Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
19.04.2016 15:59:09
Deli članek:

Infantino med prvim obiskom na veliko hvalil Rusijo

vszi

Predsednik Svetovne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je med svojim prvim obiskom Moskve v vlogi vodje krovne svetovne nogometne družine pohvalil potekajoče priprave na svetovno nogometno prvenstvo, ki bo leta 2018 v Rusiji.

"Res izjemno, vse skupaj je tako impresivno, da bi rad ob tej priložnosti že zdaj vnaprej pohvalil in čestital moskovskemu županu," je predstavil Infantino svojo veliko osuplost nad presunljivim napredkom po ogledu stadiona Lužniki, v spremstvu župana Sergeja Sobjanina, kjer so gradbena dela v polnem zamahu.

"Vse skupaj je zelo prepričljivo ter se takoj opazi velika razlika in napredek v primerjavi s stanjem ob mojem zadnjem obisku tukaj. Nedvomno lahko na tem stadionu že začutiš tisto pravo nogometno vzdušje, navsezadnje gre za nogometni stadion, ki bo lahko gostil najpomembnejši nogometni dogodek na svetu. Stadion bo odličen tako za igralce kot navijače. Moskva je čudovito mesto in bo pripravljena gostiti SP," je ruskim organizatorjem še polaskal Infantino.

Novi predsednik Fife je prepričan, da je stadion Lužniki tisto pravo prizorišče za tekmo ob začetku mundiala ter sklepno dejanje, finalno tekmo svetovnega prvenstva v nogometu. Sloviti hram ruskega športa bo po koncu obnove imel 81.000 sedežev. V Moskvi bo svetovnemu prvenstvu namenjen tudi novozgrajeni stadion Otkritie Arena, gre za nov stadion moskovskega Spartaka.

Ob obisku visokega gosta je svoje poročilo predstavil tudi ruski minister za šport Vitalij Murko, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Mutko, ki sočasno opravlja tudi funkcijo predsednika ruske nogometne federacije, je zagotovil, da priprave potekajo v skladu z načrti. Nad pripravami bedi sam predsednik Vladimir Putin, ki mu Mutko vsake tri mesece pošlje podrobno pisno poročilo o napredku in morebitnih zastojih. "Seveda, da se soočamo s težavami, kdo se ne bi, glede na to za kako velik projekt gre," je še dejal Mutko.

Rusija bo mundial leta 2018 gostila na 12 stadionih v 11 mestih. Mesta, ki bodo gostila mundial, so: Moskva, Sankt Peterburg, Kazan, Soči, Saransk, Kaliningrad, Volgograd, Rostov, Nižni Novgorod, Jekaterinburg in Samara. Stadione nameravajo zgraditi na novo oziroma posodobiti ter prenoviti. Skupni proračun projekta znaša 10 milijard evrov.

Infantino se bo po obisku Rusije odpravil v Katar, kjer se bo na lastne oči prepričal o poteku priprav na svetovno nogometno prvenstvo, ki bo v tej zalivski državi leta 2022.