Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Eva Brišnik
Eva Brišnik
03.04.2015 08:19:11
Deli članek:

Benjamin Verbič: Kritiziral je, a ni mislil slabo

Arsen Perić

Tokrat na pripravah ni prišlo do nobene poškodbe, zaradi odsotnosti nekaterih ključnih igralcev slovenske nogometne reprezentance pa je prvi nastop zanjo zabeležil Celjan Benjamin Verbič.

Od prijateljske tekme s Katarjem naprej se lahko pohvali s prvimi 77 minutami v reprezentančnem dresu, Celje pa si lahko od tega obeta dodano vrednost ob njegovem morebitnem prestopu v poletnem roku.

Prvi popolni reprezentančni teden je za vami. S kakšnimi vtisi se vračate h klubskim dolžnostim?
Pred prvim treningom reprezentance je bilo prisotne malo pozitivne treme. Potem pa sem videl, da so soigralci prave "face". Lepo so me sprejeli in lepo je bilo trenirati z njimi. Ko treniraš z najboljšimi v državi, se lahko naučiš marsikaj novega. Na vse to gledam kot na lepo izkušnjo in motivacijo za naprej, da bom še kdaj delil garderobo z igralcema, kot sta Kampl in Iličić. Vsi so res pravi nogometni virtuozi, ki so že uveljavljeni v Evropi. Kar pa zadeva tekme, izjemno lep je občutek, ko zaslišiš himno. Občutek, ki je vreden ponovitve.

So vas v reprezentanci lepo sprejeli medse?
Vzdušje je bilo res dobro. Selektor Katanec je zelo v redu, dobro me je sprejel. Vzdušje je bilo sproščeno, veliko smo se šalili. Na treningu je bilo resno, vse ostalo pa je bilo zelo sproščeno. Med sabo smo se veliko družili tudi ob igrišču. Z nekaterimi bolj, drugimi manj. Res sem se dobro razumel z Lazarevićem in Stojanovićem, s katerima sem se družil največ. Ta teden sem se imel res lepo.

Kako bo zdaj, ko morate spet preklopiti na klubske tekme in ko boste spet rivali?
V sredo sem že imel prvi trening s klubom, preklop je bil hiter. Spet sem nazaj in v soboto imamo prvo tekmo proti Gorici. Treba bo dati vse od sebe. Seveda se je malce težje motivirati, kot pa za reprezentanco, ampak mislim, da moraš na tekmi pokazati vse, pa če igraš proti Gorici, Zavrču, Krki ali na drugi strani za reprezentanco.

Mislite, da ste v dresu reprezentance pokazali to, kar je od vas Katanec pričakoval? Sta opravila kakšen pogovor po vsem tem?
Ne, po tekmi nisva govorila, edino med pripravami mi je rekel, naj dobro delam. Po tekmi me ni niti pohvalil niti kritiziral, govoril je samo na splošno o celotni ekipi. Upam, da sem ga zadovoljil, to bomo videli na naslednjem izboru.

S San Marinom je ekipa delovala zelo prepričljivo, po prijateljski tekmi s Katarjem pa je Katanec izjavil več kritičnih besed. Kaj je bilo krivo, da žoga ni končala v nasprotnikovi mreži?
Proti San Marinu so naši soigralci hitro zadeli in potem je lažje igrati. Ko vodiš z 1:0, imaš več samozavesti. Mi proti Katarju pa – žal. Prvi polčas smo res dominirali, nasprotniki si niso ustvarili nobene priložnosti. Če ne daš gola, ga po navadi dobiš, in to nas je takoj kaznovalo. Prva napaka se je pojavila v drugem polčasu in takoj smo prejeli zadetek. Potem smo potrebovali spet 15, 20 minut, da smo se umirili in spet sestavili. Začeli smo igrati bolje, a zgrešili priložnosti. Tako na tekmi ne moraš zmagati. Katanec je bil upravičeno jezen na nas, ker si take napake ne smemo privoščiti, svoje priložnosti pa bi morali izkoristiti.

Drago Wernig - TAKA

"Bili smo superiorni, fantje so delali, kar so morali. V drugem pa smo jim podarili tisto žogo. To je mladost, neizkušenost ... Morajo opraviti določeno šolanje in dati to skozi." To so bile Katančeve besede po tekmi s Katarjem. Ta kritika je verjetno letela tudi na vas.
To je Katanec rekel v prvi izjavi po tekmi, ko so glave še vroče. Tudi nam je povedal marsikatero kritiko, ampak v drugi sapi rekel, da smo dobro odigrali, vendar potrebujemo še določene izkušnje. Seveda smo jaz, Stojanović ali pa Krajnc stari 20 let in nimamo enakih izkušenj kot tisti, ki že 10 let igrajo v reprezentanci. Mislim, da s tem Katanec ni mislil nič slabega. Ne vem, ali je mislil mene, ampak povedal nam je, da je treba delati še naprej in tako bo teh napak čedalje manj.

Ta pogovor bi morala imeti že lani novembra, ko ste bili prvič vpoklicani na zbor članske reprezentance. Ste kaj razočarani, da ste nastopili šele zdaj?
Ne. Res je, da sem bil prvi teden malo razočaran, ker bi lahko igral že proti Kolumbiji, ampak mislim, da sem zdaj z razlogom dobil drugo priložnost in jo dobro izkoristil. Pozabil sem že, da lani nisem mogel biti že zraven. Sem pa imel zato samo še večjo mero motivacije in še bolj sem se trudil. Zato mislim, da je ponovni vpoklic dodatna nagrada za moje trdo delo in treba se je samo še naprej truditi, da ostanem na tej ravni in bom spet zaigral za reprezentanco.

Mislite, da bi se v zimskem prestopnem roku razpletlo kaj drugače, če bi imeli v svoji statistiki tudi reprezentančni nastop?
Kaj pa vem, čisto mogoče. Klubi gledajo, ali si reprezentant ali ne. Nate gledajo drugače. Ampak mislim, da bi se vseeno odločili, da še pol leta ostanem v Celju. Že zato, da skupaj zaključimo celoletno zgodbo, po drugi strani pa je tudi za naslednji klub boljše, da se mu priključiš v poletnem prestopnem roku, ko se ekipa oblikuje na novo. Tako da mislim, da bi v vsakem primeru ostal v Celju.

Res je, da sem bil prvi teden malo razočaran, ker bi lahko igral že proti Kolumbiji, ampak mislim, da sem zdaj z razlogom dobil drugo priložnost in jo dobro izkoristil.

Ste Stojanoviću že oprostili za poškodbo, ki se vam je pripetila na skupnem treningu in preprečila nastop proti Kolumbiji?
(Smeh) Ma ja, saj vem, da me ni zanalašč, tako da sva bila še naprej "cimra" in ostajava dobra prijatelja.

Kako pa je sicer igrati v Katarju? Bo lahko postal nova prestolnica evropskega športa oziroma svetovnega nogometa? Zadnje čase se vse seli tja – nedavno rokomet, svetovno nogometno prvenstvo bo tam gostovalo leta 2022.
V celoti gledano, je mesto Doha res lepo mesto, vse je novo, ampak klima je precej obremenjujoča za igranje nogometa. Rokometašem, ki igrajo v klimatiziranih dvoranah, je vsaj s tega vidika lažje. Prvenstvo leta 2022 bo težko. Že zdaj, ko smo igrali, je bilo 30 stopinj. Težko se je navaditi. Sami pa ste videli, da je bilo na tribunah sto ljudi. Ne vem, kaj bodo naredili s tem. Če bodo privabili več ljudi, potem v redu, drugače pa ne vem, kakšno bo vzdušje.

Se vidimo 14. junija v Stožicah?
Upajmo, da se. Jaz bom naredil vse za to, da bom vpoklican tudi za tekmo proti Angliji. Treba je še naprej trenirati in se boriti.