IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 19.05.2016 15:15:41

Francija potrdila podaljšanje izrednih razmer

Za varnost bo poskrbljeno
Reuters
Francoski parlament je danes za dva meseca podaljšal izredne razmere, ki v Franciji veljajo od terorističnih napadov novembra lani v Parizu. Izredne razmere ostajajo v veljavi do konca julija, da bi pokrili tudi obdobje obeh največjih športnih dogodkov v državi - nogometnega evropskega prvenstva in kolesarske dirke Tour de France.

Podaljšanje izrednih razmer je že minuli teden z veliko večino podprl zgornji dom parlamenta, danes pa še spodnji s 46 glasovi proti 20.

Pred glasovanjem je notranji minister Bernard Cazeneuve izpostavil, da teroristična grožnja ostaja visoka in da sta tarča tako Francija kot Evropska unija.

Premier Manuel Valls je že pred tem izključil možnost, da bi odpovedali evropsko prvenstvo v nogometu, ki naj bi med 10. junijem in 10. julijem po pričakovanjih privabilo dva milijona navijačev.

Več milijonov gledalcev pričakujejo tudi na kolesarski dirki Tour de France, ki bo potekala od 2. do 24. julija.


Valls je za radio RTL tudi dejal, da bi z odpovedjo športnih in kulturnih dogodkov popustili terorističnim grožnjam. Zagotovil je, da so storili vse za zmanjšanje možnosti terorističnih napadov.

Izredne razmere so v državi uvedli po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra lani, ko so džihadisti Islamske države ubili 130 ljudi. Februarja letos so jih že podaljšali za tri mesece do 26. maja.

V času izrednih razmer lahko policija posameznikom odredi hišni pripor zaradi obnašanja, ki pomeni grožnjo varnosti in javnemu redu. V času tokratnega podaljšanja pa policija ne bo smela več izvajati hišnih preiskav brez sodnega naloga, poroča AFP.

Od uvedbe izrednih razmer so po podatkih vlade do sredine aprila izvedli 3500 hišnih preiskav, 56 osumljencem so odredili pripor, 69 pa hišni pripor.

Francoska liga za človekove pravice (LDH) je kritična do podaljšanja izrednih razmer. Meni, da je vlada postala odvisna od teh razmer. "Odraža željo, da bi nas privadili na življenje pod tem režimom v upanju, da bomo pozabili, da je obramba naših svoboščin drug bistven način za boj proti terorizmu," so poudarili v sporočilu za javnost.

Članki iz rubrike