Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
11.06.2016 17:19:09
Deli članek:

Švicarji izkoristili številčno prednost (video)

Reuters

V dvoboju Albanije in Švice se je prvič v zgodovini EP zgodilo, da sta brata igrala v nasprotnih moštvih, po 90 minutah pa je bil bolj zadovoljen Granit Xhaka, ki je bil v dresu Švice z 1:0 boljši od starejšega Taulanta.

Novinec na prvenstvih stare celine je sicer - kljub igralcu manj - imel svoje priložnosti, najlepšo malce pred koncem, sicer pa ima po drugi strani veliko zaslug za le en prejet zadetek tudi albanski vratar Etrit Berisha, ki je serijsko dobival dvoboje s Harisom Seferovićem, a izgubil enega po lastni napaki proti Fabianu Schäru, ki je odločil tekmo.

Švicarji so dvoboj začeli po željah, odločno in z zadetkom. Že v peti minuti je namreč po kotu, ki ga je izvedel Xherdan Shaqiri, z glavo zadel branilec Hoffenheima Schär, potem ko je albanski vratar Berisha 'poletel' v prazno.

Čuvaj mreže Lazia se je bistveno bolj izkazal v 15. minuti, ko je ustavil sicer ne najbolj posrečen strel (šibak in preveč po sredini) napadalca Eintrachta iz Frankfurta Seferovića z roba kazenskega prostora.

Albanci so se pozneje nekajkrat podali v bližino švicarskega  kazenskega prostora, in po pol ure igre resno zagrozili, ko je po desni strani kazenskega prostora pred Yanna Sommerja pritekel Armando Sadiku, toda vratar Borussie Mönchengladbach je bil uspešnejši od napadalca Vaduza.

V 36. minuti pa so Albanci na igrišču ostali le z deseterico, zaradi igranja z roko je drugi rumeni karton dobil Nantesov branilec Lorik Cana (to je bila njegova druga izključitev na 91 reprezentančnih tekmah).

Prosti strel le kak meter zunaj kazenskega prostora je zatem izvedel Blerim Džemaili, a zadel le vratnico. Vezist Genoe je malce pozneje zapravil še eno priložnost Švice, ko je bil v kazenskem prostoru premalo natančen.

V drugem polčasu je prvi zagrozil Seferović, ko je sprožil malce z leve, izkazal pa se je Berisha, tako kot tudi ob njunem četrtem dvoboju na tekmi, in sicer v 66. minuti. V 75. minuti je malce previsoko meril še nadarjeni Breel Embolo, nazadnje še soigralec Andraža Šporarja pri Baslu, minuto zatem pa so številčno oslabljeni Albanci znova prišli do strela, a je Sadiku iz bližine malce z desne strani zadel le zunanji del mreže.

Po še dveh švicarskih polpriložnostih, je imel v 87. minuti Shkelzen Gashi, vezist, ki igra v ZDA pri Coloradu, izjemno priložnost za izenačenje, ko je sam lepo stekel za hrbet švicarske obrambe, prišel pred Sommerja, toda slednji je izvrstno posredoval in žogo po strelu odbil v kot.

Švica bo v naslednjem krogu 15. junija igrala v Parizu proti Romuniji, Albanija pa se bo z gostiteljico Francijo srečala v Marseillu.


Albanija - Švica 0:1 (0:1)

* Stadion Bollaert-Delelis. 35.000 gledalcev. Sodniki: Velasco Carballo, Alonso in Yuste (vsi Španija).
* Strelec: 0:1 Schär (5.).
* Albanija: Berisha, Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli, Kukeli, T. Xhaka (od 62. Kace), Roshi (od 73. Cikalleshi), Abrashi, Lenjani, Sadiku (od 82. Gashi).
* Švica: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez, Behrami, G. Xhaka, Džemaili (od 76. Frei), Shaqiri (od 89. Fernandes), Seferović, Mehmedi (od 62. Embolo).
* Rumeni kartoni: Cana, Kace, Kukeli, Mavraj; Schär, Behrami.
* Rdeči karton: Cana (36.).