Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 30.01.2019 15:39:58

Kitajski selektor Marcelo Lippi ZARADI VELIKEGA ŠKANDALA zapušča klop Azijcev

Profimedia
Kitajska že nekaj let v nogomet investira ogromne količine denarja. V svojo najmočnejšo ligo so že pripeljali nekaj velikih zvezdnikov - tako igralcev kot tudi trenerjev.

Kitajci želijo, da bi se klubski in reprezentančni nogomet razvijala z roko v roki. Prav zaradi tega so leta 2016 na klop izbrane vrste pripeljali legendarnega Italijana Marcela Lippija, nekdanjega super uspešnega stratega Juventusa in tudi strokovnjaka, ki je leta 2006 Italijo popeljal do naslova svetovnih prvakov.

Lippi je imel donosno pogodbo s kitajsko zvezo, na sezono je zaslužil 28 milijonov dolarjev, s tem je bil eden najbolje plačanih trenerjev na svetu. Od azijskega pokala, ki se pravkar zaključuje v Združenih arabskih emiratih so Kitajci veliko pričakovali, Italijan pa se je s svojimi varovanci poslovil v četrtfinalu.


Čeprav je bil Iran v vlogi favorita, se je okoli te tekme zgodilo nekaj, kar je Lippija močno užalostilo. Škandal so zakuhali štirje njegovi igralci, ki so vplačali stave proti svoji reprezentanci. Eden od nekdanjih igralcev je kitajski aplikaciji za izmenjavo sporočil WeChat prijatelju razkril, da so vsaj štirje stavili veliko denarja na poraz Kitajske - to naj bi bili Hao Junmin, Wu Xi, Feng Xiaoting in Shi Ke.

Iran je zmagal s 3:0, dva od prej omenjene četverice pa sta igrišče zapustila že v prvem polčasu. Lippi je v 25. in 28. minuti v slačilnico poslal Wu Xija in Fenga Xiaotinga, ki je tudi storil hudo in sumljivo napako, po kateri je Iran povedel. Potem ko je prišla afera s stavami na površje, se je odzval tudi Guangzhou Evergrande, klub Xiaotinga, in igralca do nadaljnjega poslal v drugo ekipo.

Sankcije za vse štiri igralce še niso poznane, razočarani in jezni Lippi pa je že zapustil mesto selektorja. "Za mene je nedopustno, da so moji igralci naredili toliko hudih napak. Jezen sem zaradi razpleta na tekmi. Lahko izgubiš, vendar takšnih napak ne moreš početi. Dal sem vse od sebe, da bi Kitajsko pripeljal na višjo raven, predvsem pa sem upal, da bom to avanturo končal na lepši način. Hvala kitajskim navijačem, zdaj sem tudi jaz eden od navijačev," je ob slovesu povedal Italijan.

Članki iz rubrike