Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

nu
nu
0 10.11.2019 14:20:47

ŠE POMNITE, PRIJATELJI? Večer, ko se je Milan Osterc prelevil v Marca van Bastna (video)

Reuters
Na današnji dan pred 18 leti je Milan Osterc zabil enega najbolj nepozabnih zadetkov v zgodovini slovenskega nogometa.

Na današnji dan pred 18 leti je Slovenijo tresla nepredstavljiva nogometna evforija. Na stadionu za Bežigradom je gostovala močna Romunija, v igri pa vozovnica za SP 2002.

Povedli so Romuni, da bi Slovenci izenačili v zaključku prvega polčasa prek Mileta Ačimovića. Gostje so imeli pobudo, gol je visel v zraku. Potem je prišla 70. minuta, ko je Milan Osterc Jagoda iz nič oziroma iz praktično mrtvega kota premagal gostujočega vratarja Bogdana Steleo. Kot trinajst let pred tem legendarni Nizozemec Marco van Basten v polfinalu Eura 1988.

Bil je to eden tistih zadetkov, ki imajo posebno mesto v zgodovini slovenskega nogometa, ameriška televizijska postaja CNN pa je njegov gol izbrala za "Play of the day", najlepšo potezo dneva.

Romuni, ki jih je s klopi vodil Maradona s Karpatov Gheorge Hagi, so bili v tistem večeru za Bežigradom boljši tekmec, a nogometni bogovi so bili na slovenski strani. Sreča spremlja hrabre, ali kako že pravijo. "Kakovost pravih moštev je, da zmagajo tudi, ko jih nasprotnik nadigra. Če se hočemo uvrstiti na svetovno prvenstvo, bomo morali v Bukarešti pokazati mnogo boljšo igro, predvsem pa bomo morali biti dosti bolj agresivni," je takrat dejal Srečko Katanec, ki v dodatnih kvalifikacijah z Romuni ni mogle računati na poškodovanega Zlatka Zahovića.


Povratna tekma je bila nekaj dni kasneje v Bukarešti. V romunski prestolnici se je v junaka nad junaki prelevil Mladen Rudonja, ki je v 53. nastopu v dresu z državnim grbom zabil svoj prvi in edini reprezentančni zadetek. Zlata oziroma mundiala vreden zadetek.


SLOVENIJA - ROMUNIJA 2:1 (1:1)
Ljubljana - Stadion za Bežigradom. 10000 gledalcev. Sodniki: Nielsen, Larsen, Pedersen (vsi Danska).
STRELCI: 0:1 Niculae (26.), 1:1 Ačimovič (42.), 2:1 Osterc (70.).
SLOVENIJA: Simeunovič, Milinovič, Vugdalič, Galič, Karič (od 39. N. Čeh), Novak, A. Čeh, Osterc, Pavlin, Rudonja, Ačimovič (od 66. Pavlovič). Selektor: Srečko Katanec.
ROMUNIJA: Stelea, Contra, Miu (od 90. Pancu), Iencsi, Chivu, Popescu, Sabau (od 85. Ghioane), Munteanu, Niculae, Mutu, Ilie (od 85. Rosu). Selektor: Gheorge Hagi.

Članki iz rubrike