litvo). Kot zanimivost velja omeniti, da je bila Estonija sploh prvi tekmec Slovenije, 3. junija 1992 sta se ekipi v Tallinnu razšli z 1:1, za Slovenijo je prvi zadetek v zgodovini dosegel Igor Benedejčič.

Ekipi sta se drugič srečali 7. aprila 1993 na Žaku v Ljubljani, 2500 gledalcev je videlo slavje domače ekipe z 2:0 po golih Samirja Zuliča in Saša Udoviča.

Prva kvalifikacijska zmaga pa se je zgodila na tretji medsebojni tekmi z Estonci. Tekma je bila v Ljudskem vrtu, po uradnih podatkih si jo je ogledalo 3000 gledalcev.

Takratni selektor Zdenko Verdenik je v začetno postavo uvrstil vratarja Boška Boškoviča, Marinka Galiča, Roberta Englara, kapetana Darka Milaniča, Alfreda Jermaniša, Aleša Čeha, Đonija Novaka, Gregorja Židana, Zlatka Zahoviča, Matjaža Florjančiča in Primoža Gliho.


V 66. minuti je Zahoviča zamenjal Vladimir Kokol, v 70. pa Jermaniša Štefan Škaper. Tekma se je končala s tremi slovenskimi zadetki, katerih avtorji so bili Zahovič v 40., Gliha v 52. in Kokol v 90. minuti.

Slovenija je v teh kvalifikacijah tudi na drugi medsebojni tekmi premagala ekipo z Baltika, in sicer s 3:1, potem ko sta za zmagovalce zadela Novak dvakrat in Zahovič enkrat.

Estonci so bili sicer pogost tekmec Slovenije, ob omenjenih obračunih sta se vrsti pomerili še petkrat (štirikrat v kvalifikacijah za EP 2012 in 2016), trikrat je zmagala Slovenija, dvakrat pa Estonija.

Slovenska reprezentanca je kvalifikacije za EP 1996 v skupini 4 končala na predzadnjem, petem mestu, zbrala je 11 točk. Estonija je bila zadnja brez točke. Na EP sta se prebili Hrvaška in Italija s po 24 točkami. V skupini sta bili še Litva in Ukrajina.

Od Slovencev je bil najboljši strelec tistih kvalifikacij Zahovič s štirimi goli, prednjačil pa je hrvaški ostrostrelec Davor Šuker. Zdajšnji predsednik hrvaške nogometne zveze je bil najboljši v celotnih kvalifikacijah z 12 goli. Najbližje so mu prišli legendarni Avstrijec Toni Polster (11), Bolgar Hristo Stojčkov (10) in Nemec Jürgen Klinsmann (9).

Članki iz rubrike