Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 01.02.2019 08:20:00

Japonci v finalu za potrditev statusa favorita, Katarci za zgodovino

Reuters
Danes popoldne, finale se bo začel ob 15. uri, bo znan azijski prvak v nogometu. Avstralijo, prvakinjo iz leta 2015, bo nasledil bodisi Katar bodisi Japonska. Za Katarce je finalni nastop prvi na celinskem tekmovanju, za Japonce že peti.

Katarska nogometna reprezentanca se je v sredo kot druga uvrstila v odločilni dvoboj prvenstva v Združenih arabskih emiratih. Katarci so v polfinalu v Abu Dabiju premagali gostitelje turnirja Združene arabske emirate s 4:0, Japonci so dan pred tem podobno prepričljivo s 3:0 opravili z Iranci.

Katarci so že z uvrstitvijo v finale dosegli svoj največji uspeh na tovrstnih turnirjih, Japonci pa se pred finalom zanašajo na dobro tradicijo: v svojem petem finalu bodo imeli priložnost za še peti naslov azijskega prvaka, kadarkoli so se doslej uvrstili v odločilno tekmo, so jo tudi dobili, v letih 1992, 2000, 2004 in 2011. Že zdaj so s štirimi naslovi sicer najboljša azijska reprezentanca.

A finalna tekma v Abu Dabiju bo morda le zakrila precej težav, s katerimi se soočajo v azijski nogometni zvezi (AFC), povezane pa so tudi z letošnjim tekmovanjem. Kapetan Japonske Maya Yoshida je tako celo opozoril, da je azijsko prvenstvo postalo "smešno", predvsem zaradi številnih nenogometnih dogajanj na in ob igriščih.

Za začetek bo morala azijska nogometna zveza ugotoviti, ali je Katar na prvenstvo res pripeljal dva igralca, ki zanj na tekmovanju ne bi smela nastopati, pa sta igrala v polfinalu proti gostiteljem. Azijska zveza uradno še ni ukrepala, neuradno pa naj bi bila v preiskavi napadalec Almoez Ali, ki je doslej dosegel že osem golov, ter Bassam Al-Rawi.

Druga velika težava so sodniške odločitve, Japonci menijo, da je bila v polfinalu vsaj ena precej sporna, pa tudi dogajanje po tekmi z Iranom oziroma tik pred koncem, ko so njihovi tekmeci izzvali manjši pretep, je Yoshido precej razžalostilo. "Mislim, da bi AFC morala bolje nadzorovati dogajanje na tekmah, predvsem ob sodniških odločitvah in izključitvah. Prvenstvo spremljajo po vsem svetu, nihče ne želi gledati čudnih scen. Predstavljamo Azijo pod sloganom stopimo skupaj, zato je pomembno, da pokažemo, da v Aziji igramo dober nogomet in poznamo fair play," je dejal Yoshida.



Miroljubni slogan pa v ZAE ne velja za domače navijače, ki v luči diplomatskega spora med državama odkrito nasprotujejo Katarju in odkrito navijajo proti tej državi.

Po porazu domače ekipe s Katarjem so goste tamkajšnji navijači obmetavali s steklenicami in čevlji, tudi ta dogodek bo, podobno kot dogajanje na tekmi Japonska - Iran, krovna celinska zveza še preiskala.

"Pričakujem, da bosta obe ekipi dali vse od sebe. Pričakujem fair play in odličen nogomet. To bi moral biti velik korak naprej, ne le za Japonsko, pač pa za ves azijski nogomet," je Yoshida vseeno optimist pred finalom.

Za Katarce pa je po drugi strani zelo pomembno, da ne bodo obveljali le za gostitelje - naslednje SP bo namreč leta 2022 pri njih, temveč da se lahko dokažejo tudi na športnem področju.

Trener Katarja Felix Sanchez meni, da lahko Katar naredi še korak naprej, čeprav je že zdaj dosegel veliko in s šestimi zmagami presegel vsa pričakovanja: "Za nas ni presenečenje, da smo v finalu. Popolnoma zaupam igralcem in vem, da so zelo motivirani. Lahko naredimo zgodovinski korak."

Značke: nogomet, azija

Članki iz rubrike