Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
10.11.2016 14:49:56
Deli članek:

V BiH slavijo dogodek, ki bi ga Slovenci izbrisali iz spomina (video)

You Tube

Pred natanko dvajsetimi leti je bila za Bežigradom odigrala famozna reprezentančna nogometna tekma.

Kako hitro čas teče … Na današnji dan mineva natanko 20 let, kar se je zgodilo za nogomet v Bosni in Hercegovini nekaj zgodovinskega, za nogometa v Sloveniji pa nekaj … No, nekaj, na kar ne moremo biti ravno ponosni. Pisal se je 10. november 1996, ko so se odprla vrata Centralnega stadiona za Bežigradom, v zraku pa so zaplapolale zastave Mednarodne nogometne zveze. Na sporedu je bila kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo leta 1998 v Franciji, pri Sloveniji je gostovala izbrana vrsta Bosne in Hercegovine. Slednja je v Ljubljano pripotovala po dveh zaporednih porazih, kar je sledilo, je bilo nekaj, česar v BiH nikdar ne bodo pozabili.

Devetdeset minut po začetku smo bili Slovenci namreč potolčeni in ponižani. Tako in drugače. Na tribunah bežigrajskega stadiona so odmevale pesmi gostujočih navijačev, teh je bilo neprimerno več od domačih. Tudi na igrišču so bili gostje uspešnejši, saj so prek Elvirja Bolića in Meha Kodra prišli do vodstva, ki ga niso več zapravili, čeprav je Zlatko Zahović zadel iz enajstmetrovke. Slovenija je izgubila, to je bil zagotovo največji udarec v sicer tako ali tako katastrofalnih kvalifikacijah, ki jih je sklenila z vsega eno osvojeno točko!

Tekma, ki se je zapisala v zgodovini BiH, je bila torej tudi tekma, ki bi jo Slovenci najraje povsem izbrisali tako iz spominov kot tudi iz zgodovinskih knjig.