gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 06.12.2017 11:23:01

Ali bo imela izključitev Rusije in suspenz Mutka vpliv na SP? Fifa odgovarja ...

Vitalij Mutko
Reuters
Mednarodna nogometna zveza je v odzivu na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, da z zimskih olimpijskih iger 2018 izključi Rusijo in suspendira namestnika predsednika ruske vlade Vitalija Mutka, zapisala, da ta ne bo imela vpliva na nogometno svetovno prvenstvo 2018, poročajo agencije.

"Fifa se je seznanila z odločitvijo Moka o neudeležbi ruskih športnikov na bližnjih zimskih olimpijskih igrah. Ta odločitev pa ne vpliva na potek priprav za nogometno svetovno prvenstvo 2018 in nadaljujemo naše dejavnosti, da zagotovimo najboljšo možno prireditev," so v torek zvečer med drugim zapisali na Fifi.

Bolj zanimiva je zadeva v primeru suspenza Vitalija Mutka, ki je bil v času, ko je Rusija po mnenju Moka izvajala sistemski, državno vodeni doping, ruski minister za šport. Trenutno pa je Mutko vodja organizacijskega komiteja SP 2018 in predsednik ruske nogometne zveze.



Tudi Fifa je Mutka iz svojih vrst izločila že maja. Zaradi številnih političnih funkcij mu je namreč prepovedala vnovično kandidaturo za funkcije v krovni nogometni zvezi, septembra ga je s seznama za člana Fifa izbrisala tudi Evropska nogometna zveza. Zato pa je Fifa Mutku pustila vodenja organizacijskega komiteja za SP. Novinarji so ga na petkovem žrebu predtekmovalnih povprašali celo o možnem odstopu, a je ta takrat odgovoril z jeznim monologom in vnovič poudaril, da v Rusiji ni bilo državno vodenega dopinga.

Fifa v svojih stališčih prav tako ne zagovarja kolektivnega kaznovanja zaradi dopinških afer v posamičnih državah. "Če bomo imeli dovolj dokazov o kršitvi protidopinškega pravilnika s stani posameznega športnika, bo Fifa ustrezno ukrepala. Na drugi strani pa je treba poudariti, da sankcij ni moč izreči na osnovi suma storjenega dejanja ali omejenega števila dejstev," še menijo pri Fifi.

Značke: nogomet, rusija, mok, doping

Članki iz rubrike