kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 10.10.2017 16:47:31

ZGODOVINSKO SPOROČILO DRŽAVE NAVIJAČEM: Ne umri za mene, Argentina!

Argentina je zaprepadena, njihova nogometana reprezetnanca se je namreč znašla na robu propada. Lionel Messi in soigralci bodo svojo usodo reševali na zadnji tekmi - to noč (ob pol dveh) po slovenskem času v Ekvadoru.

Dvakratni svetovni prvaki, ki so se od leta 1974 dalje vselej uvrstili na mundial, morajo v Ekvadorju zmagati, samo v primeru vseh treh točk bodo ostali v igri vsaj za dodatne kvalifikacije. Že dolgo časa niso bili pod takšnim pritiskom. Že dolgo časa se niso znašli v takšnem položaju, ko rešujejo čast nogometa - ta pa v domovini gavčev velja za religijo.

Argentinci nogomet doživljajo močneje kot drugi narodi, zato bo tekma v Ekvadorju zanje bolj stresna, kot podobne na drugih koncih sveta. Stvari so šle celo tako daleč, da je Ministrstvo za zdravje objavilo navodila, kako se med tekmo izogniti težavam s srcem, kaj uživati med tekmo, na kaj vse je treba paziti.


"Navijači takšne tekme gledajo tako strastno, da lahko osebe s srčnim obolenjem doživijo zastoj srca," sporočajo iz Ministrstva. In v nadaljevanju: "Čustveni stres, ki nastane med izvajanjem enajstmetrovke ali ob odločilnim zadetkom povečuje tveganje, še posebej to velja za srčne bolnike. Tako pravijo številne študije."

Ministrstvo navijačem še svetuje, naj se med tekmo izogibajo določeni hrani in pijači, predvsem sladkorju in alkoholu, "prepovedana" je tudi mastna hrana, sir mozzarella, na drugi strani pa kot blagodejne priporoča pečeni krompir, popečen kruh, korenje - to je bolje kot slani prigrizki.

V navodilih je še zapisano, da si je med tekmo dobro vzeti "aktivni odmor", kar pomeni vstajanje iz kavča in krajši sprehod. Pri tem pač ne velja norenje ob doseženem zadetku.

Članki iz rubrike